Uncategorized

Meer te doen dan ooit

Er was een oproep op FB van Inge van den Thillart om een presentatie bij te wonen van Paul van Capelleveen, de auteur van twee boeken over de Koopmancollectie: Voices and visions uit 2009 en Artists and others uit de periode 2000-2015 van het Franse kunstenaarsboek bij te wonen in de Koninklijke Bibliotheek. De eerste is al geweest, waarbij vooral veel aandacht was voor de invloed van de dichter Mallarmé op de vormgeving en de typografie van het Franse Kunstenaarsboek. De locatie is logisch want Koopman had zijn hele verzameling gegeven aan de Koninklijke Bibliotheek

https://www.degoedemoet.nl

De oproep is ook niet zonder rede, want Inge werkt in atelier de Goede Moet en geeft workshops boekbinden. Nieuwsgierig geworden door die fantastische kunstenaarsboeken waarvan ik het bestaan me niet echt bewust was, zocht ik haar site op en kwam een Japanse manier van boekbinden tegen die bij uitstek geschikt is voor zo’n prachtig kunstenaarsboek, waarvan als de directe voorloper livre ‘Artiste ook wel livre de Peintre gezien wordt. Het ontstond in Frankrijk aan het begin van de twintigste Eeuw en heeft de vorm van een boek.

099

Onmiddellijk begon het te kriebelen en te bruisen. Wat een mooie manier om je handzame kunst te verpakken. Ik denk dan aan de losse etsen die op de boeken in de boekenkast liggen of in zwarte lijstjes bij de kinderen aan de muur hangen. Aan de gedichten die ik digitaal diep weggestopt bewaar, of de losse tekeningen. Het roept ook onmiddellijk associaties op met de Art Journaling die nu volop beoefend wordt en waar workshops in worden gegeven. Het verschilt wezenlijk met de scrapbooks, die veel meer gericht zijn op design. Bij Art Journaling  geef je  de verschillende artistieke vaardigheden en technieken weer, ideeën die je nog wil uitwerken, opzetjes voor groter werk. Bij een scrapbook wordt het meer een dagboek, een verzameling herinneringen in verschillende technieken. Hoe het ook zij, het zijn alle drie prachtige manieren om aan de drang van een creatief proces gehoor te geven.

tumblr_p64i7n7BSA1rjhvsto1_500 Japanese hanging daicho account book Meiji period  (Dealer: hotoke antiques) –

In combinatie met die Japanse bindtechniek zou het een idee zijn om de tekeningen van het Japonisme van vorige week erin te bewaren. Een eigen kunstenaarsboek. Het kleine antieke hangende Japanse boek dat ik tegenkom tussen Japanse antiquiteiten, een soort veredelde scheurkalender is ook een goede vorm en snel te verwezenlijken met bijvoorbeeld geschept papier. Als je op kunstenaarsboeken gaat zoeken zijn de ideeën onuitputtelijk en de grote verscheidenheid aan vormen evenzo.

009

Dat is de kracht van het delen. Door de oproep is er weer een nieuwe en aantrekkelijke wereld opengegaan. Een, die ik vast wel ergens tegen kwam, maar nog niet eerder zo. Ik heb bij brievenpost wel een aantal staaltjes gezien en zelfs heb ik een kleine kunstenaarsboekje gehad over een veerhaaltje dat we zelf hadden verzonnen ooit, lang geleden, vriendin en ik. Het behoort zonder uitzondering tot mijn eigen collectie kunstenaarsboeken. Art Journaling ten top, want ooit moet het hele verhaal er van komen. Zo zie je maar. Doorgaans zijn we rijker dan we denken.

Het heeft een nieuwe vorm  van creativiteit aangeboord en na het schilderen en de fysio stort ik me erop. Tegelijkertijd eens mijn licht opsteken bij de boekdrukkunst. Het kind is in ieder geval weer van de straat. Er is nog genoeg te doen. Wat niet lukt, is in dat gat der verveling vallen, zo zonder werk. Integendeel. Er valt meer te doen dan ooit.

 

 

 

 

 

Een gedachte over “Meer te doen dan ooit

Reacties zijn gesloten.