Uncategorized

Laagjes liefje, laagjes

Natuurlijk word ik te vroeg wakker want vandaag wordt een van mijn moederdagcadeau’s ingewisseld. Die kunnen soms een hele lange adem hebben. Ik ga met oudste dochter naar Museum Voorlinden, de eerste keer weer, dat  het kunstsnuiven wordt. We hebben lekker vroeg gereserveerd, om kwart voor elf en het is een stief uur rijden. Ik begrijp ineens waarom ik op dit tijdstip klaarwakker ben. Verwachting trekt aan het gemoed.

IMG_1060

Gisteren lag er een ander cadeau op de mat. Nou ja, bij wijze van spreken dan, want het pakketje was afgegeven bij de buren. Een enorme doos voor de helft gevuld. Daarom paste het niet in de brievenbus.. Het was mijn verwachte, te recenseren, exemplaar en het boek heette: Het boek van Jongen van Catherine Gilbert Murdock. Ik kende het niet maar mijn hoofdredacteur kwam met de tip. In Amerika werd het boek bekroond met The Newbery Honor, te vergelijken met de Zilveren Griffel.  De omslag is optisch gezien al een juweel, de titel een uitdaging, waarom heet de jongen ‘Jongen’, niets meer en niets minder. De openingszin zet de toon. Op een lege bladzij, precies in het midden, staat “De sleutel van de hel past op alle sloten’. Daarna slaan we aan het tijdreizen en glijden we het Frankrijk van 1350 in. De illustraties zijn van Ian Schoenherr en de vertaling is van Esther Ottens. Elk hoofstuk begint met een pentekening. Eigenlijk kan ik niet wachten. Maar ik begin er pas aan op een tijdstip dat ik het in een ruk uit kan lezen. Zo’n avontuur lijkt het me namelijk.

Terwijl ik aan het maaien was in de tuin, had vriendinlief gebeld. Gelukkig sprak ze haar plannetje in. Ze zou geen les geven deze week op haar atelier. Of ik woensdag die kant op kon komen waar we samen het hele atelier tot onze beschikking zouden hebben en lekker aan de slag konden met penselen en verf. ‘Wat aanklooien’ heette het. Dat betekende eigenlijk: Uit je dak gaan, helemaal vrijuit, coronaproof want ruimte te over, en altijd in voor experiment. Ook dat zal een vroegertje worden want ze zit in Noord Holland in een dorp vlak aan zee. Wat een fijne week met deze vooruitzichten. Geen wonder dat de slaap niet meer wil komen.

IMG-1066

De vlinderschotel vindt nog steeds gretig aftrek. Vandaag zaten er voornamelijk vliegen in alle soorten en maten op en een kleine vlindermot. Ik kon niet achter de naam van het beestje komen, in de vlinderapp vond ik hem niet terug. Prachtige observatiepost, dat rottend fruit een ook een kleurencombi die niet misstaat. ‘Het doel heiligt de middelen’, dat blijkt. Zodra je met andere ogen in een andere opzet naar iets kijkt, verandert zelfs het rottingsproces in schoonheid. Dat is nog eens omdenken.

Zuslief lacht naar me vanaf haar plek op de ezel. Even wat kwasten, maar binnen de kortste keren staat het water in alle geulen en plooien. Sauna bij uitstek er gratis en voor niets bij. Afkoelen door brandnetels te trekken. Die groeien hard met dit weer en zijn niet om zonder handschoenen aan te pakken. Achter de wilgen strooi ik het gemaaide gras als mulg uit in de hoop dat de lust, bij alles wat onkruid is, om te ontkiemen vergaat. De oude is er niet, daardoor kan ik de berk, waar hij de takken uit heeft gesnoeid en die van achterbuuf is, bekijken. Kaalslag. Er is rücksichloss en ‘met botte bijl’ gewerkt, dat blijkt wel. Alleen bovenin staat nog een pluumpje blad. Daar zal buuf niet blij mee zijn.

De zwanenbloemen staan in volle schoonheid in de sloot en deinen  heen en weer door de golfslag van de waterhoentjes en de eenden. Wat een prachtige bloem is het toch. Met de zak onkruid ga ik weer op huis aan. Vergeleken met de kou van gisteren is het nu tropisch warm en zoemt het in mijn hoofd: ‘Laagjes liefje, laagjes.’

2 gedachten over “Laagjes liefje, laagjes

Reacties zijn gesloten.