Uncategorized

Verwarmd worden

Terwijl de wind elke bloesem van de bomen raast , luister ik naar de voorspellingen voor van de week. Herfstige lentemaand, waarbij ik altijd zou willen, dat ik aan zee woonde. Niets fijner dan zandhappen als de natuur driftig tegen het land beukt en de structuur verstoord door alles in de war te schoppen, duinzand te vermengen met strandzand en alles wat niet vastgesjord is als tumbleweeds het strand op te sturen. Ook op het balkon zijn de potten stuivertje aan het verwisselen en verliest de prunus van de buren beneden haar prachtige bloementooi.

Vroeger dan anders ben ik op pad om met de kleine blauwe Prins richting Houten. Daar is er in de grote hal van de expo een vaccinatiepunt ingericht. In de wervelwind op het parkeerterrein wordt men ontvangen door een imposante meneer in een gele oliejas die maant om door te rijden naar een andere oliejas met een zwarte muts, die vrolijk staat te wenken en te wuiven. Alsof er een feest gaande is. Ze heeft een brede glimlach op haar gezicht en wijst me dwingend een benepen plek aan. Te vroeg, als immer, spot ik mijn telefoon, check nog eens of ik alles bij me hebt, kijkt naar de troosteloosheid van een half verlaten parkeerterrein en het immer zwaaiende gele jassen corps. Soms stoppen ze en warmen zich aan kartonnen bekertjes koffie of thee, met een oog naar elkaar en een oog op de ingang. Bij de uitgang houdt een gele jas alle passanten, die het terrein op willen, tegen, om ze naar de ingang te verwijzen.

Gele jas bij de ingang

Na het nieuws van negen uur zet ik het zwarte mondlapje op en tors tegen de draaiwind in naar de ingang van het gebouw. Drie ontmoetingen, waar steevast de medische controlelijst wordt gecontroleerd en het identiteitsbewijs bestudeerd. Na de derde mag ik naar een arts, die me een groen briefje in de handen duwt met de tekst ‘twee minuten drukken’ erop, af te geven aan de verpleegkundige die de vaccinatie zal zetten. De vierde controle en weer een check en dan wachten tot je geroepen wordt. Zo werkt het dus. ‘Wat een handige trui’, vond de vrouw. Daar was over nagedacht. Ik hoefde maar iets de halslijn naar beneden te trekken en er kwam een bovenarm bloot. Of ze moest waarschuwen als de prik kwam. ‘ Nee hoor, jens er maar in’ leek mij. Snel en accuraat stond ik na die vereiste twee minuten weer buiten en mocht richting wachtkamer. Ik kon er niets aan doen, het beeld van opgehokte makke schapen steeg uit de saaie witte inhammetjes op. Er staken alleen knieën of voeten uit en ook dat zag er potsierlijk uit. Connie Palmen hielp me het kwartier door, terwijl een overijverige broeder van het rode kruis monter een mevrouw vertelde dat er vorige week nog iemand een hartaanval gehad. Hij had, bedacht ik me, misschien nog een cursus ‘Tact’ of ‘Empathisch vermogen’ te goed.

Zelf bij houden of de vijftien minuten zijn verstreken. Een mevrouw naast me, smokkelde er vijf minuten af. De wind was niet gaan liggen, toen ik uitgeleide werd gedaan door het gebrom achter een mondmaskertje van een student die een kleinigheidje bijverdiende. De geeljas met de zwarte muts zwaaide zwierig naar de richting, waarlangs ik mocht vertrekken. Een fluitje van een cent zo’n prikkie.

Thuis stommelden de kleindochter, de kleine filosoof en hun moeder de trap op. Prachtige pioentulpen om te vieren dat de eerste stap naar de vrijheid gezet was en daarna was er eerst koffie, want wie kou heeft geleden, mag op meerdere fronten verwarmd worden.

In 80 dagen de wereld rond: Bibimpap uit Noord-Korea.

Op papier: ‘Geluk’ een meisje heeft een cadeau gekregen van de Grote Leider, die haar lop die manier laat weten dat het volk een ouder heeft, die altijd voor ze zorgt.

Op het bord: Bibimpap. Laat je niet afschrikken door de hoeveelehid onderdelen van dit gerecht. Het is overheerlijk.

 • 250 gram rijst
 • 4 verse eieren
 • beetje zonnebloemolie, peper en zout
 • Koreaans gemarineerd vegan gehakt, 400 gram: 2 tenen knoflook fijn gehakt/2 eetlepel lente ui groene gedeelte, fijn gesneden/2 eetlepel sojasaus/1 eetlepel ketjap/1 eetlepel honing/ 2 theelepel sesamolie/ 1 theelepel sesamzaad (zwart, wit, of gemengd)/zout en zwarte peper naar smaak
 • 150 gram taugé
 • 3 stengels bosui fijn gesneden
 • 1 theelepel sesamolie
 • 250 gram shiitake voor een goedkopere optie kan je deze vervangen door kastanje champignons
 • 1 eetlepel sesamolie
 • 0,5 rode chilipeper eventueel zaadlijsten verwijderd
 • 1 eetlepel sojasaus
 • 2 eetlepel ketjap
 • 1 komkommer
 • halve theelepel zout
 • 1 teen knoflook fijngehakt
 • paar druppels sesamolie
 • 2 grote courgettes
 • 1 teen knoflook fijngehakt
 • 1 eetlepel vissaus
 • zwarte peper naar smaak
 • 2 winterpenen julienne gesneden
 • halve theelepel zout
 • 1 eetlepel wijnazijn
 • 2 winterwortels
 • 300 gram spinazie
 • 2 stengels bosui fijngehakt
 • 2 theelepel sesamolie
 • 1 eetlepel sesamzaad
 • 2 eetlepel gochujang pasta (koop dit bij de Aziatische toko zoals de Amazing Oriental)
 • 1 eetlepel suiker
 • 1 eetlepel sesamolie
 • 1,5 eetlepel rijst of wijn azijn
 • 1 eetlepel water
 • 1 eetlepel sesamzaad (zwart, wit, of gemengd) kort geroosterd in een droge koekenpan

Gebruiksaanwijzing:

*Kook de rijst volgens de instructies op de verpakking. Fruit de bosui in de sesamolie in een koekenpan op hoog vuur. Bak de taugé in twee minuten gaar, zet deze afgedicht weg en maak je koekenpan schoon met een vel keukenrol. Doe een grote eetlepel zonnebloemolie in de pan, voeg de shiitake en rode peper toe en bak twee a drie minuten op hoog vuur zodat de shiitake vocht verliest. Zet het vuur lager en voeg de sesamolie, sojasaus en ketjap toe. Ze ook deze afgedicht weg en maak de koekenpan schoon. Giet het vocht van de komkommer af, verhit een paar druppels sesamolie en fruit hierin de knoflook op middelhoog vuur. Bak de komkommer een minuut aan. Giet weer overtollig vocht af, en zet weg. Verhit een grote eetlepel zonnebloemolie op hoog vuur, fruit de knoflook en voeg de courgette toe. Bak aan tot deze zacht van structuur wordt en besprenkel met vissaus en zwarte peper. Zet wederom afgedicht weg en maak de pan schoon. Verhit twee theelepels sesamolie en een eetlepel zonnebloemolie, fruit hierin de bosui. Bak de spinazie op hoog vuur zodat deze gaart maar niet zijn bite verliest.  Roer regelmatig door, ongeveer 2 minuten. Besprenkel met de sesamolie en sesamzaad, zet weg en maak de pan schoon. Bak de wortel twee minuten in wat zonnebloemolie. Verhit twee eetlepels zonnebloemolie en bak het vlees kort aan op hoog vuur. Aangezien de plakjes dun gesneden zijn is één a twee minuten voldoende. Laat het vlees rusten in een afgesloten bakje en maak de pan schoon. Bak de eieren met hele dooier op middelhoog vuur.

Snijd de groente, maak mooie gelijke stukjes voor een gelijkwaardige garing. Na het snijden doe je elke groente in een apart bakje / of bord en zet deze weg. Kan gekoeld maar hoeft niet perse. Shiitake: verwijder eventuele aarde van de stam van de paddenstoelen, snijd elke shiitake in plakjes. Gebruik een dunschiller om slierten schil van de courgette te verwijderen, zie foto hieronder. Snijd de courgette in de lengte in twee helften, verwijder de zaadlijsten met een lepel. Leg de courgette vervolgens plat en snijd gelijke plakjes zodat je stukjes de vorm van een halve maan hebben. Snij de winterpeen julienne: schil de peen, snijd ‘m in gelijke delen (ik deed ‘m door drieën). Snijd een stuk van de zijkant af zodat je een rechte ondergrond hebt om op te snijden. Snijd elke deel in dunne plakjes, Leg deze vervolgens op elkaar en snijd in dunne gelijke reepjes. Was en snijd de komkommer in de lengte en verwijder de zaadlijst. Snijd vervolgens in dunne plakjes (als een ware samoerai). Mix de komkommer met een halve theelepel zout en zet weg. Snijd ook nog 2 tenen knoflook, een halve rode chilipeper en 5 stengels bosui. Rooster het sesamzaad kort in een droge koekenpan. Mix alle ingrediënten van de saus. Zet deze vervolgens weg in een mooi schoteltje of bakje.

5 gedachten over “Verwarmd worden

 1. Was vandaag ook aan de beurt voor vaccinatie. Ging hier erg vlot. Op de fiets heen en weer was lastiger.

  Prachtige tulpen en lekker maal. Ik hou het simpel vandaag.

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.