Uncategorized

Het werkt altijd

Gisteren had ik met twee zussen een gesprek over ervaringsgericht onderwijs en hoe moeilijk het is om door te geven aan een doelgroep van pedagogisch medewerkers voor de groep van 0 tot vierjarigen, die vast zitten in het opgelegde stramien. Ik dacht dat het mogelijk was, ook al werk ik  vanuit mijn specialisatie met kinderen van vier tot en met zes jaar. Ervaringsgericht denken is een knop om zetten. De bezwaren die gemaakt worden, zijn bij elke doelgroep hetzelfde. De beren op de weg heten: ‘Geen tijd, er wordt al zo veel van ons verwacht, we hebben een hoog zorggehalte, de strikte voorschriften van de GGD, en de kinderen dan’. Noem het aantal argumenten maar op, er zijn er nog veel meer te verzinnen. In de auto terug met zus uit het speciaal onderwijs filosofeerden we verder over deze materie.

egoAlles is te gebruiken

Ervaringsgericht onderwijs is overal toe te passen en op elk uur van de dag. Het wil slechts zeggen dat je het zorgvuldig opgebouwde dagritme verrijkt met een denkbeeldige koffer aan materiaal naast een leerrijke omgeving. Het is associëren en in mogelijkheden denken en bij elk voorwerp weten, dat kinderen daarmee aan de haal zullen gaan. In feite laat je het thema of het verhaal mee lopen met het dagelijkse aanbod. Als een kind binnen komt met een beleving, bijvoorbeeld dat ze een molshoop gezien hebben, dan komt de dag centraal om mol te staan. Eerst maar even naar buiten om het met eigen ogen te aanschouwen en te ontdekken waar een molshoop van gebouwd is. Bij het voorlezen een verhaal en fantaseren wat mol zou doen, tijdens het eten molarmpjes die het eten naar binnen werken, bij het buiten spelen de gangen van mol graven, bij het werken een mollengang, mollenhuis, mol zelf met fluwelen vachtje om een wc-rol, aan de slag met molpotten en pannen, molsla, bij het voorlezen mol en pier en bij muziek het mollenlied ‘Onder de grond’.

ego1materiaal om techniek te ondersteunen

Een hele dag in het teken van de beleving van het kind dat een molshoop heeft gezien en er vol van was. Na een dag zijn ze diep in de wereld van mol gedoken en hebben het nergens anders meer over. Het schoonmaken van de tafels, de groep, kan leiden tot een gesprek hoe Mol zijn gang schoon zal houden. Met behulp van zijn snuit. Hilarisch om je eigen gang schoon te houden met behulp van je snuit of met je graafpootjes, probeer het maar eens. Zodra ik een thema hoor, zie of ontdek, ontsluit zich die wereld aan mogelijkheden. Om dat te bereiken is het zaak de knop te vinden, die de hele leeromgeving  in een ander licht zet, in de wereld van het kind, zonder het te willen begrenzen naar de maatstaven van de volwassenen.

ego2land van groen: Schrijven en beeldend

Vanaf het prilste begin van onze jaren in de onderbouw zijn we gestart met het maken van een grote en uitgebreide knutselhoek. Alles wat we gaande weg tegenkwamen op ons pad, thuis, in de winkel, op straat, in de kringloop sleepten we mee naar ons ‘hol’. Dat groeide gestaag. We hadden het overzichtelijk in grote doorzichtige plastic snoeppotten gestopt, zodat het lokkend stond te schitteren in de vensterbank. Alles wat er aan techniek bij kon helpen was ook voorradig in de laden met duidelijke picto’s van de inhoud erop. Individueel of in groepsverband konden ze los. Alles is aan te grijpen om tot thema om te buigen, van een kromme spijker tot een schaduw op een zonovergoten dag, het verhaal schrijft zichzelf. Bijvoorbeeld onderzoek doen naar klokken na het sprookje de wolf en de zeven geitjes, speurtochten naar waterleidingen en rioolpijpen bij een miniproject water met handpop de waterdruppel en die construeren, kastelen bouwen van karton, zo groot als je zelf bent en getekende ridders en prinsessen(elkaar omtrekken) bij de deur als de koningin jarig is.

ego4Kastelen van karton

In de huishoek kwamen de verhalen los, op de vertelstoel de bevindingen. Later kwamen de reflectiekringen erbij waarmee de dag zo zinvol werd afgesloten. Wat, waarmee, waarom, waarvoor en dan…Volg kinderen in hun ontwikkeling en zorg dat je zelf in de pas blijft lopen. Dat is EGO. Verwondering, welbevinden en een leerrijke omgeving voor 0 tot 80. Het werkt altijd.

Een gedachte over “Het werkt altijd

Reacties zijn gesloten.