Overpeinzingen

En ravotten

Een nieuwe dag in het grote kinderparadijs, met vier kleintjes en vier semi grote kinderen is het schipperen in aandacht. Het is een beetje somber buiten, maar over de heuvel zie ik de eerste opklaringen al komen. Hiernaast bouwen de kinderen huisjes met kapla en stallen al hun duplo poppetjes en auto’s tot de kleine krullebol naar beneden komt en met zijn voeten de huisjes omver walst, wat hem op een schrobbering komt te staan. Dat levert een wekker op, als er een galmend indianengehuil dwars door het huis waart, die ons waarschuwt aan te kleden, want op de agenda staat een bezoek aan een Parc Argonne Decouverte op het programma. Tien uur gaan we weg, was gisteravond de afspraak. Of iedereen dat deze ochtend nog zo fijn vindt, is de vraag.

De kinderen ontladen zich en het huis is groot genoeg om er door heen te walsen met fietsjes en renpartijen. Gisteren was er een oase van rust toen iedereen aan het wandelen was rond het meer en ik met dochterlief verder werkte aan de voorbereidingen voor de rijsttafel van die avond. Het is fijn dat de keuken een groot kookeiland in het midden kent, dat veel werkruimte biedt.

Het was een heerlijke rustige voorbereiding en toen de hectiek weer opnieuw losbarstte rond een uur of vijf konden we ruimschoots aan de tafel gaan zitten, die voor de gelegenheid gedekt was met het damasten tafelkleed dat we in een van de lades van het buffet gevonden hadden. De bijgerechten zoals bawang goreng en tempeh goreng op tafel en de sajoer lodeh, de telor pedis, de satesaus, de ketjapsaus en de nasi goreng en de ajam ketjap op het kookeiland zodat we een lopend buffet hadden gekweekt en ieder naar believen kon opscheppen, vegetariërs en carnivoren konden hun hart ophalen. Een vorstelijke dis

De avond verliep in een kalmte die paste na een welbestede dag. Ze waren met elkaar naar een meer geweest, waar een grote speeltuin bij was en hadden zich moe gespeeld. De kinderen bijtijds naar bed, de dochters en schoondochter aan de grote tafel met steentjes om voorstellingen op te maken en in te kleuren met speciale viltstiften. Sommigen keken voetbal en anderen gingen vroeg naar bed. Twee weerbarstige snijtandjes die dreigden door te komen bij de jongste zorgde voor wat onrust en reuring, maar al gauw deed een zetpil wonderen.

Mijn foto door 3-jarige kleindochter💕

Tien uur de volgende dag was er reveille . Het Parc Argonne Decouverte, een ontdekpark met klein wild en boerderijdieren was het hoofdprogramma. De entree liep met veel grut behoorlijk in de stuivers. Maar lief en ik mochten bejaardentarief, is het toch nog ergens goed voor, en vanwege de groepsgrootte kregen we korting. En weer was het Ardennenbergje op en Ardennenbergje af, maar wel met witte wolven die werden gevoederd en wasberen in een gerieflijk ruim bos, maar de lammergieren konden slechts wat heen en weer wiebelen, hun enorme vleugels uitspreiden als ze aankwamen vliegen naar de onderste takken, omdat er zich een hekwerk tussen hen en de hogere takken bevond, en de drie witte ‘Hedwig’uilen keken onverstoorbaar maar droef naar het volk beneden hen, draaiden af en toe terloops hun kop rond naar de beperkte ruimte om hen heen, om daarna verder te suffen. De boerderijdieren waren allen afgeschermd van aaiende kinderhandjes, bedelende snuiten tussen het gaas door, een mottig kippetje nam een bad in een zanderige kuil, caviaatjes mochten alleen geaaid worden als ze naar je toe kwamen, wat geen van allen deden. Een uit de kluiten gewassen geit stond te happen naar een dor blad op het hek naast een klein dwerggeitje, die wat moedeloos en verlaten zijn hoeven schraapten.

Eigenlijk moet je in je hoofd geen voorstelling ervan maken. Gebeurt dat wel, dan kan het al snel heel anders uitpakken. Pleister op de wonde was het gebouw met de nachtdieren in geheimzinnig gefilterd blauw licht, dat het dubbel zo spannend maakte. Vliegende vleermuizen, een reusachtige boa in een griezelig kleine behuizing, twee wonderlijke axolotl en wat visachtigen. Boven in het restaurant een waterijs, een leger wespen, en een onvriendelijke uitbater. Genoeg om over na te peinzen. Maar eerst…Thuis…Een welkome duik in het zwembad en ravotten.

5 gedachten over “En ravotten

Reacties zijn gesloten.