Uncategorized

Goede wijn behoeft geen krans

Al met al is het een roerig jaar. De onwetendheid, het larderen van meningen, al dan niet doordacht, wonderlijke besluiten vanuit de hele wereld, stuwen mijn gedachten op tot ze stollen in het zoeken naar het kleine geluk. Kleinzonen in de tuin, de middelste verguld met een plantenpotje vol fonkelende zwarte bramen en zijn bruine kijkers al net zo sprankelend, door het vooruitzicht op zelfgemaakte jam. De vlierbessen zijn niet klaar voor een match, dus we zoeken door, tot hij zeker een halve pot bij elkaar heeft gesprokkeld.

IMG_1407 (1)   UHPT7308

De kleinste boef struint met zijn  ondeugende kijkers de tuin af en verlegt grenzen door bij de achterbuuf binnen te lopen. Op zijn gekrakeel, als hij met ietwat te harde hand door zijn oudere broer wordt teruggeduwd naar mijn territorium, komt de oude kijken. Onverstoorbaar blijf ik water putten, want eer de hitte helemaal losbarst, moet het klaar zijn. De jongste helpt nu mee gieteren. Er zijn stoere spierballen voor nodig. We doen ieder de helft van de bedden en zijn met een uurtje klaar. De beloning is Italiaans ijs na een tien minuten rijden.

IMG_1411 (1)

Afscheid nemen en naar huis. Lome warmte zorgt voor de compensatie van het slaaptekort van de afgelopen dagen. De brommende ventilator zet mijn denken op stil en al snel ben ik vertrokken naar verlichtende oorden. Ik droom er een kinderlijke wereld bijeen, waar niets de lading heeft van het nu, maar waar het onbevangen is en open. Verkwikkend zo’n kleine bijslaap. Een douche versterkt extra en op mijn paasbest reis ik af naar het dorp aan de Linge, waar vriendin woont aan het eind van de wereld en we haar tuin induiken om eerst zaden te verzamelen die er ruimschoots te vinden zijn. Stokrozen, goudsbloemen, lathyrus, papaver staan welwillend hun rijk gevulde zaaddozen af in een belofte op een volle bloementuin voor het volgend seizoen.

Er hangt onweer in de lucht en onderweg rijd ik door een kleine wolkbreuk, maar ben er ook zo uit. We zitten aan de tafel voor de kas en kijken uit over het land, spotten een valk die af en aan vliegt om het jong te voeden, registreren prachtige mammatuswolken die rozerood kleuren, welvende rondingen verzoeten de sfeer en met water, wijn en knabbeltjes komt er veel langs van alles. Boeken, actualiteit, kinderen, kunst, gemeenschappelijke vrienden. Het feit dat we niet kunnen knuffelen, belemmert als niet tevoren. Vriendin en vriendlief en ik zijn van het fysieke contact maken en onderstrepen de behoefte met genegenheid en liefde. Ze klinken door in ieder woord.

2016-06-16

De grote viervoeter eist zijn aai kwispelstaartend op, legt zijn grote kop op schoot en bedelt aandacht. Ter compensatie van het gemis  spint hij goed garen en krijgt een overvloedig deel. Aan het eind wandelen we naar achteren voor een blik op het nieuwste werk in het atelier, de kracht van de monoprint, en even ben ik terug op school. Druk bezig, tijdens een workshop monoprint, met de kinderen en de oude wasmachinewringer uit voorbije dagen, waar print na print vanaf rolde terwijl ze hengelden aan de slinger. De opgetogen gezichten na ieder resultaat dat onder de rollers vandaan kwam, met de verbazing over een, in hun ogen, toevalligheid die kunst werd.

Met de belofte van ‘gauw nog eens’ maakt de kleine blauwe kilometers en komt het besef dat deze bijzondere avond alleen opgeslagen is in geheugenfoto’s en het woord. Goede wijn behoeft geen krans.

3 gedachten over “Goede wijn behoeft geen krans

 1. Fijn dat je zo geniet van de kleine dingen die de rand goud kleuren.
  Leven en denken als een kind…. jammer dat je het vaak pas achteraf (lees ‘te laat’) beseft.
  De corona-onrust is hier in België zoveel meer voelbaar dan in Nederland, de regeltjes zijn er soms over, zoals fietsen op dijken langs een stroom met mondmasker en je komt geen kat tegen…..

  Like

  1. De contradictie ondermijnt de geloofwaardigheid. Juist waarachtigheid kan ons verder helpen. Maar ja. Wie heeft de waaarheid in pacht??? Klein geluk Lieve, om je te laven ❤

   Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.