Uncategorized

Oefening baart kunst

‘Op de bodem van je krachten leer je je tweede adem kennen’. Ik herhaal het en nog eens en nog eens. Toe aan mijn tweede adem voel ik de dubbele betekenis van deze wijze woorden. Ze zijn me toegestuurd door een lieve blogvriendin. Wij verkeren beide op dezelfde golflengten qua beleving, liefde en leven. Ze stuurde het me toe als een hart onder de riem. Alsof ze zeggen wilde: ‘Neem ruim. Er is altijd weer een nieuw begin’.

Sommige woorden zijn dubbel heilzaam omdat ze op het juiste moment komen. Dit en niet anders wens ik me toe. Een tweede adem, letterlijk maar ook figuurlijk. Om de strijd te volstaan en door te kunnen gaan. De draad van Ariadne slingert zich als het rode koord voor me uit. Ze biedt houvast. Wie wil er niet in deze tijden een tweede adem als buffertje na een diep dal, een enorme natuurramp, een stormwind begaan door een wereldleider.

Het temperatuurverschil trekt een dikke mist op tussen mij en de buitenwereld. De boom voor het raam is een Mankes in de mist. Het raam tekent de druppels erin. Ik hoor de auto’s ruischen,  maar zie ze niet.

IMG_7424

De kerst is weer verpakt in plastic, lichtsnoeren om het karton geslagen, deksel dicht, tot volgend jaar. De boom mag terug naar de oorspronkelijkheid. Groen kleed  op een naaldenbed.

IMG_7425

Gisteren ging ik op de oude adem nog naar buiten. Weer de galerij, weer de vier trappen en op naar de kleine Blauwe, die al die tijd trouw had staan wachten op mijn komst. Zo heerlijk om in te stappen en weg te rijden. Voortbewegen zonder vermoeienis. Een uitstapje naar het kleine winkelcentrum en bij een van de goedkope winkels daar, het zweet op de rug, ontwaar ik het zwarte vest, waar ik al langer op aas, maar dat ik te duur vond. Ze was afgeprijsd. Naast haar hng gezusterlijk de zwarte coltrui die vorige keer uitverkocht was. Soms is denken niet nodig. De buit was binnen, twee vliegen in een klap voor de helft minder. Het moest zo zijn. Toeval bestaat niet.

Na een klein boodschap toch rechtsomkeer. Elke vezel teemde om bedbanken. Ja, rustig maar. Eerst nog de vesting naar de ivoren toren. Zoonlief nam jonge groene asperges mee. Een koningsmaal met ei en gebakken aardappelen. Restje roomboter smelt een trage weg er doorheen. Ik zoek weer films.

Modigliani gevonden, Hannah Arendt kan je kopen via You Tube, Turner is gratis, zo sprokkel ik een respectabele lijst bij elkaar met behulp van vriendinlief. Een van de nieuwste van van Gogh is er zelfs al. Helaas zijn deze films niet op Netflix te vinden.

Straks kan ik weer naar het filmhuis, maar dan moet er eerst meer lucht in en minder hoest uit. Voor de maand januari heb ik de meeste afspraken afgezegd. Het is een geruststelling dat men de tijd heeft om vervanging te zoeken. Niemand is onmisbaar. Op gezette tijden is het goed dat te beseffen. Het maakt het leven eenvoudiger. Alles en iedereen is altijd te vervangen. Het schuurde wel een beetje. Er lagen zoveel leuke voorstellingen in het verschiet. Wie weet, ze komen vast allemaal nog ergens een keer langs. dan kan ik met de kleinkinderen. Dat geeft er gelijk een extra dimensie aan.

IMG_7431.JPG

Het boek is geduldig, daar ga ik eerst aan beginnen en wat er daarna komt, zien we wel weer. ‘First things first’ en zoals mijn bloggende zielsverwant schreef: ‘Met de kunst van het missen’. Oefening baart kunst.

 

4 gedachten over “Oefening baart kunst

  1. Graag adem ik met je mee, dieper en minder hoesterig. Elke dag een teug voller om daarna des te intenser te kunnen genieten van al wat je verrast en verwent in het leven.
    Film en boek smaken!

    Like

Reacties zijn gesloten.