Uncategorized

Vier februari in alle toonaarden

Het is altijd de mooiste dag van het jaar gebleven. Iedere passant die in de buurt van deze dag jarig was, werd automatisch ingelijfd als vriend. Met zo’n sterrenbeeld kon het beeld van goedertierenheid niet meer stuk. In het verleden gonsde het de hele maand januari. Stonden er in de kelder ineens heel veel potten met inmaakvruchten, kersen op sap, ananas, peren op stroop en de verse mandarijnen , bananen, en appel. Er werd verlekkerd langs de etalage van bakker Boonzaaijer gelopen om binnen alvast een voorschot te nemen op de te bestellen puddingbroodjes en petit fours. Er werd een jurk aangeschaft, want een mooi kleedje hoorde erbij en de schoenen glimmend opgepoetst. De ramen werden gezeemd, de natuurstenen tafel extra glanzend gewreven. In de kelder stonden gekookte aardappelen te wachten, genoeg voor een weeshuis, om de salades die dan Hors d’Oeuvres heetten, te kunnen bereiden. De gazeuse stond klaar, maar de allergrootste klapper was de bowl, die ze zelf maakte, de boerenjongens en de advocaat. Slagroom stond te wachten in de beslagkommen en de gekookte eieren lagen gepeld en wel in het koude water.

foto tantes

Mijn moeder was jarig. Een winterdag is gunstig. Mensen zijn net van de feestdagen bekomen, schieten eigenlijk een beetje in de verveling, als het weer nog net niet elfstedentocht-gereed is en ieder loopt wat met de ziel onder de arm. Daardoor werd de verjaardag van mijn moeder druk bezocht. Ook wel omdat ze er zelf zo dol op was. Als een klein kind kon ze zich iedere keer weer verkneukelen om het verwachtingsvolle, het ongewisse, de aandacht. Inderdaad, een feest met toeters en bellen zoals ik iedereen tegenwoordig op Facebook wens bij een verjaardag. Compleet vooral met bloemen en cadeaus en alles werd nauwkeurig vastgelegd in het dagboek van de laatste vijf jaar. Wie er geweest waren en met wat. Feest om te vieren, jarig zijn.

In het dagboek van 1988 staat bovenaan in hanenpoten: Buiig weer. Bonbons van Jan, theeglazen van Tineke, kaarsen van Joop, Chanel van Jack, Plantje, Geld, Biotex van jan, plantje van Berna, Bloemen van Marijke, bloemen van Chantal en Bianca,, bloemen van Korssen, kaarten van Bronk, C0 en Rie, fruit van Ome Jo, stroopwafels van José.

In dat van 1985 stond: Na een weekje voorbereiden mijn verjaardag.’ De familie komt langs, alles wat nog in leven is. Nooit geweten dat tijdens verjaardagen ook op de achtergrond het grote aftellen ging meespelen. Het is ieder jaar weer afwachten hoe dun de spoeling is geworden. Dat is een wonderlijke bijkomstigheid, vooral als je zelf, zoals ik nu, de oudste generatie bent geworden. Ze schreef: ‘Maar een verjaardag is toch altijd gezellig.’ (…) Dan volgt een opsomming van de cadeaus, kenmerkend voor de tijdgeest. ‘Trapkruk, Tas, Portemonnéé, F 100,-  van vier stellen, bonbons, bloemen, plant, loep van Jack, tuinplanten, parfum, Eau de Cologne, Fenjal Zeep, lollie en droogbloemen, plantje, tekeningen, kwarktaart. ‘De verhalen waren niet van de lucht en er is geen wanklank geweest. 66 “n Mooi getal en met veel plus dagen kan ik oud worden, met veel min dagen niet, daar raak je oververmoeid van, dat is vechten tegen de bierkaai, zo onlogisch allemaal.’ De mindagen hebben het glorierijke nooit overwonnen, maar drukten wel een zwaar stempel. 71 jaar vieren is in onze optiek veel te kort geweest.

004

Als je van het leven houdt, vier je dat in alle toonaarden. Straks halen de zussen en ik herinneringen op. Hilarische momenten die in ieder van ons geheugen staan gegrift. Anekdotes, die een totaal eigen leven zijn gaan leiden. Zonnestralen van een zinvol bestaan, het wijze, verwonderingsrijke leven van een krachtig en sterk mens en koesteren de eigenschappen, die in ieder van ons verweven zijn geraakt met het leven nu. Vier februari in alle toonaarden!

 

Een gedachte over “Vier februari in alle toonaarden

Reacties zijn gesloten.