Uncategorized

Licht waarin de wereld schijnt

Komkommertijd is over. Zo langzamerhand nemen de kranten weer draden op, die met de vakantieperiode in een broddeltje verstrikt raakten. Het houdt mijn aandacht vast, waar ze in de voorbije weken rusteloos over de zinnen, woorden en beelden heengleden. Een kop onder de rubriek ‘Boeken’ in de VK van zaterdag houd me gevangen. ‘Het licht waarin de wereld verschijnt’ is de kop ervan. Een beschouwing van Marjan Slob over aandacht en hoe belangrijk dat is. Ik wordt onmiddelijk geprikkeld door de kop. In mijn taal zou het worden: ‘Het licht waarin de wereld schijnt’. Het brengt de kracht van aandacht onder ogen. Met aandacht licht de wereld op.

Gisteren stond ik voor het eerst sinds maart 2020 langs de lijn en deed me tegoed aan alles wat met het spel te maken had. De kneiterharde muziek, de pratende mannen en vrouwen over thuis, de club, de verwachtingen, de omlijsting door de bomen, de borden, de verwaaide kauwen in de lucht. Het was veranderlijk weer. Daar kwamen ze op de mannen, godenzonen voor elke ouder, ongeacht de klasse. Keurig een rijtje vormen, applaus ontvangen, applaus geven, het rijtje af en de begroeting met het tossen door de aanvoerders en de scheidsrechters. Grensrechters checken het doel en gaan in een drafje naar de lijn. Het grote gebaar van de scheids om te kijken of ieder er klaar voor is en dan het fluitje. Ze gaan los.

IMG-1595

Het was vriendschappelijk en beide teams waren voor een deel gevormd uit dat ene team van vorig jaar bij een andere club, waar de zoon ook voetbalde en dat zich nu uitgewaaierd had over de regio. Tussendoor veel vriendschappelijke klopjes, omarmingen over en weer. de lucht deed mee. Soms vriendelijk glimlachen met een zonnetje en dan weer een felle bui of de dreiging daartoe. Pluutje op en pluutje neer. Het buiten binnen in de ommuurde wereld van een hoofdveld. Aandacht voor de entourage en voor het spel en geen detail ontbrak.

IMG-1595

Soms lees ik een stuk uit een boek en dan dwalen de gedachten af naar straks, naar later naar de kinderen of naar wat al dan niet. Dan golven de zinnen naar binnen zonder betekenis en weet ik achteraf niet wat ik nou precies gelezen heb. Pas als er dan weer een woord opvalt en de aandacht triggert, weet ik dat ik aan het dwalen ben geslagen en begin opnieuw.

Het leven begint bij aandacht. Om de details, om de sfeer, om de verbinding, om de alertheid, om de betekenis, om wat het losmaakt diep van binnen.

IMG_1596

De voetbalwedstrijd wordt een beleving door de compensatie van de maanden zonder, om het vervulde verlangen, en houdt daarmee dubbel en dwars de aandacht vast. De wereld neemt haar eigen plaats weer in. Marjan schrijft: ‘Aandacht kan de realiteit in de breedte voor je doen oplichten. En dat is precies het verschil tussen aandacht en concentratie.’ Voor de betekenis van concentratie gebruikt ze de woorden van sciencefictionschrijver Ursula Le Guin, die het vergelijkt met ‘een smalle lichtbundel van een schijnwerper’. Puur zou die lichtbundel concentratie gericht zijn op zoonlief en zijn verrichtingen en niets anders. Maar schijnwerpers zijn fijnstralers en breedstralers. We bewaren de concentratie voor de smalle bundel en de aandacht voor de brede. Gisteren baadde het voetbalveld doorgaans in de brede schijnwerpers en soms haalde ik er een zaklamp bij.

Mijmeren over de betekenis van woorden gekoppeld aan de gebeurtenissen, een beetje filosoferen hier en daar, is een mooi gegeven. Voor één moment de lichtbundel naar binnen gericht, maar nu weer breed de schijnwerpers op vandaag. Licht waarin de wereld schijnt.

8 gedachten over “Licht waarin de wereld schijnt

 1. Wat een mooi en leerrijk schrijven. Ik heb het gelezen en herlezen met veel aandacht, wat ik soms wel eens meer doe met jouw stukjes.
  Met aandacht leven vergeten we zo gemakkelijk en toch zit daar de echte zin van leven in. Tijd nemen om aandachtig te leven, ik probeer het dagelijks en toch blijft die tijd (ver)vliegen.

  Geliked door 1 persoon

  1. Dank Lieve, Het was fijn om er bij stil te staan. Bewust en met aandacht leven is een streven, maar inderdaad, hectiek doet het soms vergeten. 😉

   Like

 2. “Het leven begint bij aandacht. Om de details, om de sfeer, om de verbinding, om de alertheid, om de betekenis, om wat het losmaakt diep van binnen.”
  Dat.
  Het raakt me. Wat een heerlijk stukje schrift.

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.