Uncategorized

Leerzame levenslessen

Het thema van de kinderboekenweek is ‘Reis mee’. De leukste reis, die ik dit jaar gemaakt heb, was ‘De grote reis’ van Judith Nab. Er stond een bus naast het theater en wij, volwassenen, mochten er voor deze keer ook in.

007   014

Normaal gesproken was er slechts ruimte voor één groep en de juf. In een tijdsbestek van 35 minuten trok de wereld aan ons voorbij. De bus trilde,  gromde, remde, stond stil, trok op en wij reisden mee. Voor onze ogen ontvouwde de aarde zich in bergen en rivieren, in zeeën en woestijnen. Niets was te dol. Toen we de eindbestemming hadden bereikt had ik een transformatie ondergaan. Niet de wereld in de bus was naar mijn beleving irreëel, maar het koude winderige centrum, waar we ons bevonden.

016  009

Judith was als kind een half jaar lang met haar ouders en broers op een grote reis geweest en liet zich daardoor inspireren. samen met haar vader Dick Nab maakte ze de tekeningen en animaties.

Reizen in boeken is me niet vreemd. Zodra het boek je bij de lurven grijpt of bij de kladden ben ik verkocht. De omgeving vervaagt ten dienste van de beelden die de woorden oproepen. De hoofdpersonen komen tot leven, het landschap ontrolt zich, helder en duidelijk en ik wandel mee met Gulliver, met Alice, met Remi, met de kleine Prins. Geen land is me vreemd. Een heel leven lang verzamelen we beelden, waaruit we te allen tijde mogen putten. Een rijke schakering, een bron die nooit opdroogt.  Zelfs in dromen zijn die beelden helder en tot in de details uitgewerkt. Voorwerpen die ik nog nooit in mijn vingers heb gehad, maar die wel gestalte krijgen.  Een kreeftmagneet bijvoorbeeld, met trillende scharen en gekrulde staart, ragfijn uitgevoerd in koraal en zilver. Ze kwam gisteren in mijn slaap voorbij en ik herinner me vooral mijn opgetogen verbazing over de schoonheid ervan.

192Jan Sluyters

Er zijn lange reizen bij en ultra korte, maar ook tijdreizen dwars door alle lagen heen, realistische of fantastische reizen. ‘Reis mee’ is reizen in je luie stoel voor de boekenkast, maar ook reizen in het museum, in het theater, bij een concert. Een doek wat je meevoert naar het oude Griekenland, een theaterstuk dat de middeleeuwen leven in blaast, een beeldhouwwerk dat je meevoert naar China. In muziek komen al die beelden samen. Ze varen op de klanken, vullen je hoofd en je zintuigen tot in elke vezel. Wij zijn gemaakt om te reizen.

We fietsen mee met het kinderboekenweekgeschenk ‘Haaientanden’ van Anna Woltz. Om het te kunnen beschrijven is ze zelf rond het Ijsselmeer gaan fietsen. In totaal heeft ze negen uur gefietst. Daardoor wist ze precies wat haar hoofdpersoon heeft gevoeld en gezien en werd het boek een beleving en geen maaksel.

Het kinderboek dat me zeer recentelijk raakte, is het boek van Ferm van Thirza van Schie. Het verhaalt over het jongetje Ferm, die in uitersten leeft. Hij kan heel boos worden en heel verdrietig, zijn ideeën zijn heel groot. Hij doet nooit iets half. Een temperamentje heeft Ferm en dat wordt niet altijd gewaardeerd. Hoe gaan we daar mee om. Zijn ze dan lastig, of ligt de oorzaak dieper. Ons opgeplakte predikaat ‘lastig, druk, lui, dom’ vormt het kind, want het zal er op reageren, ontkennen, nog bozer worden en nog verdrietiger. Het is goed om je dat bewust te zijn en de golven van emoties op de juiste waarde te schatten. Als je op de toppen leeft, zijn de dalen net zo diep.

Buiten alle fantastische reizen om dus ook een reis door de persoonlijkheid. Door die van Ferm en door die van mij. Wat is mijn reactie op boos en ondeugend, vanuit welk licht beschouw ik het. Stof tot nadenken en leerzame levenslessen.

 

4 gedachten over “Leerzame levenslessen

Reacties zijn gesloten.