Uncategorized

Bij warmte gedijt een mens wel

Wat een wonderlijk begin van de dag. Geen wereldkaart, geen zwevend vingertje, maar een luie nikserige start. De tachtig dagen zitten erop. De laatste dag moest speciaal zijn, dus vroeg ik de kinderen waar ze aan dachten bij mijn kookkunsten van vroeger. Unaniem werd de Soto genoemd. Dat heb ik veel voor ze gemaakt, omdat ik het zelf zo overheerlijk vond. Voluit heet het Soto Ajam, maar dit moest een vegetarische variant worden in navolging van de 79 dagen ervoor. Om de boemboe goed in te laten trekken bij het maken van de bouillon had ik toch een aanvulling nodig. Dus ging ik overstag voor de vegan kipstukjes. Eigenlijk vind ik dat je vlees niet hoeft te vervangen door een imitatie omdat je met granen, noten en bonen een heel eind komt, maar in dit geval was iets anders niet mogelijk als ik de authentieke smaak wilde behouden. Ik was verbaasd over het resultaat. Het werd een heerlijke Soto Ajam plant-based. Ze wordt vanaf nu ingelijfd bij de succesmaaltijden.

Ondanks de tachtig dagen ben ik nog niet overal geweest en wachten Ierland en Zweden op een herhaling, want die heb ik schromelijk tekort gedaan. Van nichtlief uit Ierland kreeg ik het recept van een heerlijke bonenstoof, die absoluut binnenkort op het bord komt. Zweden moet ik nog nader uitpluizen. Verder komen Bonaire en St Maarten nog aan bod. Een eilandentoer zou ook leuk zijn. Authentieke recepten van Ameland, Terschelling, Vlieland, Texel Schiermonnikoog of bijvoorbeeld de streekgerechten wordt opgenomen in het vak met ideeen. Soms was het lastig om vegetarische gerechten te vinden. Als ieder land haar keukens uit zou breiden met minstens tien recepten schieten we al aardig op. Maar eerst volgt een rondje dwars door de koelkast om alle groenten op te maken. Er ligt nog voor een weeshuis aan tomaat, paprika, kool en noem maar op.

Schoondochterlief was jarig, maar vierde het niet. Toch even aangegaan met een muziekkaart waar de kleine pork dankbaar gebruik van maakte door vier melodietjes door elkaar te laten spelen. Heerlijk thee slempen en bijkletsen. Tijd zat, want tuinweer is het niet.

Op FB komt het bericht langs dat Erich Carle is overleden. Wat spijtig. Hij was nog zo vief en kwiek. Fantastische prentenboeken heeft hij de kinderen gegeven. Ze zijn allemaal gek geweest op Rupsje Nooit Genoeg. Ook in de groep was het een evergreen die elk jaar aan bod kwam. Het kleine groene rupsje eet zich een weg door zijn eigen luilekkerland en ontpopt zich als een prachtige vlinder vol kleur en belofte. In het kinderboekenmuseum is een circuit voor de kleintjes gemaakt, waarbij ze elke bladzijde aan den lijve kunnen ondervinden. Het ziet er fantastisch uit. Onverwoestbaar en net zo mooi als het boekje is. Het hele museum kent een grote aantrekkingskracht. Alle kleinkinderen, op de kleintjes na, heb ik meegenomen. Toen we er waren met de kleine filosoof kon die van de brandweerwagen van het ‘Brandweermannetje’ maar geen genoeg krijgen. We hebben hem er echt vandaan moeten lokken met allerlei verleidingen. Kikker en Beer komen ook ruim aan bod. Het wordt tijd dat we er straks weer naar toe mogen. De jongste lichting heeft ten enenmale een museum of theater met oma gemist. 5 Juni is ons beloofd. Wel jammer dat we dat zo laat weten, want anders had het tuinenfestijn ook makkelijk door kunnen gaan.

Net als deze belofte belooft men ook mooier weer voor de komende maand. Maandag wordt het een hartverwarmende 22 graden. Dat betekent voor mij, nog even doorschrijven aan de recensies en daarna alleen nog maar buiten toeven. Bij warmte gedijt een mens wel.

‘In 80 Dagen de wereld rond’ De tachtigste dag en het einde van deze reis. Soto Ajam Plant-based met een zelfportret, nou ja, iets wat er jaren jonger uitziet. Haha. ‘Dat komt door de vitaminen die je in 80 dagen naar binnen hebt gewerkt’, schreef een lieve vriendin.

Ingredienten: Vegetarische kipstuckjes, 1 bak2 tenen knoflook, fijngesneden1 ui, fijngesneden, 1 liter groentenbouillon.

(1 cm gember, fijngesneden1 eetlepel kurkuma,1 stengel citroengras, een klein beetje ingesneden (dan komt de smaak vrij)4 (Indonesische) laurierblaadjes, 3 limoenblaadjes of een scheutje limoensap, zout, peper, ketjap manis) of de snelle versie Boemboe Soto.

Voor de garnering: Ei in plakjes, aardappelen in plakjes, tauge(wellen) Saoto mix, Emping, selderie fijngesneden en sambal( de vegetarische variant)

9 gedachten over “Bij warmte gedijt een mens wel

   1. Het grappige is dat de kinderen nu ook bepaalde recepten toevoegen aan het geheel. Verder wijzigen recepten ook omdat de hoeveelheid personen thuis is verminderd en daardoor ook de voorkeur en de hoeveelheid. We maken nu vaker gevulde paprika’s met 3 dan toen we nog met 5 personen waren.

    Geliked door 1 persoon

   2. Jajaja, zo gaat het leven! Zoonlief heeft de Japanse Ramen al gemaakt en daarbij ontdekten we dat ik er altijd nog een bouillonblokje aan toevoeg. 😉 Zo kom je nog eens ergens achter. 😉

    Geliked door 1 persoon

 1. Chapeau dat je het volbracht hebt. Ik heb niets met koken, kan niet koken en snap niets van koken. Maar dit heb ik elke dag tot me genomen. Ik ga het ook proberen, heb ik thuis gezegd.
  ‘Wat is het eerste dat je maakt?, vroeg ze.
  ‘Cup-a-soup’, zei ik.

  Geliked door 2 people

 2. Zijn de 80 dagen al voorbij? Ik dacht dat je misschien op de helft zou zijn, maar zo groots dat je dit hebt volbracht, zo leuk je eigen kookboek samengesteld! Streekgerechten van de eilanden, ook een leuk plan. Ik heb er pas twee bezocht, Texel en Schiermonnikoog, daar ‘moet’ ook nog altijd verandering in komen. Erich Carle, wie kent niet ‘Rupsje Nooit Genoeg’? Heb het ontelbare keren bij een geboorte cadeau gedaan en mezelf ook, maar nu tussen alle andere mooie boeken nog in de opslag.

  Like

  1. Ja, dat is dan wel het meest vervelende van de opslag. Je dierbare spullen niet onder handbereik. De 80 dagen zijn inderdaad om, wat heb ik er van genoten. Het was zo leuk om te doen. Ben veel kruiden tegen gekomen die ik nog nooit had gebruikt. Het opent deuren naar nieuwe gerechten. Ja morgen eenrst de Texelaar. We gaan het zien en beleven 😉

   Like

Reacties zijn gesloten.