Overpeinzingen

Kan ik het even stilzetten, die tijd

Lieve oudste dochter is jarig en ik kan het niet helpen, maar vannacht gleed ik naar 17 mei 1980, waar alles me helder voor de geest stond, vanaf de eerste aankondigingen van haar komst tot aan de nacht na de geboorte, waar ik bibberend van de naweeën en met onrustig trillende beenspieren in het hagelwitte ziekenhuisbed in het oude Antonius lag.

De gynaecoloog ontpopte zich gedurende het hele proces als een norse man, die. niet graag zijn zaterdagavond met bijbehorend slaapje wilde laten schieten en zeker niet voor een vrouw die niet eens de moeite had genomen haar hulpeloze voeten, die over de beensteunen bungelden, grondiger te wassen.

Koesteren en loslaten

Hoe kon ik hem uitleggen dat het een van die dagen was dat nestdrang aan mijn energie had getrokken en ik met de dikke buik de tuin was gaan ontginnen. Er is niets meer ontspannen dan wroeten op je blote voeten in troostrijke aarde, als die eigenaardige borreling daarbinnen, dat zachte gekriewel, bescheiden maar onmiskenbaar getrek, al een onbewuste aankondiging waren. Pas tijdens het koken ‘s avonds, het was mijn beurt om te koken voor onze woongroep van vier personen, kwamen de weeën toch snel op gang en na het eten liepen we het ziekenhuis binnen, met in de haast gewassen en derhalve niet volledig schone voeten. Ik had mijn India-jurk aan en de aanstaande vader had al zijn sieraden in zijn oor, terwijl zijn haar sluik en lang naar beneden hing, in de ogen toch wel een verwilderde blik. Wat stond ons daar te wachten.

Dokter kwam met wapperende witte jas binnenstuiven om na een constatering van een beginnende ontsluiting even haastig weer weg te vliegen. Daar lag ik, overgeleverd aan een avondzuster die nog nooit van haar leven een primi para met een stuitbevalling had meegemaakt, toen er tot overmaat van ramp een fikse weeënstorm volgde, die zorgde voor een bliksemaankondiging van die kleine dappere daarbinnen. Halsoverkop werd dokter met dezelfde vaart teruggeroepen. Norsig, uit zijn slaap gerukt of misschien wel uit zijn spannende detectiveserie vandaan, deed hij zijn werk. In ieder geval werd er geen woord teveel verspild. Zuchten, persen, zuchten. Mijn gedachten vlogen uit de bocht. Wat maakte ik nu in vredesnaam mee, geen controle meer, een lijdzaam ondergaan en dan oerkracht, energie een vrouw eigen op dit moment supreme. Daar was het wonder. Dat er nog meer moest komen werd vergeten in het onpeilbare geluk, de opluchting, de blijdschap, dankbaar om het stoppen van de razernij der spieren. Ze was er eindelijk, 4000 gram schoon aan de haak, stuitbevalling, krijsend het leven omarmend zoals het met de eerste kreet van levenslicht en lucht betaamd.

In het boek van Jaap Robben: ‘Schemerleven’ is er sprake van zwanger zijn, bevallen, en het is verbazingwekkend hoe hij een en ander heeft weergegeven . Hij heeft vast een goede muze gehad, die hem de intiemste details kon influisteren. Bewonderenswaardig is het hele boek, dat over een vrouw gaat compleet met haar emoties en gedachten, de intiemste belevingen. Dat schoot er vannacht allemaal door me heen, toen ik weer even een werd met dochterlief op afstand. 43 jaar geleden is het nu en toch zijn het gebeurtenissen als de dag van gisteren. Dat betekent dat ik dat aantal jaren bij kan tellen. Het gaat soms zo geweldig snel. Waar zit de handrem? Kan ik het even stilzetten, die tijd?

6 gedachten over “Kan ik het even stilzetten, die tijd

 1. 2.5 weken voordien in datzelfde jaar beleefde ook ik die prachtige, maar zware ervaring. Voor mij een zoon en een tweede kind, ik had het al eens beleefd, maar deze kwam moeilijker. En ik had een lieve gynaecoloog. Noodzaak toch bij deze ervaring?
  Een sterk gewild kind op de wereld zetten is de mooiste, pijnlijkste, diepste, meest ontroerende ervaring in het leven (vind ik en dat is uiteraard puur persoonlijk)

  Geliked door 1 persoon

  1. Je haalt me de woorden uit mijn mond Lieve,zo heb ik het ook ervaren en beleefd zelfs met deze gynaecoloog, daarna volgden nog hele andere geweldige artsen hoor❤️❤️❤️

   Geliked door 1 persoon

 2. Wat weet je dat allemaal nog goed. Ik herinner me maar weinig van mijn 3 bevallingen en 2 miskramen. Wel staan sommige onderzoeken en de lokaties me nog goed bij. Alleen voor de miskramen had ik een gynaecoloog die erg begripvol was.De bevallingen waren bij een mannelijke vroedvrouw. Eentje in het ziekenhuis en 2 thuis.

  Proficiat met je dochter

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik weet het nog precies van alle vijf (eigenlijk vier vanwege de tweeling) miskramen lijken me verschrikkelijk om mee te maken) wat naar voor jullie
   Ik moest bij allen naar het ziekenhuis. Een stuit, een hoog ingescheurde vliezen, een tweeling en bij de laatste was ik oud(43) haha ❤️❤️❤️dankjewel

   Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.