Overpeinzingen

Om te koesteren

Terugblik op het vorig jaar is aan de hand van de foto’s snel gedaan. Zo ontvouwt zich in chronologische volgorde alle belangrijke of memorabele momenten. 2022 is natuurlijk voor ons het jaar van de grote verandering geweest. Als je ruim 25 jaar zonder partner heb doorgebracht, dan is een jaar met iemand aan je zijde een grote ommekeer, ondanks het feit dat er heel veel vertrouwde elementen waren omdat we ooit aan de basis van een leven samen hebben gestaan.

Vanaf dag één heb ik geweten dat het goed was, zoals het nu is. In januari na zijn vakantie met de vrienden besloten we op een dag om er voor te gaan. Vanaf dat moment is het een periode geworden van aftasten, ontdekken, vorm geven, de juiste modus vinden. Aan de liefde lag het niet. Die was er. Onvoorwaardelijk. Wij mensen zitten wonderlijk in elkaar. Die liefde was op alle fronten wel nodig om soms te begrijpen waarom we een bepaalde gewoonte hadden ontwikkeld die klaarblijkelijk zo afweek van de ander.

Naar elkaar toegroeien is eenvoudigweg de mooiste basis van samenzijn. Alle mooie cadeautjes uitpakken is niet moeilijk, maar ook de kleinste presentjes, die misschien niet helemaal bij je horen, omarmen is een ander verhaal. Dat gebeurt omdat in liefde alles went en op den duur een eigen stek krijgt.

Het was vooral schipperen om alle ballen hoog te houden in de periode dat we, zo vol van elkaar, beider levens ontdekten. De veelheid van mij, met kinderen, zussen, familie, vriendinnen, Pluis en een huishouden met zoonlief in huis en de leegheid van Lief, met stilte en contemplatie, een breed gedachtengoed en een filosoferende aard en één broer en schoonzus, nichten en neven, twee kinderen en een huis op afstand. Een spoor trekken waarop onze trein zou kunnen rijden was dan ook het allerbelangrijkste wat ons te doen stond in het afgelopen jaar.

Onze gezamenlijke basis van veertig jaar geleden bleek een solide fundament te zijn en had een breed vertrouwen gesponnen. Daarop was het goed varen. Steeds vaker probeerden we de periode die we hier waren, te verweven met de drukte, afspraken te maken, feesten in te calculeren, belangrijke gebeurtenissen bij te houden. Zodra we in Verweggistan aankwamen, viel de stilte en de natuur ons ten deel en was er volop aandacht voor elkaar, een intense natuurbeleving, tijd voor de inkeer.

Als we het qua tijd goed kunnen plannen is het prachtig in evenwicht, yin en yang op alle fronten. Soms doen gebeurtenissen van buitenaf er een moeilijkheidsgraad bij. Geboorte van de kleinkinderen bijvoorbeeld, een huwelijk, een gepland bezoek daarginds, evenementen waar je nauwelijks omheen kan. De belangrijkheid der dingen krijgt op die manier een andere betekenis. Ook dat is goed om te bedenken. In mijn schoolperiode was ik er van overtuigd onmisbaar te zijn, tenminste het voelde als verraad tegenover mijn kinderen en ouders van de groep als ik ze in de steek zou laten, ook ten overstaan van mijn lieve vriendinnen met wie we de school draaiende hielden. Bij het samengaan met de andere school heb ik dat losgelaten. En ziedaar, de wereld bleef doordraaien, school incluis. Op een andere manier, maar toch.

Dat was een belangrijke ontdekking, want daardoor werd de lucht ruimer, het leven lichter en misschien stond het gemoed derhalve weer open voor liefde, die ik daarvoor zo te delen had met de kinderen, die van mij en van de groep. Het was een fijn en heerlijk jaar, de hobbels en bobbels incluis, en zeer zeker de moeite van het ontdekken waard. Om te koesteren.

2 gedachten over “Om te koesteren

 1. Een heel mooie ‘nieuwjaarsbrief’ naar je vriend toe. Na vele jaren een leven alleen te hebben opgebouwd, vraagt terug samenwonen naast veel liefde ook inspanningen. Dat klinkt heel logisch en het is mooi hoe jullie daar een evenwicht in vinden, elke dag een beetje meer. Wonderlijk ook hoe jullie elkaar terug vonden!

  Geliked door 1 persoon

  1. Nog steeds een wonder Lieve
   Het stemt ons dankbaar
   Dankjewel
   Hij heeft het met liefde ontvangen. Precies zoals het is, vond hij 🥰😊❤️

   Like

Reacties zijn gesloten.