Uncategorized

Een nieuwe uitdaging staat op

De grote schilderrugzak werd volgestouwd met eventuele probleemoplossers. Krukje voor de zit, waar het op muurtjes en tegels niet mogelijk zou zijn, fles warme thee voor de inwendige mens en bij te trotseren kou, mijn schilderlap tegen de wind, die trouwe grijze stola van jaren her, en het ultragroene douchegordijn voor overvloedige regenval, zelfs de paraplu kon mee. Daarna de onontbeerlijke techniek, het etui met de potloden, de stiften en de aquarel, twee kleine potjes water, de puntenslijper en het allerkleinste schetsboek. Ritsen dicht en los het grotere exemplaar.

De kleine blauwe mocht  uitrusten in de meest betaalbare parkeergarage van Utrecht: De Vaartsche Rijn. Op klokslag tien uur stapte ik daar de deur uit, met formaat hutkoffer op de rug, moeiteloos te dragen door de ultra-zachte schouderbanden. Bijna zondagse stilte schoof langs de deuren en ramen achter Het Ledig Erf rond het Museumkwartier. De grote gouden courgette van Sarah Lucas, die Kevin heet, had als kunstwerk de roeier van Jeroen Kooiiers ter gezelschap gekregen. Een vrouw die tegen de ramen op moest roeien, de hele dag door. Een bijzondere ervaring achter de zes antieke ruiten van het historische gebouw uit de serie ‘Raamwerk’. De eerste twee kunstwerken waren binnen. De lange Nieuwstraat was opgebroken en daardoor nog stiller dan anders. ‘Elk nadeel heeft haar voordeel’, fluistert Cruijff. Tot mijn verbazing zag ik dat de oude Hortus en het Universiteitsmuseum waren gesloten in verband met een verbouwing. Dat was me ontgaan.

IMG-1040  IMG-1044

Het was stief door stechelen naar Achter St Pieter, maar de rust, de oude sfeer, de lieflijkheid trok aan elke vezel in de Catharinatuinen. ‘O, hier te wonen.’ dacht ik, terwijl mijn hart een sprongetje maakte.

116155227_10218666243307376_440518077903667413_n Detail van een foto van Kitty van den Heuvel

De organisatoren waren er al. Een groet op afstand en het wachten was op de andere deelnemers. Urban Sketching, voor het eerst weer sinds lang. De verhalen over de binnenzitterij werden gedeeld en er was een vraag naar de vorige eerste keer. Deze sessie was extra ingelast vanwege de halvering van het aantal deelnemers. De locatie was perfect bij zonnig weer. Maar de lucht betrok. Het werd grauw en grijs en begon te miezeren. We zaten eerst nog tegenover de Pieterskerk,  maar de steeds grotere bui dwong ons naar de zijkant, waar een gebouw in de steigers stond, wat een perfecte beschutting bleek. Veilig weggekropen in het douchegordijn, pakte ik in eerste instantie de hoek van de Voetiusstraat met terras, voor mooi zaten we er te dicht op, helemaal voor mijn grote hanenhalen. In het ongetwijfeld warme café zaten twee jongens voor het raam, waarvan de een steeds meewarige blikken wierp op het ‘stelletje verregend’ daar onder die steiger. Dat kon de pret niet drukken, integendeel. Overgeleverd te zijn aan de elementen bracht het hoofd en hart in háár element. Hartstochtelijk de aandacht erbij en schetsen maar.

IMG-1035

Sommige hadden een portiek gevonden waar de wind doorheen joeg, weer anderen plakten tegen de Domkerk, later schoven vriendin en ik nog naar de portiekingang van de Dom met uitzicht op die oude trouwe Vrouw van Corinne Franzén-Heslenfeld, waarvan ik in de sokkel het gedicht van Jan Engelman weet, met als laatste zin: ‘Draagt voort die vlam/zij zijn gebleven/ maar in dien gloed/ wordt ons nieuw leven.’ Mijn tekenpen schetste zijn laatste woorden als beeld blijvend op papier.

IMG_1061   IMG_4705

Als we om twee uur verzamelen en de kunstwerken, ware kleinoden, op de grond bij elkaar leggen, zijn we moe maar voldaan. Iedere keer weer raken de verschillen van stijl me. Veelzijdigheid, Uw naam is Mens.

IMG_1058   IMG_1059

Thuis ging ik aan de slag met aquarel om dat in te kleuren wat in aanvang de soberheid van de dag weergaf. De ontdekking was er vanaf de eerste streek. Aquarelleren moet je leren. Een nieuwe uitdaging staat op.

5 gedachten over “Een nieuwe uitdaging staat op

  1. Zo mooi, je werk, Berna! Vol bewondering, prachtige stijl waar ik me volledig thuis in voel. Niet om zelf te maken, die kunst mag ik niet genieten.
    Het moet fijn zijn om samen te werken

    Geliked door 1 persoon

    1. Het was gisteren nog meer bijzonder door de regen, die belemmerde in het kiezen van een geschikte plek. Met de anderen durf ik dit wel, maar alleen ergens gaan zitten vind ik doodeng. Dank voor je grote compliment. Ik bloos ervan. ❤

      Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.