Uncategorized

Herfst op de tong

Al vroeg uit de veren om de schilders te ontlopen. Nu zijn ze in alle hevigheid aan het schuren, klotteren en doen. Gisteren kwam het goed uit, want ik kon de sleutel van het hek ophalen. De pijp van het kacheltje in de Bernagie is weer gerepareerd, door die onzichtbare handen van broer en zijn schoonzoon. Geruisloos en stilletjes hebben ze me al het hele jaar geholpen. Daarna ging ik op jacht naar de glaszetter. In mijn oude buurt in Zuilen vond ik er nog een, waar je binnen kon stappen om een vraag te stellen. De meesten werken tegenwoordig alleen online. Hij kon leveren, maar pas na woensdag. We kwamen uit op vrijdagmorgen acht uur. Ze zouden het glas bij het hek afleveren. Met al dat lawaai hier rond het huis was het daar toch beter toeven. Het tijdstip was derhalve geen probleem.

100_5611.JPG

Zus appte dat ze al om half twaalf gingen wandelen. Broer ging ook mee. De fysio hoefde derhalve niet, ik zou voldoende aan bewegen toe komen. We kozen het landgoed Bornia/Heidestein in Driebergen en aansluitend de bossen van Austerlitz. Zuslief deed mee aan een fotocursus en had volop elementen die konden dienen voor de vier foto’s die ze moest leveren vandaag. Het bos kende een grote afwisseling.

100_5700.JPG     100_5713.JPG

Bornia mijmert de sfeer van de ouderwetse heuvelrug met haar heidevelden tussen de bossen door. We hadden wel het spoor van schapenkeutels gevolgd en  tot onze verrassing kwamen we ze tegen. Sierlijke Drentse heideschapen met de lange staarten. Ze liepen er vrij rond en klommen en klauterden met hun dikke vachten heuveltje op en heuveltje af. Het was een koddig gezicht en het gaf een optimaal gevoel van vrijheid. Dieren die vrij rondliepen. Er was natuurlijk wel een afgezet gebied, waar ze konden toeven, maar het zag er onbegrensd uit.

100_5686.JPG    100_5718

Vlak daarvoor was het landschap maanachtig, zandgronden met kleine zwarte gerafelde stompen bomen op de glooiende heuvels. ‘Alsof er een brand had gewoed’, dacht zus. Ik waagde het te betwijfelen, maar wat dan. Naslagwerk leerde dat er vorig jaar een hevige storm had gewoed. Het leek erop dat de grove dennen als luciferhoutjes waren afgeknapt. In het stuk bos verderop, richting Austerlitz, voorbij de schapen, zagen we hem ineens aan komen vliegen. De grote zwarte specht met zijn opvallende rode kop. Even later volgde het vrouwtje. Doodstil stonden we. Zus had hem al in het vizier. Het lukte me ook.

In het zand had iemand de liefde verklaart en een stripverhaal getekend, of men was verliefd op de kever of op de persoon die er in zat. Vroeger zei men gekken en dwazen schrijven hun namen op muren en glazen. Maar zand is een uitstekend middel om te communiceren. Dat deed ik met de kinderen op school ook in de zandbak. Kinderen, die geen woord spraken, vertelden in het zand wat hen bezielde.

100_5652

Het heksenbos was er ook met haar boomstaketsels en zachte mossen met exotische namen als stuifzandkorrelloof, rijstkorrelmos, IJslands mos. Even verderop getuigden plassen van een ‘opsekopse’ geheimzinnige wereld, die oneindig diep scheen. De paddestoelen waren er nog en speelden verstoppertje onder het blad of hadden een schutkleur aangenomen met het omringende blad. Sommige waren van een lichtgevende doorschijnen of lagen te zieltogen, omver getrapt door schapehoeven..

100_5737oneindig diepe plassen

Met meer dan tien km op de teller was het wel klaar en toen we terug wandelden naar de auto begon het te regenen.

100_5724.JPG

“s Avonds aten we rijst met beukenzwam, kastanjechampignons en shiitake door het eekhoorntjesbrood van die middag als inspiratiebron. Gewoon van de supermarkt. Schoonheid mag in het bos blijven. Het was de juiste finale voor een heerlijke dag. Herfst op de tong

3 gedachten over “Herfst op de tong

Reacties zijn gesloten.