Uncategorized

Drijfnat maar in-gelukkig

Met twee inleverdata in zicht, heb ik me thuis ingegraven en verschanst met boeken, laptop en kopiëen. De boeken zijn dikke pillen waar ik induik. De artikelen en reviews lees ik scannend en bladerend. Tussendoor kloppen flarden van gedachten aan, dringen voor, moeten opgeschreven. Zo werkt het. Even geen ruimte voor wat anders, dan als broodnodige variatie een boodschap. Gisteren zag ik de lucht wel betrekken, maar toch wilde ik even een boodschap halen. Terug, op 100 meter van mijn huis, bleek de afstand net genoeg om doorweekt aan te komen bij de deur. Het regende ouderwetse pijpestelen met hier en daar wat hagel, de beloofde parels van gisteren. Maar met een, door de ruwe handdoek drooggeboende koppie en een warme huisbroek aan, op de bank, was het leed snel geleden.

Wel had ik genoten van de inktzwarte lucht, die in witte wazen toonde waar de buien het hevigst waren. Het zag er zeker een uur dreigend uit eer de bui losbarstte en ik kon me moeiteloos voorstellen dat er de betekenis van de toorn van het hogere, God of de duivel  aan werd geknoopt. ‘De duvel en zijn ouwe moer’ zeiden we vroeger of ‘een schip met zure appelen’. Symbolieken waar de Middeleeuwen, die nou eenmaal op het netvlies staan, mee doorspekt waren.

IMG_1675

Tussendoor als afleiding wat tijdschriften. De Zin van deze maand vraagt ons zelf de slingers op te hangen in verband met ‘Het leven vieren’. Eigenlijk sluit het aan bij mijn geregen parelsnoer van gisteren.

The Artist's Way Workbook

Ineens moet ik denken aan het diepe dal van een aantal jaar geleden, waar ik met behulp van het boek ‘The Artist Way’ geschreven door Julia Cameron ook weer uit kon klimmen. Een gouden tip die gegeven werd, was ‘Ga een keer per week erop uit met je fototoestel’. Dat werd mijn kunstenaarsoog en daar toog ik, in mijn eenzame zelf, mee op pad. Ik zag de prachtigste dingen. Ook een vorm van anders kijken en vooral observeren, stilstaan, luisteren. Langs de Lek of naar een onbekend dorp of stad en natuurlijk de natuur in. Het Kunstenaarsoog zorgde voor de broodnodige inspiratie en schoonheid. Een andere afspraak was: ‘Ga alleen naar het theater, de film, een concert.’Ook dat deed ik en het was vervullend om dezelfde redenen als het Kunstenaarsoog. Een heel andere ervaring dan met anderen erbij, omdat je alles geconcentreerd en intens beleven kan, zonder afleiding.

Er staan veel tips in het artikel in de Zin. Ze komen uit het boek ‘Licht leven’ van Nanne van der Leer. Zo raadt ze aan het huis op te fleuren met een bos bloemen, minder te zeuren, je meer te verheugen, anders te lunchen en goed nieuws te vieren. Wat meer beweging mag, en oude foto’s kijken is ook een optie, maar de belangrijkste, in mijn optiek, is de glimlach. Niet die van jezelf, maar door anderen een glimlach te bezorgen. Bijvoorbeeld middels een kaartje of bloemen te versturen.

IMG-1650   IMG-1651

Toevallig was ik eergisteren in de Emmaus van Overvecht een tuinvriendin tegengekomen, die daar haar zelfgemaakte kaarten, juweeltjes van linosnede, aquarel, pastel en ecoline, verkocht voor het goede doel. Dat was niet tegen dovemansoren en ik was als de koningin te rijk met een aantal in de tas. Gisteren heb ik twee kaarten verstuurd. Een aan kleindochter die mij zo’n gouden glimlach bezorgde met haar tekening in de bus en het andere kaartje ter nagedachtenis.

Het leverde een blij gevoel op, eigenlijk de hele rit lang naar het Bruna-postkantoor. Om de kaarten die een bestemming kregen, om de verrassing die het geven zou, om de aandacht en de emotie die het los zou maken. Het zorgde ervoor dat ik terug huppelde en hinksprongstapte naar huis, door die stromende regen.  Drijfnat maar in-gelukkig.

 

 

10 gedachten over “Drijfnat maar in-gelukkig

 1. In-gelukkig is het fijnste gevoel dat een mens kan overkomen. Dat zijn diamantjes om te koesteren.
  Vaak zijn het de kleine dingetjes die dit geven. Een onverwacht kader in de natuur kan soms mijn dag goed maken. Net zoals jouw koesterkaartje

  Like

  1. Ha lieve. Ik twijfelde inderdaad over een streepje tussen in en gelukkig, maar ik vond het te vergelijken met ongelukkig. Heb geprobeerd het op te zoeken, geen echte regel gevonden.
   Ja het is inderdaad het fijnste gevoel. Ik koester het nog wat langer. 😉

   Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.