Uncategorized

Zodat er nog wat te mennen valt

Er was een slogan van bloemisten en die luidde: Zeg het met bloemen.’Een gouden zet. Natuurlijk kon je er alles mee vatten. Liefde, excuses, beloningen, bedankjes, je kon het zo gek niet bedenken of er was een reden om bloemen te geven.

003

Gisteren kregen we een andere manier aangereikt. ‘Zeg het met tekeningen’. Waarbij een aantal technieken aan bod kwamen die een dreigend saai vel in een oogopslag omzette in een prikkelend genot om naar te kijken. Het kwam door een kleurtje, de eenvoudige tekeningetjes, de aangebrachte schaduw waarmee het in 3D kwam te staan en zoveel meer levendig. Het stelde geen eisen. Je hoefde er niet voor te kunnen tekenen. Alles was teruggebracht naar een aantal basisvormen, daarmee kwam de wereld onder handbereik.

001Dagmar Vriends, Sisstrainingen.nl

De coach leidde ons stap voor stap de materie in. Ze was prettig om naar te luisteren, haar olijke blik ondersteunde de afwezige moeilijkheidsgraad. Wat een prettig mens. In een paar uur konden we 8 basisbegrippen in een eenvoudige picto met ondersteuning van het geschreven woord  simpel en doeltreffend uit onszelf vertolken. Opdracht begrepen, missie geslaagd.

We hadden dagritme kaartjes nodig op school. Mijn collega boog zich over de klus en kwam met een aantal  tekeningen die aangaven wat er zou gaan gebeuren. Kring, taal, rekenen, lezen, eten, gym, dans, voorlezen, buitenspelen, muziek, drama,. Nu ik er over na denk, had ik die legendarische kaarten mee moeten nemen. Ooit hebben we ze eens vervangen door foto’s maar de laatste jaren kwamen die oude vertrouwde dagkaarten weer te voorschijn. Het bracht sfeer op het bord, alsof de oudcollega er zelf nog was. Doorgaans pasten onze  ideeën naadloos in elkaar, omdat er ook de ruimte was. Zo werkt het. Brainstormen en associëren op hoog niveau. Daar rolden de meest fantastische plannen uit.

Eigenlijk past de vastgelegde dagstructuur mij niet echt. Het geeft me het gevoel dat ik in vrijheid beknot ben. Liever laat ik me gaan op wat zich aandient. Doordat er steeds meer kinderen kwamen die op de een of andere manier structuur nodig hadden, gingen we overstag. Hoe snel paste het in het geheel. Zolang het met Joie de Vivre gebruikt werd, was er niets aan de hand.

img_2789.jpg

Nu ik zonder agenda ben, stuurloos de dagen draag, merk ik hoe enerverend het is om niet te verdwalen in de brei aan vrije uren. In het begin waren er de ontelbare afspraken die er voor zorgden dat de dagen op mijn netvlies waren geschreven, maar nu is dat gereduceerd tot een keer per week fysio. Mijn tekendagboek was vol. Van de week heb ik een nieuwe aangeschaft. Het was een verademing om de dag en de datum neer te kunnen pennen. Vanaf vandaag weet ik weer in welke tijd ik leef. Zonder dat verglijden de dagen in weken, de weken in maanden en raakt tijd zoek.

De dagelijkse blog helpt niet, want WordPress houdt de dagtekening bij. Zonder poppetjes of eenvoudige symbolen. Dat dan weer wel en dan beklijft het niet. Ik ga de dagen weer optekenen. Letterlijk. Iedere dag een tekeningetje bij een gebeurtenis van die dag. Om de teugels van de tijd in de hand te houden, zodat er nog wat te mennen valt.

 

6 gedachten over “Zodat er nog wat te mennen valt

  1. “Nu ik zonder agenda ben” … mijn leven … Hallo 1 juli 2018!

    Mooie blog weer. De dagkaarten zijn zo handig… maak er een met jouw naam erop 😉 voor dagelijks werk.

    Geliked door 1 persoon

  2. Mooi beschreven, ook weer mooi door jezelf ‘aangepakt’. Prachtige tekening van jezelf, Berna. Ook ik heb na jaren zonder werk en altijd veel alleen, nog steeds zo nu en dan moeite om structuur aan te brengen. Ik probeer het met 10 minuten ‘non-stop’ schrijven en te schetsen op papier en ook op papier te werken met verf en vingers of een doekje of met houtskool. Op A4 of doekjes van 10×10. Probeer in korte tijd iets te maken, en het is wat het is, maar mijn dag verloopt dan beter, soepeler, aangenamer. Heel verhaal…☺️

    Like

Reacties zijn gesloten.