Uncategorized

Zijn wie je bent

En weer kwam de uitzending langs van Avro/Tros.Kunst over het werk en leven van Elizabeth King. Het droeg de titel: ‘Op het tweede gezicht’. Net als de vorige keren, dat ik de aflevering zag, bleef ik aan het beeld gekluisterd. Gefascineerd nam ik alles in mij op. Haar minutieuze werk, haar gevoel voor detail, maar het meest raakte ik opnieuw gevangen door haar eigen mimiek, haar uitstraling, haar begeesterde blik. ‘Ze heeft charisma’, zegt een van haar studenten, en zeker, zodra je start met kijken, wil je alles van haar zien. Dat laatste is letterlijk anders dan het noteren van beelden op je netvlies. Het is aandacht hebben voor elk detail, elke draai, elke oogopslag, elke grijns, tot in het kleinste rimpeltje. Het is een reden om in herhalingen te vallen, telkens weer.

Daarnaast is er haar ongelooflijke werk, de hang naar anatomische perfectie in haar gezichten en handen, maar meer nog naar de manier waarop ze zorgt dat haar sculpturen tot leven komen. Niet alleen door de techniek maar juist ook door de ‘gewone’ menselijke trekken. Een hand die peinzend de kin beroert, een oog, dat subtiel neerslaat een gezicht die luisterend scheef trekt. Een glimp van menselijkheid als een waas over alles heen. Fascinerend.

Hoeveel uitstraling ze heeft wordt duidelijk aan het eind van de film, waar ze in haar grote tuin tijdens een interview een roodstaartbuizerd ziet, die het gemunt heeft op een spotlijster. Degene die filmt, houdt onafgebroken het zicht op haar reactie, de vreugde de grenzeloze mimiek de pure verbazing, de haast kinderlijke blijdschap en als ze hem dan vraagt: ‘Heb je het gezien. Zag je hem’, dan blijkt uit de beelden dat de ander met geen mogelijkheid oog kon hebben voor iets anders dan  haar onbevangen blijdschap.

IMG_0509

Wat een heerlijk ontwaken op deze manier. De krant brengt nog een nieuw fenomeen, dat ik niet bij naam kende. In een interview door Fokke Obema met de ondernemer Jo Vonk beschrijft de laatste wat er met hem gebeurde toen hij zijn vrouw in haar laatste levensfase naar huis had gehaald. In die dagen vonden er steeds intensievere en zelfs filosofische gesprekken plaats en voelde hij zich letterlijk samensmelten met zijn vrouw. Hij werd haar. Daarmee begreep hij dat dood niet de eindigheid betekende maar het voortleven in de ander, waar je mee opgelopen bent. Dat bleek een bestaand begrip en wordt Eenheidsbewustzijn genoemd.

Het is een aangrijpend verhaal waarbij de liefde en de dood een eigen waarheid bleken te zijn, een nieuwe energie. Het ging zelfs nog een stap verder. Als hij alles kon zijn, dan kon alles ook hem zijn. Dan is alles één, een eeuwig leven. Het leven werd voor hem transparant en logisch bij die gedachte. Hij zocht naar vele wegen om er mee om te kunnen gaan, maar vond het uiteindelijk in zijn eigen bedrijf, waar hij zijn mensen iets wilde laten ervaren van hun persoonlijke onaantastbaarheid. Mensen die niet handelden uit angst, maar uit lef en liefde. In zijn ervaringen met het eenheidsbewustzijn ontbrak de angst geheel. Daar wilde hij mensen iets van meegeven.

De verhalen van beide zijn roerend en tegelijkertijd vervuld van leven en liefde. De een met een perfectionistische aandacht voor het lichaam om zo de ziel te vangen, de ander met ontastbare energie, die als een fluïdum door de geest heenwaart, los van alle banden.  Beiden met een rotsvaste overtuiging die het handelen stuurt. Leven met lef om te zijn wie je bent.

 

7 gedachten over “Zijn wie je bent

  1. Het artikel is wel helder als je heht hele verhaal voor de bril krijgt. Krishnamurti schijnt er ook over geschreven te hebben. Die staat hier in de kast. Ga ‘m maar weer eens te voorschijn halen. Het lijkt me in ieder geval een bijzondere ervaring.
   😉

   Like

  1. Heel lang geleden van een 98 jarige vrouw gekregen in een bejaardentehuis. Ze had al haar verzamelingen weggegeven en ik was de favoriet voor een van haar zeven boeken op de plank boven haar hoofd. Hel bijzondere ervaring. ❤

   Geliked door 1 persoon

 1. Elizabeth King, hoogste tijd om ook te bekijken. Misschien kan het nog bij ‘uitzending gemist’. Mooi stuk heb je geschreven, Berna ❤️

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.