Uncategorized

Dat wonderschone

De dames schaap zijn opgestegen. November beleven met een nazomerse temperatuur. Achtien graden wordt het vandaag. Gisteren op de tuin was achterbuuf al aan het werk. Ze had de tip om lavameel te kopen voor de voeding van de grond. Buuf heeft groene vingers en van die handige adviezen. Bij het wieden leerde ze me vooral te wachten tot er drie blaadjes aan het plantje zat. Dan kon je determineren waar je mee te maken had. Met een open vizier leer ik veel bij.

Berk is niet meer. Die prachtige mooie berk is omgezaagd en dat ging maar net goed. Een onwillige tak viel bij de Oude in de tuin, een meter van de glazen kas af. Het was dan ook een hele klus en er kon maar vanaf een kant gewerkt worden, terwijl de stam op de grens van beide tuinen stond. Kleinkind van Buuf wilde heel graag de ‘Pipowagen’ zien en samen kwamen ze even aanwippen. Goudlokje met een aandoenlijk blauw brilletje op de kleine neus kreeg een schelp waarin de zee aan het ruisen was. Later vertelde zijn oma dat hij steeds weer de schelp uit zijn broekzak haalde en luisterde, iedereen moest ook even luisteren. Zo’n lispeltuut werkt altijd.

afscheid van een uitzicht, de berk

Langzamerhand kom ik erachter wat heel belemmerend kan werken in de schilderkunst. Alle regels die her en der zijn opgesteld door allerlei mensen, die er ervaring in hebben, kunnen heel tegengesteld zijn en ook remmend werken in de vrijheid van het eigen proces. Al doende leer ik nu, bij het opzetten en weergeven, de regelen der schone kunsten af om mijn eigen handtekening de ruimte te geven. Een soort van blanco omwille van het experiment. Alles wat ik tot nu toe heb meegenomen, heeft bijgedragen aan dit inzicht. Je moet het eerst beheersen alvorens het los te kunnen laten. Een boeiend avontuur, die vast nog heel wat zal opleveren aan leermomenten en verdere ontwikkeling. Het is voor het eerst in mijn schilderperiode, dat het gevoel van rust neer is gedaald. Een soort thuiskomen. Je eigen cursus mogen zijn is een groot goed en de inspirerende ruimte werkt er hard aan mee.

Project vriendschap

Wonderlijk is dat ik jaren lang de kinderen in de groep wel die ruimte heb gegund. Alle materialen stonden voor het grijpen. Alles mocht worden gebruikt. Zo hebben zij en ik heel wat ontdekt aan vaardigheid, techniek en materiaal. Kijken, voelen, ruiken als basis voor het ontdekken. Iets weten te presteren, wat voor ieder een eigen schoonheid meebracht om daarna, het meest boeiende van alles, de ander mee te nemen op de ingeslagen weg en zo de kennis te delen. Daarom is Project Rembrandt heerlijk om naar te kijken. Niet alleen de individuele vorderingen te zien, maar juist ook om mee te kijken door de ogen van Lita Cabellut en Pieter Roelofs, wiens keuze tegengesteld aan de publieksjury kan zijn. Wat telt voor de een, geldt niet perse voor de ander.

De dag zat er weer op. Het kaarslicht mocht uit en de deur ging weer op slot. Een laatste groet aan de kale berkenstam, waar roodborst verdwaasd rondhipte. Bij het richting hek wandelen had de lucht wat extra warmte voor me in petto en bracht de sloot een weerklank op wat zich in het wolkendek voltrok. Dat wonderschone.

5 gedachten over “Dat wonderschone

 1. Kunst creëren is soms technieken uitproberen en vooral je eigenheid erin leggen, dat schept vrijheid en voldoening. Zo zie ik het toch, als niet-kunstenaar😉.
  Jammer van de berk, maar soms broodnodig.

  Like

 2. Wat een leuk bezoek heb je gehad en dat van die schelp doet mij glimlachen en zie de kleine man ermee aan zijn oor. De berk is een gemis, dat voel ik ook zo al ken ik de tuin alleen van je foto’s en je woorden. Heerlijk te lezen bevrijding te voelen met schilderen. Mij aan regels houden heb ik nooit goed gekund, het werk dat ik maak komt uit het hart, de regels zouden er afbreuk aan doen, ik zou niet meer achter het werk kunnen staan. Dat de ‘echte’ beeldend kunstenaars dit toch maar niet lezen…project Rembrandt geweldig en toch, ook al zijn er regels, leer ik ervan of ontdek iets wat ik onbewust toch ook doe ❤️

  Geliked door 1 persoon

  1. Vanmiddag nog een gesprek met vriendin in de kunst. Alles wat we ooit uit andere workshops, ciursussen en ander momenten, ook het samenzijn met de kinderen in het creatieve proces op school, zijn van belang geweest en hebben bijgedragen tot deze ontwikkeling. Ik ben ieder dankbaar en ook voor de genen om daar een graantje uit weten te pikken ❤

   Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.