Uncategorized

Een bron van inspiratie

Het zag er goed uit vanmorgen. Een lekker zonnetje, de omlijsting van het groene park, de verlaten schoolpleinen en het doordringende gefluit van de merel, die op een dinsdagochtend zondagsrust toverde. Er was niet veel parkeergelegenheid maar gelukkig kon de bus met aanhanger een eindje verderop staan. Wel moesten we op zoek naar een hek waar de wereldbol door kon. Dit scholencomplex kende vele mogelijkheden, maar helemaal aan de andere kant hadden we geluk. Daar was een dubbel hek dat open kon.

De percussionist was er ook al en we hielden nauwkeurig via buienradar bij waar en hoe laat er weer wat naar beneden werd gestort. We hadden geluk. Vandaag konden we alle drie de scholen verblijden met een goed geslaagd optreden. Twee werden gespeeld door een collega. Ze was net als de eerste ook fantastisch.

Er kwam nog iemand van de stichting bij en daar konden we aan kwijt dat de communicatie naar de scholen toe niet altijd even soepel was verlopen. Dat voelde goed. Het zou bij de juiste persoon terecht komen en dat is alleen maar fijn.

Zo schattig om te zien hoe enthousiast de kinderen uit groep 5 zijn en meeleven met die wandelaar. Al te graag willen ze hun kennis spuien over wat ze weten van de aarde en haar bewoners en fantastisch is het om te zien hoe de volksaard zich openbaarde als ze de tekst of de bijbehorende muziek herkenden als onderdeel van hun roots. Afrikaanse muziek leverde al snel swingende heupen op, bij Jazz kan je niet stil blijven staan en de tango werkte aanstekelijk en komisch als dat met een wereldbol gedaan wordt. steeds waren we de regen net iets te vlug af en de zon erbij was een cadeau extra. De percussionist speelde handig in op het einde en nam de kinderen als een ware rattenvanger van Hamelen met zich mee naar zijn ‘trommelplek’. Van de week nog een dag en dan is het voorbij, maar wat een verademing. Een kinderhand is gauw gevuld, maar in Corona-tijd die van ons ook hoor.

Door de drukte van deze dag zal de maaltijd een hele lichte en snelle zijn. Ik reis af naar Iran en ga Mast-o-Khiar maken. Een fris komkommer/muntschoteltje met pide erbij. Dat betekent kort in de keuken en toch een lichte maar heerlijke maaltijd. Nu staan er weer andere zaken op het programma. Vanmiddag gaat de fysio naar de heup kijken en vanavond is er boekenclub. Er valt nog ander werk te verrichten, want het verhaal schiet niet op en de kinderboeken moeten nog gelezen. Ik heb zowaar een agenda nodig. Ook een fijn gevoel.

Een van mijn vriendinnen had een kunstige foto gemaakt van twee vergeten schimmelende bieten, schoonheid ten top. Dat bracht me terug bij school als er een les was met vergrootglazen en beschimmeld fruit. Eerst een beetje griezelen, maar daarna kwam absoluut de verwondering, helemaal als de microscoop er aan te pas kwam. De goeie ouwe tijd.

Oog voor het kleine, dat wilde ik ze meegeven. Schimmel en vergankelijkheid is schoonheid. De pioentulpen van twee weken terug zijn in verval op hun best. Wat een mooie zwanenzang, niet in de laatste plaats door de kleurschakering die het oplevert. Eigenlijk een schilderij waardig. Zo werd het voor een tweede dag op rij een dag vol indrukken en een bron van inspiratie.

In 80 dagen de wereld rond bracht me bij Sri Lanka. Op papier kwam een moonlight Serenade van Basil Cooray en in de kom rijst met rode Dhal-curry

 • 250 gram rode linzen (zie foto boven voor een voorbeeld)
 • 2 theelepels zwarte mosterdzaad
 • 1 ui
 • 2 teentjes knoflook
 • Verse gember (2 centimeter)
 • 1 theelepel gemalen Kurkuma
 • 1 theelepel garam masala (Bijvoorbeeld van Jonnie Boer)
 • Optioneel, maar erg lekker voor de smaak: Verse curryblaadjes (kerrieblad)
 • Optioneel: chilipoeder / chilipeper
 • Was de rode linzen onder koud water. Laat de rode linzen een half uur in water weken
 • Snij de ui, knoflook en gember fijn.
 • Verhit wat olie in de pan en voeg het monsterdzaad toe.
 • Voeg vervolgens de ui, knoflook en gember toe.
 • Hierna kan je curryblaadjes, kurkuma en garam masala toevoegen.
 • Laat de linzen uitlekken en voeg het toe aan de pan
 • Voeg een halve liter water toe en breng het aan de kook
 • Laat het een minuut of 10-15 rustig koken
 • Je Sri Lankaanse curry kan geserveerd worden!

Je kunt de Dahl Curry van rode linzen serveren met Basmati rijst. Dat wordt in Sri Lanka veel gegeten.

Een gedachte over “Een bron van inspiratie

Reacties zijn gesloten.