Natuur op de tuin

Ze straalt een late herfst

Het viel niet mee om het moddervrije gras te vinden op het pad naast de sloot van het tuinencomplex. Het werd spitsroeden lopen op de randen en het was de kunst niet een voortijdig modderbad te moeten nemen of de sloot in te duiken door onwillige pollen die stiekem toch te glibberig waren. Bij de tuin van dochter was het vredig stil en verlaten. Verderop was mijn achterbuuf druk bezig met de tuin in winterstelling te brengen. Ze liep met me op om de problemen van stook en rook van mijn altijd aanwezige buurman te bespreken. Dagen dat ik met de aangedane longen er nauwelijks kan zijn. Vermoedelijk worden er om en om stookdagen afgesproken, zodat de tuinen een genot voor eenieder blijven.

Vandaag was het op z’n minst in de ochtend rookvrij, dus kans om het betere snoeiwerk in te zetten. De enige manier om de opgelopen chaos door onvrijwillig achterstallig onderhoud aan te pakken leek me met een onverwoestbaar optimisme de ogen te richten op behapbare delen. Grote snoeischaar en kleine broer in de aanslag en gaan. Lustig liet de kamperfoelie haar wirwar vallen en was net zo opgelucht als mijn gemoed, door de nieuw verkregen ruimte. Haar dorre onderstaken haalden opgelucht adem. Eindelijk bevrijd.

Er was een korte aarzeling. Zou ik de takken kort knippen en in een vuilniszak mee naar de gemeentewerf nemen of liet ik het eerst versterven in mijn takkenril tussen mij en de buur. Dat laatste maar, want met een volle zak in de hand zou het zeker een modderbad worden op de weg terug. De iep moest er ook aan geloven. In de bomenhaag van de buurman zat veel snoeiwerk. Het moest nu, straks zouden de stammen te dik zijn om nog te kunnen snoeien. De wilgen mochten eerst meer blad verliezen.

Na een paar uur was het welletjes. Met wat zwoegen werd alles netjes op de juiste plaatsen geparkeerd. De laatste dappere doorzetters mochten als herinnering vastgelegd op beeld mee naar huis. Het cherubijntje was een gevallen engel geworden en kreeg haar plekje terug, hoog boven alles uit, om de wacht te houden. Met geurende handen van het verse hout streek ik spinrag en de meeliftende dorre takjes uit mijn eigenzinnige haardos. Moe maar voldaan ging ik op pad. Halverwege het modderbad nam ik het zijlaantje naar het laatste pad van het complex. Daar lag nog een groen tapijt. Beter.

Vandaag is voor de voorbereidingen voor het etsweekend. In Bussum is een zaak die etsplaten kant en klaar verkoopt. Bovendien hebben ze ook de plastic platen voor droge naald. De voorbewerkte krasvrije zinkplaten zijn vooral om de stijve, nog steeds bij bepaalde bewegingen, pijnlijke linkerpols te ontzien. Het afslaan van de platen zal al zwaar genoeg zijn. Er is nog een dag of vier om onderwerpen te bedenken. Misschien zijn de negatieven van de Cyonotype wel goed te gebruiken. Een beetje experimenteren kan geen kwaad. Voor thuis is dan de droge naald, daar komt geen zuurbad aan te pas. Krassen, in-inkten en afdrukken, daar komt het op neer.

De zon schijnt, het ochtendritueel van de kauwen is achter de rug. De schoolkinderen zitten in hun groepen, de dag ligt open Geniet, want ze straalt een late herfst.

9 gedachten over “Ze straalt een late herfst

  1. Helaas, ik ben wars van competitie. Daar wilde ik al niet aan in mijn groep. Ieder mocht zingen zoals ze gebekt was. Dat was mijn credo…en nog altijd. Gestaag doorgaan, ook bij tegenslag is een andere 😊❤️

   Like

   1. .

    Ik bedoelde geenszins competitie, lieve dame,
    maar de snelheid waarmee je leeft en schrijft.

    Zou jij het mij kwalijk nemen wanneer ik het nog anders poneer?
    Ik hoop en denk van niet.

    Jij schrijft als het ware een ‘logboek’.
    Een descriptie van gebeurtenissen. Feiten.
    Op het land. In je leven.

    Dit oud jongetje,
    creëert een onbestaande wereld, hoop ik.
    A brave new world.

    Zijn wereld.
    Geplet of zwevend.
    Tussen de dromerige en de gruwelijke buitenwereld.

    Lieg ik nu als een konijn? Of kom ik dichtbij mezelf en de lezer?

    Ik wens je een mooie dag. Met innige herinneringen.
    Aan al je dierbaren.
    Op Allerheiligen. Gezegend met chrysanten.

    mvg

    Like

   2. Aha, het is goed toeven in jouw gecreëerde wereld, waar ik graag verblijf en een wijl stil sta bij de een of andere gedachte. Vaak lijkt het drukker dan ik ben. Gemiddeld vertoef ik ook minstens een halve dag en avond in rust, met inderdaad ook mijn eigen betekenisvolle universum.
    Ik hoop nog vaak en veel van die verfijnde en zuivere, soms wat cryptische, woordspelingen langs te zien komen. ❤

    Die dag zal zeker mooi zijn. Veel te veel herinneringen helaas, ze zijn mooi.

    Geliked door 1 persoon

 1. Wat mooi dat je in de tuin bezig kon zijn Berna en kunt aftellen naar een ets-weekend en thuis de droge naaldkunst gaat proberen! Ben erg benieuwd naar je ervaringen, lees die graag ❤️

  Like

Reacties zijn gesloten.