Uncategorized

Fluwelen Maandag

Ik heb vast en zeker onder een steen geleefd, want nog nooit heb ik iets gemerkt van Black Friday, totdat het dit jaar Sinterklaas van de dakpannen verdreef en die zwarte vrijdag van de daken geschreeuwd werd in alle advertenties, die ik tegen kwam. De oorsprong ligt in Amerika. Moeten we echt alles overnemen, ook al is het niet onze beleving. Oorspronkelijk komt het gebruik Black Friday uit de Amerikaanse stad Philadelphia en deze werd rond 1965 voor het eerst gebruikt om te verwijzen naar de enorme verkeersdrukte in en rond die stad op de dag na Thanksgiving.

021

Thanksgiving, waarbij oorspronkelijk God bedankt werd voor de goede oogst, wordt hier ook niet in die mate beleden als dat in Amerika het geval is. De enige kalkoen, die vroeger bij ons op tafel pronkte met witte sokjes aan, stond daar tijdens de kerst en was een gewiekste en praktische aankoop van mijn wijze moeder. Het gevogelte was groot genoeg om voor ons alle dertien een stuk van af te snijden. De Black Friday overzee dient vooral om de commercie hoogtij te laten vieren en biedt hoge kortingen aan op artikelen, die beperkt voorradig zijn. Ze luiden de kerstinkopen in. Wij hebben Sint Maarten, en Sint Nicolaas. Dat moet voldoende zijn om de kooplust te bevredigen. In de laatste decennia zijn daar Halloween en de cadeaus met Kerst bij gekomen. Je zou zeggen dat een en ander volstaat. Het geld wordt ons toch wel uit de beurs geklopt.

Dat Black komt, volgens de overlevering, vermoedelijk van het feit dat de straten zwart zagen van de mensen en dat de cijfers in het zwart werden geschreven omdat er een hoge omzet werd behaald. Als je een een ander op de keper beschouwd zou ik zeggen dat het voornamelijk komt door het feit dat iedereen op zwart zaad zit, als je je in het gewoel stort en op koopjesjacht gaat.

Ik winkel niet graag in een drukke menigte. Op het gevaar af dat bepaalde zaken gesloten zijn, een fenomeen dat tegenwoordig nog zelden voorkomt, slenter ik het liefst door de winkels op maandag of op de tijdstippen dat iedereen onderweg naar huis is, rond vijf uur. Zo op de valreep kan je heerlijk lummelen en dwalen. Stofje voelen, weifelen, met je aankopen naar de paskamer gaan zonder de rijen dik van overdag, voor de spiegel staan zonder de veelzeggende blikken van een ander, die het misprijzen of het aanmoedigen. Ik hou zó van het niet beïnvloed tot een keuze komen.

43357481_1981023625320574_7183067359897526363_n

De aankopen die ik met anderen heb gedaan zijn bijna nooit volledig mijn eigen keuze. Ik ben veel te gevoelig voor andervrouws mening. Alleen op pad gaan, is bijzonder prettig, objectief kopen.  Daarnaast ben ik verzot op het voelen van de textiel. Zodra mijn vingers blijven haken in het synthetisch geweld, haak ik af. Als er een geknetter opstijgt uit mijn haren bij de trui, die ik over het hoofd trek, leg ik het als de bliksem naast me neer. Ik kras heel wat hokjes ‘ongeschikt’ aan. Maar die zachte heerlijke viscose, kasjmier, stoere katoenen, chique linnen of zachte wolletjes zijn de mijne, mits het model wijd en luchtig om me heen valt en ik niet als een rolmops uit het pashok rol.

scannen0678

Dat is het voordeel van ‘au naturel’ winkelen boven het internet. Bovendien heb ik iets met het terugsturen van goederen, die niet voldoen. Op de een of andere manier loop ik daarbij telkens tegen mijn eigen blokkades op. Ken je grenzen, bedenk ik me. Dus liever een late maandagmiddag op pad dan terugsturen. Het voorkomt dat de kast vol komt te hangen met onnodige hebbedingen, die ik in een opwelling aanschaf, omdat het zo schattig staat op het plaatje.

Nog liever rommel ik de tweedehands winkels door, daar hebben ze één en al dankbaar koopjesbestand, geen rijen dik, geen gegraai, geen verbeten hoofden en de wetenschap dat ik recycle waar ik bij sta. Dat voelt goed. Mijn eigen Fluwelen Maandag, daar kan geen enkele Black Friday tegenop.

3 gedachten over “Fluwelen Maandag

Reacties zijn gesloten.