Uncategorized

Goeie dingen komen altijd in drieën

In een interview van Lodewijk Dros met Yolanda Entius, recensent en schrijver, in de laatste Letter&Geest bij de zaterdageditie van de Trouw, zegt ze ergens: ‘Ook de lezer schrijft het boek, dat is het goede van literatuur.’ Die zin blijft hangen, ook na de volgende interviews en de zomeredities, die als leesvoer volgen. In mijn leesclub wordt het bevestigd. Als je in lagen leest, is dat anders dan wanneer je vooral taal consumeert, welke personen je volgt, of dat je oog blijft hangen op het landschap, welke herkenning je vindt in het referentiekader. Vele wegen leiden naar Rome. Dat zorgt ervoor dat we altijd de diepte in kunnen  op zo’n literaire avond en er volop uitwisseling is. Zonder lezer is het boek slechts een uitgeschreven gedachte, niets meer en niets minder. Er staan meerder interviews met recensenten in die tevens schrijver zijn. Vrouwkje Tuinman, die toegeeft door het recenseren wel ‘wat leesonbevangenheid’ te zijn kwijtgeraakt maar nog altijd een ‘alleseter’ is en Gerwin van der Werf die ‘op een moreel kompas vaart’.

IMG_0894

Bij het recenseren van de kinderboeken laat ik me vooral leiden door het gevoel dat het verhaal oproept en ook de mate waarop ik mezelf  erin verlies. Zodra ik erin wandel en de deuren van mijn omgeving slaan dicht, weet ik dat ik goed zit. Die boeken beschrijven is vooral je hart volgen. Lampje van Annet Schaap was er zo een en de Gorgels van Jochem Myjer bijvoorbeeld, maar ook ‘Het huis met de schuine vloeren, pratende ratten en raadsels op de muren’ van Tom Llewellyn. Eenmaal naar binnen gezogen laten de bladzijden je niet meer los. Zo’n boek verslindt tijd waar jij letters, woorden en zinnen verslindt.Het zijn fijne werelden om in te toeven. Ik, de lezer, geef het vorm door de beelden in mijn hoofd en de gedachten die het losmaakt.

Ik zal de vertrouwde Letter & Geest missen en kijk ondertussen wel uit naar de nieuwe vorm: ‘Tijdgeest’, waarbij  ik hoop dat de literatuur en de filosofie net zo veel ruimte krijgen. Vooralsnog is verandering vernieuwing en of het verbetering is moet nog blijken.

IMG_4512

Buiten druilt het, wat de planten heerlijk zullen vinden. Het weer doorbreekt sleur met haar grote wisselingen. Gisteren hing er een grote vis in de sloot, vlak onder het oppervlak. Ik vermoed een brasem, maar ik weet er te weinig van af om hem aan de vorm te herkennen. Als een schaduwvlek doorkliefde hij de weerspiegeling. De bewoonster aan die kant van het complex keek verbaasd naar mijn verrichtingen: ‘Wat was er zo de moeite van het observeren waard?’ las ik in haar ogen. Even later bij de gonzende bijenkorven bleef ik weer turen. Veel volken met een heerlijke bedrijvigheid. Achterdochtig keek ze me na als noeste eigenaar van een echte moestuin met rijen planten, die groot moesten komen. Stadsmus als ik ben met mijn bloementuin. Ze boog zich weer voorover, om lang dubbelgeknikt haar onkruid te wieden in de brandende zon.

IMG_4516

Engel had ik in de hand met beschermende papieren handdoeken eromheen. Bijna koesterend. In het atelier nog een laatste schaaf schuurpapier en afwitten met echte acrylverf. Bijna plechtig zette ik haar op haar voetstuk toen ze, na het snoeien, was opgedroogd. Vlinder kwam me tot twee keer toe bezoeken. Misschien rook ze het rottend fruit op het kleine tafel er tegenover. Een Atalanta. Als ik bewoog of verschoof klapte ze in haar vleugels.

IMG_4542  IMG_4541

De oude kwam verhalen van zijn nieuwe kachel en was verbaasd over de herrijzenis van de engel. Hij had wel wat lijm om haar vast te zetten op haar voet. Geen slecht idee, dus zo geschiede. Ze stond er stralend wit, vernieuwd en toch vertrouwd, want dat kan ook. Dezelfde houding van het kopje, voorovergebogen naar de schelp in haar beide handen. Ik prees de strakke moderne zwarte kachel van de oude de hemel in en vervolgde mijn pad.

IMG-0887

De patchouli vond ik online in ‘het oliewinkeltje’, even nostalgisch als haar koopwaar. Drie flesjes worden zo gebracht, heeft de post me beloofd in een mail. Goeie dingen komen altijd in drieën.

 

Een gedachte over “Goeie dingen komen altijd in drieën

Reacties zijn gesloten.