Uncategorized

Een heerlijke herinnering

Om de krant te halen zijn er vier trappen om af te dalen, eigenlijk vijf als je die van boven naar beneden in huis mee rekent. De knapknie was kennelijk uitgerust uit de nacht gekomen en bij de eerste stappen nauwelijks te voelen. Als iets geen prikkels geeft, gaat het lijf op de automatische piloot. Dus stapte ik, alsof ik ’s werelds beste knieën had, weer als altijd naar beneden. Geen huppeltje, maar toch. Twee kranten in de bus en de gang naar boven. Daar voelde ik het al. Toch te frivool bedacht dat een en ander was verbeterd. Datzelfde lijf sprak schande en liet het me bezuren. Oke knie. Deemoedig bind ik in. Misschien toch maar eens een bezoek aan de huisarts. Zes weken kon het duren. Dit is volgens mij de vijfde. Ze is nu weer dik en stijf. Suffe knie. Ik spreek het niet uit. Stel dat ze me hoort.

De omlegger van de iep heb ik cadeaubonnen en een moordspel van de Buurtbierwinkel toegestuurd. Dan kan hij lekkere biertjes uitzoeken en tegelijkertijd een spelletje spelen met mijn tuinbuurvrouw, die hem geholpen heeft de takken te ruimen. Wat ben ik blij met de afhaalmogelijkheden in deze gesloten-winkel-tijd. Ze zijn legio en origineel. Het kriebelt veel meer nog dan voorheen het creatieve vermogen. Tel je zegeningen.

Gisteren in de bus twee lieve kaartjes. Vriendinlief van het dansje en dientengevolge de knapknie, bedankte me voor alle steun en support in dit zware jaar, waarin ze in een tijdsbestek van drie maanden wees geworden was. Het was alles waard geweest en ik zou het zo overdoen ook al kende ik de gevolgen. Nou ja, ik had niet als een dertigjarige staan swingen, maar als een bedaarde zestiger, waar in mijn hoofd nog steeds geen ruimte voor is.

Het tweede kaartje was van een van mjn liefste, ingetogen en bescheiden vriendinnen, die ook zo van het kleine geluk genieten kon en allerlei lieve acties verzon, om het leven lichter en aangenamer te maken. Niet zelden zettte ze me aan tot een overpeinzing of een gedachte die met me mee bleef zweven. We deelden de liefde voor de kunst van het leven. Haar nieuwjaarswens was een juweel van een kaart, zoals altijd met liefde en aandacht gemaakt met de opmerking de blaker met het lichtpuntje door te geven in figuurlijke zin.

Drie opdrachten van zuslief. Een verhaal over mijn manier om het leesonderwijs te stimuleren en twee tekeningen. De appel met de schil lukte stellig. Schrijven over liefde voor het lezen is voor een boekenverslinder een koud kunstje vol warme genegenheid. Een grote stimulans om tot lezen te komen is vooral het enthousiasme waarmee het aangeboden wordt. Liefde voor het boek valt of staat met de liefde voor het kind en de taal. Verhalen mogen verzinnen, eigen kleine boekjuwelen maken, waarbij een tekening eigen woorden geeft aan de handeling. Er waren zoveel mogelijkheden om vooral het woord leven in te blazen. Een van mijn lievelingsboeken was een onooglijk boek met de mooiste hand-en-vingerverzen. Van het aloude touwspel tussen de vingers tot verzen als Hompeltje en Pompeltje: Twee kabouters(de duimen) die zich verstoppen in de knuisten en dan weer tevoorschijn komen. Met recht valt op te merken dat een kinderhand gauw gevuld is, maar nog meer, dat verwondering wekken weinig meer nodig heeft dan het aanstekelijke geloof in taal van de boodschapper. Het idee dat er heel veel kinderen het boek hebben omarmd is de bonus en een heerlijke herinnering.

Leeshoek met rijk gevulde boekenkast

7 gedachten over “Een heerlijke herinnering

 1. Ik heb toch een beetje spijt van die omgehakte iep.
  En denk dan aan Vasalis en het Vondelpark.
  Maar vooral aan Iep.

  IEP! Trailer
  IEP! de film, gebaseerd op het kinderboek van Joke van Leeuwen, met o.a. Huub Stapel, Diederik Ebbinge en Joke Tjalsma. 17 februari in de bioscoop! Van de makers van Lepel, Knetter en Kikkerdril. Meer videos b : https://goo.gl/Cuwkwa Word abonnee en mis niks! b : https://goo.gl/HBQHEx Website b : http://www.independentfilms.nl/ Facebook b …
  http://www.youtube.com

  Like

  1. Ik ben gek op bomen, en ik vind omgehakte bomen intriest, maar in dit geval was de aangewaaide iep een sta in de weg voor de vijg , die er in het voorjaar in moet en de kers van de achterbuur, benevens een grote schaduw in de tuin van de bezijdenbuuf. Iepen groeien hier met grotere snelheid dan je denken kan. In de haag van de oude tussen mijn en zijn tuin staan iepen, die blijven en blijven ook nieuwe loten geven.
   Lief hè, Joke. Ze is grandioos in het schrijven van kinderboeken. Behoorde ook tot mijn kinderbijbels voor de groep.

   Vasalis haar omgehkte boom, zo prachtig, elke regel, altijd weer. ❤

   Like

 2. Ik vond het destijds Jammer dat je voorlezen stopte toen de kinderen groter werden. Ze schakelden over op luisterboeken. Helaas zijn het geen lezers geworden. Ik heb ook een tijd gelezen met kinderen voor school die een achterstand hadden maar ook dat stopte op een gegeven moment.

  Geliked door 1 persoon

  1. Ach wat jammer. Ja, ik vind voorlezen het allerleukste om te doen. Heb ieder jaar met de avond van Mevrouw Sprokkelhorst in Ijsselstein voorgelezen met de kamishibai of als klein dramaspel. Zo heerlijk. De kinderen in de groep waren stuk voor stuk gek op lezen. ❤

   Like

 3. Wat vervelend dat je knie blijft opspelen. Kan tijdelijke medicatie helpen om het genezingsproces te bespoedigen? Pas dan voel je hoe belangrijk een knie is voor de bewegingsvrijheid.
  Wat een leuke omslagen op je foto!

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.