Uncategorized

In alle facetten

Alsof de zon wist, dat het geheel vandaag een feestelijk tintje mocht hebben, bleef ze uitbundig schijnen. De eerste zondag van de maand bewaren we om elkaar als gezin met alles erop en eraan te ontmoeten. De locatie is steeds verschillend. Vandaag was het een brunch, maar daardoor konden de twee jongsten, die nog vast zitten aan hun middagslaapje, en hun moeder, er niet bij konden zijn. Volgende keer gaan we een high tea organiseren, dat is precies na het dutje en omdat het een vaste dag per maand is, kan iedereen hem vrij houden. Maar als er iets tussen komt of er een andere afspraak loopt, is het geen punt.

In de vroege ochtend, voor mijn doen altijd later, stonden we op. Als het kriebelt dan wil ik gewoon beginnen om vooral rustig en achter elkaar door te kunnen werken, zonder stress of gehaast.

Ik begon met caprese uit de oven op een bladerdeeg-bodem. Die kon er vast in. Achteraf was dat niet een goed idee. Maak die caprese maar vlak van tevoren, want dan is ie op z’n lekkerst. Nu droogde hij gedurende de twee uur bereidingswijze van de andere hapjes een beetje in. Eieren in de pan, twaalf, stuks. koken maar, niet genoeg voor iedereen, maar er zijn altijd anders-eters. Daarna was het tijd voor de bladerdeegworstjes. Die gaan uitstekend van te voren. De wraps met roomkaas en zalm konden erachter aan. Een losse salade van tomaat en komkommer er naast. Daarna de broodjes uit de oven, het broodbeleg en het suikerbrood. Op het allerlaatst de gisteren bereidde pan soep op het vuur. Ziezo laat de horde maar komen. Lief keek met verbazing hoe georganiseerd een en ander verliep en met welk een rust.

Grote gezinnen hé, dan ben je niet anders gewend. Vroeger thuis met feest was het niet anders. Veel eten, maar dan de dingen van die tijd. Aardappelsalade, leverworst, osseworst, augurken in cervelaatworst, gevulde eieren en niet te vergeten de blokjes kaas met mosterd. Verder stonden er pepsels op tafel en moeder had die heerlijke bowl(met blikken fruit, maar desondanks smaakvol) binnen handbereik. Alles ruim van tevoren bereid en in de koele kelder bewaard. Iedereen aan kinderen, die kon en er gevoel voor had, bereidden mee.

Dit was een brunch, vandaar de uitgebreidheid ervan. Een voor een kwamen ze binnen druppelen. Lieve schoonzoon kwam expres wat vroeger om mee te helpen met de organisatie. Die was echter nagenoeg klaar. Op de tafel het mooie batikkleed en daarop alles uitgestald compleet met de borden, de glazen, de kannen met sap en het bestek.

Wat een gouden greep. Niets zo relaxt als een lopend buffet. Iedereen kon pakken wat hij of zij wilde in eigen tijd en op eigen uur. De kinderen lagen, zaten of stonden te eten, geen probleem en kwamen er tussendoor aan een heerlijk spel toe. Geen gehang, geen gepiep, geen verplichte zit- strategieën, maar een relaxt en ontspannen sfeertje. Ieder kon met elkaar een gezellige boom opzetten en over en weer vonden grappen en grollen een weg. Kleine en wat grotere zorgen werden gedeeld en alles bij elkaar was het vooral ontspannend en gezellig. De mannen deden de afwas en Lief werd opgenomen in de verhalen. Ik was zeer benieuwd hoe hij het zou ervaren, maar hij voelde zich, temidden van die gezellige drukte, direct helemaal thuis. De kinderen kregen onderricht van oom de Vogelaar en mochten allemaal door de grote verrekijker turen. Gelukkig zat de kleine pimpelpiraat net aan het vethangertje te pikken en ging zowaar daarna nog water drinken, ondanks de drukte achter het glas.

Geslaagd, vonden we allemaal, en in de herhaling volgende maand. Dan wordt het gecombineerd met twee verjaardagen op de zaterdag en de zondag. Een overdosis aan rijkdom. Om te koesteren. Elk moment trouwens. Omdat het allemaal nog betrekkelijk normaal gaat. Dat is precies waar het om draait. Pluk de dag in alle facetten.

Een gedachte over “In alle facetten

Reacties zijn gesloten.