Uncategorized

Bronnen van geluk.

Vrolijk oranje/rood kleurde de lucht. Het zette mijn zin om in het opzoeken van mijn lieve zoon ern schone dochter, om te zien hoe ver de buik was gevorderd en om te horen of ze al konden wennen aan de nieuwe omgeving. Voor de benjamin nam ik het boek ‘Coco kan het’ van Loes Riphagen mee.

Er bleek ruimschoots sprake van nesteldrang. Op het grote bed lag de inhoud van de kast en een grotere kast werd vakkundig door mijn lieve schoondochter en haar zus in elkaar geknutseld en alleen bij het zware tilwerk mocht zoonlief een handje toesteken. Dergelijke zaken groeien. Als je beiden weet dat met elkaar niet perse verhelderend werkt kan je beter alleen of met andere hulp aan de slag gaan, terwijl de ander op de kleine past. Zo hadden we vooraf een intiem zoon, kleinzoon, oma moment met het voorlezen van het nieuwe boek met op iedere bladzijde een zoektocht naar het klein rupsje. Trappelzak aan, wang tegen wang, welterusten kleine man. Daarna thee slempen en die vanzelfsprekende intimiteit in het gesprek van moeder op zoon. Zo fijn als dat was. Tussendoor werd de vorderende kast bewonderd, met lichte maningen om vooral voorzichtig te doen. Maar nestelt er een kind in je buik, dan zal en moet alles, maar dan ook alles, letterlijk en figuurlijk op z’n kop gezet worden, alvorens een warm nest te maken. Herkenbaar en herinneringen aan lang geleden dichtbij.

Daarna naar de fysio, wandelen, krachttraining met ademhalingsoefeningen, balansoefening. Ontspannen in, inspanning uit, ik ga het nog wel eens leren, maar iedere keer moet ik weer denken. Of het ooit een automatisme wordt betwijfel ik.

Bij thuiskomst was een pakje bij de buren bezorgd. ‘Zo, jij kan weer lezen’, lachte de buurvrouw. En of. Wat een kloek exemplaar was dit boek. Nu begreep ik waarom het gemiddeld zo’n twintig euro duurder was, maar dan had je ook leesvoer voor een paar weken. Het boek van Maaike Meijer: ‘Hemelse mevrouw Frederike’ was een biografie over F.Harmsen van Beek(1927-2009) en diende als thema voor de volgende, en mijn eerste, Biografieclub-bijeenkomst. Wat een boeiend boek. Dat werd een vakantielang leesplezier. Er stonden mooie foto’s in met in het begin een waas van sepia en allengs het aanzicht van mijn eigen ontwikkeling, jaren ’50, jaren ’60, jaren ’70 etcetera. Allemaal herkenbaar en te vergelijken met de stijl uit de kiekjes van mijn leven. Dat teruggrijpen in de tijd aan de hand van dergelijke beelden gaf genoeg stof tot denken, ook al waren de omstandigheden compleet anders. Frederike was beeldend kunstenaar, illustrator, auteur, dichter en journalist.

Een van de bekendste werken voor mij, was haar voortzetting van het werk van haar vader, de illustraties van Flipje van Tiel,, een niet uit te wissen begrip uit mijn jeugd. De kleine boekjes met de lotgevallen van Flipje werden net zo verslonden als de verse witte boterham, dik blueband met die heerlijke zoete Flipje-jam erop, een taartje op zich. Met recht een zoete herinnering. Ongetwijfeld heeft ze veel meer geproduceerd, maar dat gaat deze bundel me tonen. Nieuwe inspiratie is nooit weg.

Ziezo, lakens, gordijnen, witte stoelbekleding in de was, ramen gepoetst en klaar voor nog meer wegduiken in het boek. Al trekt de zon uitnodigend aan het gemoed en roept ook de tuin. Terwijl door het open raam beneden het verkeer stagneert door lange rijen schoolgaande kinderen en hun ouders, omdat aan allen voorrang wordt verleend bij de oversteekplaats, kriebelt het verlangen naar actie. Nog een week hebben ze te gaan en dan is het vakantie. Mijmering naar weleer, de hectiek van de laatste dagen school, planten verdelen, vissen onderbrengen, alle materialen laten wassen of poetsen, niet zelden ook door de kinderen zelf, die daar de grootste lol bij hadden. De hele watertafel vol duplo in een sopje, en maar wassen en spoelen en spelen. Zorgeloze bezigheden, bronnen van geluk.

9 gedachten over “Bronnen van geluk.

 1. [cid:684c71d8-03d4-4ce3-8127-b693d8538fd2]

  Ik kwam er zowat alle mannen van Nederland tegen.

  Remco Campert op kop, gevolgd door het peloton… alsof het de Tour de France was…

  ________________________________

  Like

  1. Naar navigatie springen
   Naar zoeken springen
   Jagtlust
   Auteur(s) Annejet van der Zijl
   Land Nederland
   Taal Nederlands
   Genre historisch verslag
   Uitgever Meulenhoff, eerste druk[1].
   Uitgegeven 1998
   Pagina’s 151(9e druk)
   ISBN-code 978-90-214-3903-7
   Portaal Portaalicoon Literatuur

   Jagtlust is een historisch verslag van de Nederlandse schrijfster en historica Annejet van der Zijl uit 1998. In haar eerste boek beschrijft ze het wel en wee van de gelijknamige buitenplaats uit 1871 en inmiddels rijksmonument[2] gelegen aan de Eemnesserweg 38 te Blaricum. Tevens is het ook het boek geworden over de belangrijkste bewoonster door de eeuwen heen: Fritzi Harmsen van Beek.

   Ik kan de foto niet plaatsen…

   Like

   1. Ja er is al het nodige over geschreven en er zijn ook verwijzingen naar boeken, brieven etcetera. Het komt hier ook uitgebreid aan bod. Erg fijn om te lezen trouwens, die aanpak van Maaike. 🙂

    Like

  2. Ze werd lang afgeschilderd als sppilzieke Flodderdiva, maar met deze biografie wordt er een heel ander verhaal verteld en komt ze ook zelf aan het woord. Het laat haar fascinerend en veelzijdig kunstenaarschap zien, vertelt de flap. Al i de eerst, tot nu toe 54 bladzijden , wordt al duidelijk waarom ze hunkert naar liefde. ❤

   Like

 2. Wat een warm bezoekje was dat bij de kinderen en ik begrijp dat je geniet van het boek. Leuk dat je lid bent geworden van de biografie club! Je gaat vast nog meer mooie biografieën lezen, een genre waar ik ook zeer van kan genieten! Hier staat het op een lijstje ‘te kopen’.

  Geliked door 1 persoon

  1. Dat was het ellie, ik heb je nog niet helemaal beantwoord, maar dat komt hoor. Ik had het druk, haha. Het boek is zeer de moeite waard. Een aanrader voor de echte lezer ❤

   Like

 3. Dat boek komt er Berna, zeker weten! Leuk als je mij nog bezoekt, je bent heel welkom, dat weet je ❤️

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.