Uncategorized

Tel uw zonuren

Ik heb me grandioos verslapen. Strak blauwe lucht, zon. Dat lijkt altijd langer geleden dan het in feite is. Tel de zonuren, als we dan toch de goede dingen willen tellen. Nou zijn er in mijn leven meerdere zonuren dan in het weerkundige bestaan. Zonuren bestaan uit liefde, grotendeels uit liefde, maar ook lichter kleuren en sprankelen, uit leven en het stromen der levenssappen, van lichaam tot plant, van het kleinste micro-organisme tot aan de giganten van woudreuzen.

007Poes Pluis

Mijn goede oude vriend hoorde dat ik een lang telefoongesprek had met een gezamenlijke vriendin van de tuin. Hij had voor zichzelf een hele theorie opgebouwd waarom ik kennelijk zo’n behoefte had om met haar langdurig het leven te ventileren. Hij vertelde dat hij zijn verklaring doorgegeven had aan de desbetreffende vriendin. Triomfantelijk over zijn deductievermogen was hij tot de conclusie gekomen dat ik vooral behoefte had gehad om eens de problemen met een andere vrouw te delen. Met stijgende verbazing hoorde ik het aan. ‘Lieve schat, fijn dat je naar oorzaken van lichtpunten zoekt, maar ik heb iedere dag nog verschillende vrouwen over de vloer gehad, die hier komen koffie drinken en hun medeleven betuigen. Lieve vriendinnen, dochters, zussen, collega’s en vlak poes Pluis met haar kokette zelf ook niet uit.’

Het bleef even stil. Daarna volgde een deemoedig en daarom niet mis te verstane reactie van zijn kant: ‘O ja, Ik ging een beetje teveel uit van mijn eigen bestaan.’ Tel je zonuren. Hoeveel zal hij er hebben in verhouding met die van mij? De fysiotherapeute bij de Cardio Care vroeg er ook naar. Hoe zit het met het sociale leven. Geen nood, dat zit goed. Zorgvuldig opgebouwd door de jaren heen krijg ik zoveel liefdevolle reacties van kinderen en hun ouders, collega’s en vrienden dat ik me een rijk gezegend mens voel.

008Tante Pos

Voor het eerst stroomt de brievenbus weer vol en dat zijn heerlijke opstekers. Tel uw zonuren en zeker dragen ze bij aan de genezing. Met dat ik dit schrijf, denk ik aan mijn ernstig zieke bandcollega.. Ik ben eigenlijk een slechte kaartenschrijver, maar zonuren per brief of kaart, opgestuurde gedichtenbundeltjes of boeken zijn heel wat waard in de uren van stilte die bij een uitgestrekte dag voor je liggen als bedrust of pas op de plaats in het geding is.

Vriendlief zal ik toch wijzen op die andere zonuren die er in het leven zijn, het leven met Olijf de kat, die hem bezig houdt, de contacten in de vrijwilligersbaan, waarbij er altijd weer lichtpunten te vinden zijn, zijn contacten met vriendinnen en familie. Hij is geneigd om op te tellen wat er niet meer is, terwijl de waarde van het aanwezige zoveel meer blijkt te zijn. Het lijken in de donkere winterse somberte, dagen zonder Helios zijn zonnegod, maar er zijn wel degelijk uren met licht.

005Opfleuren

Vrijdag toen ik thuiskwam na het naargeestige verblijf van een hele middag ziekenhuis, stond er een uitbundige bos bloemen op tafel met duizendschonen, monnikskap, violieren en dikke amarylissen. Het rook naar viooltjes of ander schoonmaakmiddel uit de bekende schoonmaakflessen en de toiletten waren blinkend schoon. er had een elf rondgewaard, een schoonmaakdochterelf met een klein inkipinkimini-elf die opgetogen en trots door mijn Iphone vertelde, dat ze hadden gepoetst.

007.jpg Tel de zonuren

Het was te zien en te ruiken maar vooral ook te merken aan de sfeervolle zonnegloed die door de kamer waarde en samen met de schoongewassen ramen door zuslief ’s middags, voor we vertrokken, een paradijs op aarde had getoverd. Tel uw zonuren.

 

Een gedachte over “Tel uw zonuren

Reacties zijn gesloten.