Uncategorized

Ruimte voor vrijheid

Maultaschen, zo stond in bijna alle recepten, was een snel en makkelijk te bereiden maaltijd. Al aan de naam had ik moeten vermoeden dat er een addertje onder het gras lag. Ik ben geen sterke noedelmaker, en misschien was het gekozen recept niet het eenvoudigst, maar met moed, beleid en trouw werd het enigzins wat. Er hoorde nog een leerpunt bij. Het appetijtelijke recept, dat ik de dag ervoor had gezien, was niet meer terug te vinden. In het vervolg de site direct opslaan. Vegetarische maultaschen is geen dagelijkse kost. Met twee maultaschen vond ik het welletjes, tijd voor de verdieping.

Charlotte Salomon met haar indringende autobiografische gouaches schoof langszij. Ze had zich vooral laten inspireren door de eerste geluidsfilms en de gouaches, die ze maakte, leken bijna wel op een filmscript in beeld gebracht. Haar hele oeuvre, dat ze zelf in veiligheid had gebracht vlak voor haar deportatie naar Auschwitz, is op dit ogenblik de belangrijkste collectie van het Joods museum in Amsterdam. Op het ogenblik is er een tentoonstelling, waar een virtuele tour van is gemaakt. Charlotte was vijf maanden zwanger toen ze stierf in 1943.

In de krant stond een lovende recensie van Matthijs van Nieuwkerk over het boek ‘Liefdesverklaring aan de Nederlandse taal’. van de literatuurwetenschapster en schrijfster Mira Feticu. De titel en de omslag, volgens Matthijs ‘een blaartrekkende brave Reader’s Digest-cover’, dekken niet de lading van het boek. Matthijs had er aanvankelijk geen zin in. Dat kwam onder meer door een bezoek van Mira Feticu een paar jaar geleden aan ‘De Wereld Draait Door’. Vlaamse theatermakers en meestervervalser Geert Jan Jansen hadden een geintje uitgehaald met haar, dat er voor zorgde dat ze naar haar geboorteland afreisde. Er was een anonieme tip was geweest over een gestolen schilderij ‘Tête d’Arlequin’ van Picasso. Het zou in de bossen van Carcaliu in haar oude vaderland begraven zou liggen. Ze ging op speurtocht, vond het opgerolde doek. Het werd wereldnieuws, waarna de grappenmakers haar euforie temperden, door de waarheid te vertellen. Mira was furieus, ze stond voor gek, wilde de plaaggeesten tot op de dag van vandaag nooit meer de handen schudden. Tikkeltje kinderachtige reactie in de ogen van Matthijs. Derhalve stond hij niet te trappelen om aan het boek te beginnen.

Dat was niet terecht bleek, toen hij er toch aan begonnen was met de woorden van de wet van Martin Bril indachtig: “Lees altijd de eerste duizend woorden. Baat het niet dan gaat het niet’. Alsnog kreeg Mira van hem een lovende recensie met tot slot een belangrijk citaat van de Roemeense schrijver Emil Cioran: ‘Wie zijn eigen taal ontkent door die van anderen aan te nemen, verandert zijn identiteit en zelfs zijn teleurstellingen‘, de springplank voor het avontuur van Mira. In een recensie van Jan-Hendrik Bakker in Den Haag Centraal werd de titel verklaard: ‘Ze wilde daarom het Nederlands naar zich toe halen, zoals iemand die zijn geliefde verovert: door zich volledig uit te leveren. Verovering’. Matthijs was vanaf de eerste bladzijde om. De schrijfster komt bovenaan mijn boekenlijst van nog niet gelezen lievelingen.

De zeeën van tijd, door het stormachtige bestaan buiten, worden op dit moment geheel opgeslokt door dat andere avontuur. Mijn Gulliveriaanse voornemen in 80 dagen de wereld rond te reizen. Wijsvinger bracht me dit keer in Zuid-Korea. Aan de Kimchi zal ik me niet wagen, maar de Japchae lokte, evenals de beloofde eenvoudige bereiding van het gerecht. Zuslief droeg vanmorgen een prachtig steentje bij aan dit grensoverschrijdende gedrag.

Genoten met mijn ogen dicht en ‘keep on trying’ is een loffelijk streven om door te wandelen op deze zelfgekozen ingeslagen weg. Want waar grenzen vervagen, ontstaat ruimte voor vrijheid.

Recept van Maultaschen: De deeglapjes zelf maakte ik van pastadeeg, de vulling maakte ik van uit, gehakte kastanjezwammen, grana padano, knoflook en spinazie. Je kookt ze in de groentebouillon in vijf minuten gaar. Voor het bedje: Spinazie(kort gestoofd), geroosterde cherrytomaatjes, rode ui in ringen, sesamzaad, peper en zout, balsamico. Leg de maultaschen erboven op of roer ze erdoor en strooi er flink wat gehakte verse peterselie over. Guten Appetit

6 gedachten over “Ruimte voor vrijheid

  1. Deze prachtige docu al gezien?

    https://www.npostart.nl/leven-of-theater/05-09-2012/POW_00531045 [https://images.npo.nl/header/2560×1440/97690.jpg] Leven of Theater? gemist? Start met kijken op NPO Start Leben? oder Theater? Ein Singespiel- zo noemde Charlotte Salomon (Berlijn 1917- Ausschwitz 1943) haar geschilderde levensverhaal. Een fascinerend beeld van de jonge kunstenares. http://www.npostart.nl

    ________________________________

    Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.