Uncategorized

Een dag met verrassingen

Zoonlief vond het niet nodig dat ik kwam kijken bij zijn wedstrijd. Moeder eigenwijs en toch weer en wind doorstaan en daar speelde hij de sterren van de hemel. Weliswaar verloren ze nipt met 3-2, maar de centrale verdediger stond als een huis. Of is dat weer moederlijke trots. Enfin.

Door en door koud zat ik om twee uur in de auto. Tijd om op te warmen en waar kun je dat beter doen dan in een klein en vriendelijk museum. Larense Bon ton en de tentoonstelling Weer en Wind, van Avercamp tot Willink, met grootheden als Hendrick Avercamp, Jan Mankes, Jan van Goyen, Piet Mondriaan, George Hendrik Breitner, Isaac Israëls, Hendrik Johannes Weissenbruch, Jan Sluijters, Maurits Cornelis Escher en Carel Willink.

mankes‘Nevelland’ van Jan Mankes

De audiotour bevatte passende gedichten van de Genestet, Gezelle, Pareau, van Geel,  Kouwenaar, Bernlef en Campert. Overal op de muren stonden regels uit gedichten. Woord en beeld onder een noemer, het was een heerlijke duik in het diepe. Mooie kleine juweeltjes zaten ertussen, zoals de twee paneeltjes van Jan Mankes: Nevelland en Uitzicht op het atelier. Zo de moeite van het aanschouwen waard. Zacht, omfloerst en in dat dromerige spannende Mankeslicht, streek voor streek bedachtzaam.

IMG-6773 ‘Japans meisje met lippenstift’ van Isaac Israëls

Het was boffen, want daarnaast was ook de tentoonstelling Vrouwenportretten, een verzameling van William en Anna Singer. Verlies je in de vrouwen, die ons bezien vanaf het doek. Hooghartig, ingetogen, uitdagend, peinzend en neergezet door de ogen van schilders als  Van Dongen, Sluijters en Leo Gestel, maar ook de klassieken Wally Moes, Dooijewaard, Martin Borgord of met de  impressionistische kijk van Breiner, Israëls en Coba Ritsema. Er zitten juweeltjes tussen.  Als het er nog in kan, na al dat moois is er als toetje de tentoonstelling: The white blouse’ van Marie-Jeanne van Hövell tot Westerflier portretten van bekende en onbekende Nederlanders die de witte blouse op een volkomen eigen manier uitdragen. De foto’s zijn analoog geschoten. Prachtig werk, maar ik moet er nog eens voor terug. Het hoofd zat vol.

IMG-6747Jan van der Kooi. ‘Raam’.

Door de tentoonstelling liep ik tegendraads terug. Nog even stil staan bij de juweeltjes. Het gedicht van Campert: ‘Sterren vroren in het raam/ ik blies een wak in het glas/buiten bewoog het licht zich niet/ ‘onder een prachtig schilderij van Jan van der Kooi. Aandoenlijke herinnering aan de ijsbloemen op de ruiten achter de Beatle-gordijnen in de Amandelstraat. De rit terug was lang genoeg om alles te overpeinzen. Hoeveel schoonheid een mens hebben kan.

IMG-6848.JPG Marshmallows

In de avond stond er een afspraak met schoondochterlief.. Ze had een linkje gestuurd met een lichtjestocht op fort Rhijnauwen. Natuurlijk ging ik mee. Het was de eerste keer na de komst van de kleine man, dat ze er opuit trok. Graag trakteerde ik haar op de heroverde vrijheid en herinnerde mijn afhankelijkheid van baby, luiers en voeding in de eerste maanden van het moederschap. Waar ik in alle onbevangenheid een volle duik in het ongewisse had genomen en de wereld voor maanden alleen maar baby schreef.

UYHB8308  6df62638-441e-46f3-9ef8-07598360df20Rhijnauwen

Het was druk en pikkedonker. De groep werd in tweëen gesplitst en we konden op pad. De sfeer was prachtig. Grillige Mankesbomen tekenden zich af tegen het avondlicht en alleeen daarom al was het de moeite waard. De kaarsjes, de glühwein en warme chocomel, de marshmallows en de vuren , die warmte in de nacht flakkerden, omlijstten het verhaal van de sprokeverteller over het spinrag in de boom en de vergeten spinnetjes.

13354357-46a5-47f8-b583-0fbf7f32985c

Stevig gearmd liepen we zo ver mogelijk van de kleine groep vandaan, opdat het bos ons haar geheimen zou openbaren op dit ongewone tijdstip. Het was de enige juiste sfeervolle afsluiting van een dag met verrassingen.

6 gedachten over “Een dag met verrassingen

Reacties zijn gesloten.