Uncategorized

In alle kleuren van de regenboog

Hoe vaak kun je duizend doden sterven. Mijn aangeprikte arm, in die kwetsbare slagader en haar gevoel voor drama, door prachtig rood/blauw/paars uit te vloeien tot ver boven de elleboog en beneden tot over de aanhef van de duim, laat vooral ’s nachts protest horen. of eigenlijk doet ze dat de hele dag, maar ’s nachts werkt ze het uit tot een oorverdovende aanwezigheid van pijn. De arm krijgt de orde van grootte van een kleine kamerolifant en in mijn beleving is het arm en hart en niets meer dan dat. De kwaal neemt het lichaam over.

IMG_1222.jpg

Als ik mijn koude linkerhand om de pols vlei, voel ik haar oververhitte aanwezigheid de kwaal opstuwen tot halverwege de arm. In gedachte heeft de stuwende ontstoken slagader een wijd open verbinding met het hart en stroomt sepsis vrijelijk en dodelijk de kleppen binnen. De adem stokt. Zuurstof neemt af in de rest van het lijf, de stress slaat toe en een doemscenario duikt op uit de belendende mist waar arm en hart opdoemt. Sceptisch en sepsis scheelt niet veel qua letters, maar is precies die wereld van verschil, die uitmaakt als het om beoordelen gaat.

In mijn hoofd blaast de kwaal zich op en vraagt ’s morgens om de Hollandse nuchterheid en de juiste analyse. De weg naar het hart staakt ergens halverwege de onderarm. Warm is het wel en dikkig, maar eerder de spier dan de ingang van het vat, die ontstoken ijkt. Duizend doden te niet gedaan in een oogopslag en een wakende blik. Te dicht op het lijf zitten is nooit goed. Er zijn mogelijkheden te over voor nieuwe en vermeende kwalen om opdringbaar aanwezig te zijn. Negeren dus, op hoog niveau.

078

Zus moet werken en met verbazing registreer ik het reguliere leven als een ver van mijn bed show, nu het mijne is lam gelegd. Dat een ommegang rond de flat al een missive kan zijn en de vier trappen omhoog een gotspe. Aan de andere kant zijn ze de waarborg voor iedere dag beweging. Gister verzandde dat in chocola en soepkruiden van het bezoek. De deur bleef dicht, de kaarsen aan en poes in speelse bui, lokte de enige lichte beweging uit.

De hamvraag is of ik gehoor moet geven aan het nachtelijk gepieker en een afspraak moet maken met de arts. Te laten kijken naar de plek des onheils, voor ze vannacht weer haar dramatische aandeel over het leven oppakt en het gepieker tot zorgen baart.  Olifanten arm is in werkelijkheid een dunne blauw gevlekte pols, die in niets te maken heeft met een gezonde aanblik, maar ook niet met de necrotische verschijning achter mijn ogen, de vertroebelde kijk van de herstellende, die alleen maar met lichaam en kwalen aan het stoeien is.

157Ets: Ledigheid is des duivels oorkussen

Vandaag ga ik maar eens in schema’s denken met goede voornemens in het verschiet. Iedere dag een opdracht ten uitvoer brengen om de ledigheid, die waar mijn oma en moeder zo hevig voor waarschuwden als het duivels oorkussen, te vermijden en de dag een afleidend en zinvol karakter mee te geven.

De mist buiten blijft hardnekkig laag hangen. De nevel binnen is bijna opgetrokken. Tijd voor een nieuw dag, nu duizend doden zijn verdwenen als de spreekwoordelijke sneeuw voor de zon. Na regen komt zonneschijn oreert mijn oma. We zijn er klaar voor, arm en ik, in alle kleuren van de regenboog, zoals het de goede weergodinnen betaamt.

6 gedachten over “In alle kleuren van de regenboog

 1. Berna, wat heb je dit mooi verteld, zoveel herkenbaarheid ook erin, ik zou zelf zo hebben kunnen voelen en denken. Gelukkig is daar weer de dag met het licht en kun je weer in goede proportie voelen en denken. Goed dat je de huisarts bezoekt. Ik wens je rust en beterschap toe ❤️

  Like

 2. Och, nachtelijk gepieker! Mooi beschreven. Laat je vooral geruststellen en helpen door je arts. En doe elke dag iets (dat voelt ook fijn), maar houd het klein, want als zieke hoef je niet echt te presteren, he? Lieve groet, Corinne

  Like

  1. Dank je wel lieve Corinne. Nee prestatiedrang is niet mer aanwezig, mijn beeldende fantasie blijft plagen. Dat is geen ramp. Veel vaker is het een groot voordeel. 😉

   Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.