Uncategorized

Vroeger was zo gek nog niet

Ik slik de pillen een voor een en lispel namen als een bezwering, Priesteres der gezondheid, al lag ik bijkans, volgens de bijsluiters met hun waarschuwende ondertoon, zieltogend in de goot. Zover komt het niet, want lijf omarmt de Pantoprazol, de Ticagrelor, de Lisinopril, de Bisoprol en de Carbasalaatcalciumcocktail elke ochtend met in de avond nog een toetje atorvastatine. Maar dan mag ik ook alles, alles wat God verboden heeft, eten en doen behalve roken en slechts matig alcoholgebruik. Een tien met een griffel en een zoen van de dokter voor mijn gehoorzaamheid.

Een hypocriete Cixi (keizerin)

Oude vriend fulmineert zwaar over lieve broer die zojuist onder eigenwijze eigenzinnigheid zijn hoge bloeddruk heeft bestreden met druppels zalvende olie in plaats van het chemisch kastijden van het vege lijf. Door mijn hele chemische huishouding van dit moment die, samen met de Seravent, de Spiriva en de Alvesco mijn hart en longen in bedwang houdt, barst het groot verzet tegen de hypocrisie van deze oude vriend. ‘Steek je hand in eigen boezem’, protesteert heel mijn gemoed en laakt zijn denkwijze. ‘Kijk naar je rook en drinkgelag. Je stopt bloeddrukverlagers aan de ene kant erin en rookt ze op in een vrijbrief voor het leven. Hou toch op met het witwassen van oude ingesleten gewoonten die ronduit slecht zijn, soms wel lekker, maar vaker meer kapot maken dan je lief is. Of kies er voor en zeur niet.’

308.JPG

In zijn hoofd lekt Broer zijn strijd tegen de mallemolen aan chemisch pillengeweld. Ik volg het zweven en zijn waarheid in zijn beredenering en geef hem deels gelijk. Het gemak waarmee de Ibuprofennen en de Paracetamollen om ieders oren vliegen ten einde het kwade met het kwade te bestrijden. Het vege lijf kreunt onder het grof geweld, maar er is hoop. Er zijn antilichamen tegen de bijwerkingen, dit geeft de burger ijdele moed. Het verschaft de hardleerse gebruiker een veilige ontsnappingsclausule. De luchtballon waarin een wens besloten ligt. Alle ondeugden van het leven voor de belijder en de pil als tegendraadse opheffer van het kwaad.

Waarom wordt ik zo boos. Het verdict is nabij. Is het mijn schuld dat ik long en hartlijder ben? Mijn pakjaren in het duistere verleden tellen zwaar. Was dichtslibben te voorkomen geweest? Matig eter, sporter, beweger, bevlogen mens. Dat aneurysma dan, dat fataal zijn vleugels spreidde in het hoofd van de arme broer. Had een bloeddrukverlager daar meer goed gedaan dan zijn zalvende pilletjes goedmoedigheid. Ik geloof het nooit. Vroeger vierde de laconieke constatering hoogtij. ‘Als het je tijd is, dan ga je’.

Nu hartkwalen in rook op mogen blijven gaan, omdat er een medisch pillenpact tegenover wordt gebouwd, die de roker, de eter en de drinker vrijbrieven geven om zichzelf te gronde te richten en te blijven foeteren op mensen die op gezonde manieren trachten dood te gaan, voel ik me geroepen om terug te bijten. Hou op met elkaar te beschuldigen. Leef je leven en ga dood zoals je zelf het liefste wilt of verkiest, omdat je het leven wilt leven zoals het komt. Laat ieder in zijn of haar waarde. Stop elk hypocriet en bezwerend vingertje maar diep in de zakken, want ‘Hij die zonder zonde is, werpe de eerste steen’. Vroeger was zo gek nog niet!

8 gedachten over “Vroeger was zo gek nog niet

 1. Pittig stukkie voor velen.. maar O O Oh wat een waardigheid beschrijf je in gewoon NL Al die idiote medicatienamen..

  Kennismaken met mijn buurman.. rondje; ‘hoe gaat het met u?”
  ‘Ik weet niet hoe het eigenlijk met me gaat’ ‘ik slik zoveel pillen’

  Mijn nuchtere antwoord; ‘Wat zou er gebeuren als u ze niet meer zou slikken?’
  Tjaa.. Hij ging erover nadenken.. doet dat nu nog denk ik 😉

  Beterschap jij! ♥

  Geliked door 1 persoon

  1. Dank je wel Marjanne, moment van bezinning en vooroordelen slechten. Eigen gedrag onder de loep nemen, tja. Staatje opmaken is inherent aan onze leeftijd, Maar eerder kan zeker geen kwaad! ❤

   Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.