Uncategorized

Een stukje deel van het geheel

Midden in de nacht speurde ik op mijn telefoon naar de afstand die ik die ochtend zou rijden. Met mijn door slaap vertroebelde blik zag ik 1 uur en 45 minuten. Terwijl ik hengelde naar KlaasVaakzand sloeg ik rücksichloss de informatie door naar de planning. Het betekende om half zeven douchen en om half acht weg.

Alles verliep naadloos volgens vooropgesteld plan en om half acht zoefde de kleine blauwe Prins over ’s lands wegen. De dag beloofde wind, zon en prachtige wolkenluchten. Zorgeloos en luidkeels zong ik mee met het overbekende repertoire van de radiozender. Cruisecontrol betekende in een gestaag en wat gezapig tempo over de A2, ooit wijs geworden door eerdere overmoed en de bijbehorende prent. Mijn oog viel op de verwachte aankomsttijd. Daar werd ik wakker. Huh. een uur vroeger dan gepland zou ik aankomen. Koortsachtig nadenken leverde de oorzaak van de gemaakte misser op. Mijn trouwe reisleider had die nacht nog op ‘snelwegvermijdend’ gestaan.  Hier moest van de nood een deugd gemaakt, dus negeerde ik bij Castricum de te nemen richting naar de plaats van bestemming en zette koers naar zee.

IMG_4908  IMG_4910

Net op tijd om de dans van de meeuwen op het verlaten strand te mogen aanschouwen. Ze krijskweelden er een lustig deuntje onder terwijl de rollende golven de baspartijen verzorgden. Ze buitelden achter elkaar aan en deden acrobatische hoogstandjes met vrije val, gleden met de winden mee en voerden dalende glijvluchten uit. Ze daagden elkaar uit met hun escapades. De eenzame paraglider verderop buitelde op eenzelfde manier al wedijverend met de vogels mee.  De natuur, hij  en ik in ons element. Geen dag kon mooier beginnen dan deze.

IMG_4924   IMG_4933

De zon warmde zich op, maar koude ochtendwind prees mijn stola en de jas, in de haast aangetrokken, omdat het kouder leek dan ik had verwacht. Hier en daar trokken de eerste honden hun baasjes ongeduldig en gretig voort met de koude zilte zeelucht in hun neusgaten. Een uur was ruim voldoende om verkwikt weer in de auto te stappen en het adres te zoeken. Vriendinlief al bijna een jaar lang niet gezien. Coronaknuffen bleven hangen in de lucht, toegeworpen kushanden en koffie, zitten en bijkletsen. Het grote sparren kon beginnen. Tussendoor werd er geëxperimenteerd, plannetjes uitgedacht, broedsels vorm gegeven. Duwen en trekken op alle fronten. In de geconcentreerde stiltes die er vielen krasten en schoven, wreven en droedelden de hulpmiddelen over het doek. Tussen neus en lippen een broodje gebakken ei van het thuisfront en alles wat er aan hiaten in samenzijn te vullen viel. Samen prime time, even helemaal niemand anders. Om gedachten de vrije loop te laten, om toekomst een plek te geven en de wereld te verkleinen tot de eigen leefomgeving. Het allerbelangrijkste, om door te kunnen met de imperfectie van de realiteit.

IMG_4904

Te snel was de dag al weer voorbij. Met de belofte voor de herhaling was vriendin klaar voor de volgende betekenisvolle opdracht en denderde de weg onder mijn wielen richting Utrecht. Thuis wachtte zoonliefs boodschap in de app dat hij net als ik op zoek was gegaan naar het natuurschoon, de stilte en  de schoonheid van la douce France en dat hij er steeds meer liefde voor voelde. Tussendoor legden ze grote afstanden af. Ik dacht terug aan toen ik jonger was dan hij nu en zus en ik samen datzelfde land hadden doorkruist in een oude Renault zes. Van Noord naar Zuid en en van West naar Oost, waarmee de liefde een feit werd. De boeken van Benoite Groult en haar beschreven ruige landschappen van Bretagne en Normandië hadden de hang naar dergelijke landschappen alleen maar vergroot. Kliffen en zee, beukende golfslagen op het harde steen, de roep van de natuur.

Met een glimlach schoof de ochtend voor dat beeld, stukje verlangen, stukje voldoening, stukje vervulling. Een stukje deel van het geheel.

 

 

6 gedachten over “Een stukje deel van het geheel

Reacties zijn gesloten.