Uncategorized

Als in een droom

De tweede brandweerauto scheurt met groot alarm voorbij en snijdt net als de eerste de droom weer in tweeën. Het is feest en ik kan iets wat de anderen niet kunnen. Ik ben het aan het doen terwijl de oude tantes toekijken. Isabelle komt langs, ooit een schattig meisje uit de groep en nu een prachtige volwassen vrouw. Ze lijkt in het uniform in zwart en fluoriscerend geel op haar oudere broer, die ik ook in de groep heb gehad.  Het gaat over een game, een spel, waarvan ik nog vijf wars mag levellen. Waar komen de woorden in mijn droom vandaan? Ik hou niet van Wars en ook niet van Games, maar herinner me mijn trots in de droom.

De sirene brengt flarden van beelden door de droom heen, de droombeelden vervagen en worden vervangen door tweets over de vader en de zoon, die niet meer zijn bij iets, waar ze vol verwachting aan hadden willen beginnen. Het nieuwe jaar. De arme jongens, die nooit beseft zullen hebben wat de risico’s waren van het eeuwige spel van kattenkwaad. Zoveel levens verwoest, cirkels verbroken, diepe rouw.

034  077 de Oude Hortus

Ik open de ogen en kijk naar de vormen van de boom voor het raam. De nachtwitte lucht die oplicht en de boom haar oervorm teruggeeft. Ik zou, in betere conditie, nu naar de oude hortus zijn gegaan. Winterbomen geven al hun geheimen prijs. Ze waaieren hun vormen uit tot brede, imposant hoge, of grillige takken. Ze lijken sterker, minder kwetsbaar dan in hun wuivend groen. In hun gedaanten schuilen beesten. Ik zie ze plakken tegen de takken. Slangen, hagedissen, varkentjes, een vlinder soms, hier en daar een adelaar. Ze krijgen vanzelf vorm in knoesten en hangende lianen, in gerimpelde bast, tussen staketsels en lansen. De trompetboom zou meer dan ooit haar symmetrie prijs geven, maar de laatste keer dat ik er was, hoog zomer nog, hadden ze die er, tot mijn verdriet, uit gesnoeid. De machtige oude Gingko zou in volle glorie heersen over zijn winterrijk. De hortus schrijft een eigen verhaal, elk seizoen opnieuw.

Maar ik lig nog op bed en maak aanstalten, de uitputtingsslag van het douchen aan te gaan. Een hachelijke onderneming, De stoel staat nog in de badkamer gelukkig. Na gedane arbeid is het noodzakelijke rusten, in variatie op een thema. Dat een baby-virus een groot mens zo onderuit kan halen. Nooit geweten, Ik kende het niet. Gevaarlijk voor kinderen onder de zes maanden en voor ouderen met long en hartproblemen. Ik voel me nog steeds niet bejaard en ziek genoeg om met die gasten rekening te houden. Ze trekken vanzelf aan de bel, dat blijkt wel. Het zal nog even duren eer het oude zelf uit de puinhopen verrezen is. In bed een hele Piet en na een klein gangetje als was.

img_7369.jpg

Voordeel is het onverwachte bezoek dat het oplevert. Momenten van spontaan samenzijn, onverwacht en knus met bijna alles op de bank, de kinderen op het kleed ervoor, verwikkeld in hun spel. Kinderen, neefjes, schoonzoonlief. We schudden het verleden uit de tas van Oma-oma.

IMG_7367

Daar komen de herinneringen van weleer tastbaar voorbij. ‘De sneeuwpop , die weet ik nog heel goed’, zegt dochterlief. ‘Ja en deze ook’. Foto van zoonlief hangend aan de balk. ‘Waarom was er die balk in de tuin’, vroegen ze zich af. ‘Om drooglijnen te spannen voor de was’. Het verstoppertje spelen tussen de lakens was zo spannend, schimmenspel als de zon er was.

img_7380.jpg

Oma in zwart/wit in het boekje. Klein meisje met de degelijke zwart leren schoenen, zwarte wollen kousen, een gewatteerde bloemenjurk met grote kraag en wijde mouwen, de prachtige hoed op het hoofd geplant, heeft in haar gezicht al vertrouwde trekken. Ook die van hun vader en haar jongste dochter. De oogjes priemen zoekend de wereld in.

Genoeglijke gestolen uurtjes en daarna de avond in met een staartje ‘Gone with the wind’. De klassieken op een presenteerblaadje, als in een droom.

 

 

9 gedachten over “Als in een droom

 1. Het RS virus is een naar sluipertje Berna. Sam heeft het als babietje van 2 maanden gehad en heeft een tijdje in het ziekenhuis gelegen. Duurde best een tijdje voor het hersteld was. Dus doe rustig aan! Dikke kus!

  Geliked door 1 persoon

  1. Dank je wel lieve Emmy, Ze gaat dan ook met haar hele hebben en houden fors op de rem staan! Nog nooit zo benauwd geweest.

   Like

   1. Balen he, dan zit er ook niks anders op dan rustig aan. Het levert voor ons dan wel weer prachtige blogjes op en de foto van je moeder als klein meisje is wonderschoon!

    Like

 2. RSV is een vies beestje. Vooral voor baby’s en mensen met longzorgen.

  Maar het tast je schrijvend brein gelukkig niet aan, je logjes blijven heerlijk om lezen, je taal, zo mooi!

  Prachtige foto van de schoonmoeder, zo kleur-rijk, toen al.

  Op de bodem van je krachten leer je je tweede adem kennen, dat wens ik je hier letterlijk toe. Gewoonlijk wordt dit figuurlijk gebruikt.

  Like

  1. Wat geef je me mu weer een juweeltje in handen. wat een prachtig gezegde. Daar ga ik eens lekker over mijmeren. Dank je wel Lieve, voor je versterkende woorden en de tweede adem! ❤

   Like

   1. Die zin vergeet ik nooit meer. Ik kreeg ze toegestuurd na de (zelf)moord van mijn zus. Tien figuurlijk gebruikt, maar die woorden zijn krachtig. Ik vond mijn tweede adem.

    Naar jou kan ik ze voor de eerste keer letterlijk gebruiken, en hopelijk geven ze jou écht adem.

    Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.