Uncategorized

Opnieuw verlangen

Vroege vogels voor een deel gemist. Te laat voor Jochem Myjer, die ik graag had willen horen. ‘Uitzending’ gemist is er goed voor. Gisteren is het nieuwe jaar goed van start gegaan met het omhalen van de iep tussen mij en buuf, geheel en al verzorgd door de vriend van. Daar gaat later in de week een bijzonder bierpakket naar toe. Ik schitterde met knapknie door afwezigheid, maar nu konden ze alvast wat hout verstoken.

De verrassing voor bonuszoon kwam op de valreep binnen bij hen, net toen ik van plan was op te stappen. De postbesteller bekeek zorgvuldig elke enveloppe opnieuw voordat hij het in de handen duwde van het feestvarken. Een onthaaste postbode was iets dat ik nog niet vaak op deze wijze had waargenomen. Mooi om te zien. Het leven leeft zichzelf als je het toelaat en de tijd eigen wordt.

In de woorden van een gewaardeerde blogger vind ik de begrippen gemis en verlangen. De egel die zich afvraagt of eenzaamheid bij hem hoort als de stekels op zijn rug. Zijn verlangen personificeert zich in de gedachte vleugels te hebben in plaats van stekels. (Toon Tellegen). In een ander verhaal van de egel(Misschien wisten zij alles. Blz. 323. Toon Tellegen), hangt hij in de takken als de ondergaande zon, hoopt hij. Ongemakkelijk, maar een wens die in vervulling gaat. Het is de keuze. Blijven hangen in verlangen of misschien wel vleugels aanmeten, door net als Nils Holgersson bij een van de wilde ganzen aan te haken. Bij vliegen denk ik ook aan Dombo het olijke olifantje uit de Donald Ducks van lang geleden, die zijn oren gebruikte om in vrijheid te zweven, hoog boven de burgerlijkheid. Vrij in elke toonaard. Of aan Ubbi, die zijn verlangen jubelt in het lied: ‘Ik vlieg, kijk ik vlieg. Hoger dan het huis en hoger dan de toren en alle vogels zingen, O, had ik maar zullke oren’ (Ook een verlangen).

Want dat was wat het kleine jongetje van lang geleden, volgens de blogger ook kon, totdat de nachtmerries kwamen. De vraag blijft hangen of hij nu ‘grijzer en onwijzer‘ meer kind is geworden, omdat hij weer ‘zijn vleugels wil openklappen om over het gemis en verlangen heen te vliegen’, dat in elke vezel voelbaar is, vermoed ik. ‘Maar gemis en verlangen zijn er nooit niet’, was mijn antwoord, dat is geschoeid op ervaring. Alleen kan je nieuw verlangen vinden, weet ik ook. Elke lente staat de wereld bol van verlangen, van zoete beleving, van alles wat het kind in mij wekt. Sterker nog, er is geen moment geweest dat dat kind ver weg is. Dat komt door het jarenlang werken met vrije geesten, die kinderen nu eenmaal altijd zijn. Zij zorgen ervoor dat verwondering ieders deel wordt, omdat onze ogen die van hen weerspiegelen. Onontgonnen zielen tot de rand toe gevuld met ervaren, ontdekken, doorwoelen en altijd die beloning.

Nu ligt de dikke Toon naast me, omdat ik het verhaal van de krekel wilde zoeken, waar ik eerder op de dag over las. Bij elkaar 313 verhalen vol verwondering. Zomaar, gratis en voor niets elke dag te lezen, die aanzetten tot nieuwe blogs, nieuwe gedachten, nieuw verlangen misschien, maar op z’n minst nieuwe hoop wellicht. De schrijver Marcel Jouhandeau wist het wel:

Un jour vient où vous manque une seule chose et ce n’est pas l’objet de votre désir, c’est le désir’. ‘Er komt een dag waarop je maar één ding mist, niet het voorwerp van je verlangen, maar het verlangen zelf’.

Zoals de lieve lente laat geloven in het nieuwe leven, jaar naar jaar. Opnieuw verlangen.

7 gedachten over “Opnieuw verlangen

 1. Zal ik haar neerschrijven
  als een dwarrelende vlok
  of als een dartele gedachte

  zal ik haar taille als een twijg 
  omcirkelen met accuratesse
  als een landmeter van verlangen

  of ben ik een biddende sperwer
  boven het gemis
  en de breedte van haar hunkering

  en verdwaal ik in de twijfel.

  Lacan zegt over de mens en zijn verlangen: 
  “le désir de l’homme, c’est le désir de l’autre. ”

  Wij verlangen naar het verlangen van de andere.

  PS.
  Ik ben altijd een oud jongetje geweest en gebleven.
  Met variabele vleugels.

  Al naargelang de verliefdheid.

  Geliked door 1 persoon

  1. Mijn moeder zegt in mij: Het gras is altijd groener bij de buren en dat komt op hetzelfde neer. Blijf maar alle gedachten, wel zo prachtig. Zonder twijfel geen verlangen? Je haalde laatst Proust aan, die zegt: De ware ontdekkingsreis is geen speurtocht naar nieuwe landschappen, maar het waarnemen met nieuwe ogen.

   Mooi, een oud jongetje, of een jongetje met een oude ziel.

   Geliked door 1 persoon

   1. Ik ben wel degelijk een oud jongetje.
    En mijn ziel vice versa.

    Ik woon in een ver land: het Alphabet.
    Waar woorden aan de bomen groeien.
    En rivieren vol inkt stromen. Tussen oevers van zinnelijke zinnen.
    Met witte vlakten. En lichtzinnige lettergrepen.

    De Terra incognita van het verlangen.

    Geliked door 1 persoon

   2. Hoe oud is oud.

    Mooi Het alphabet met ph, Een soortgelijk land als ik schrijf en voor wat ik zie, maar zonder dat brandende verlangen. Er heerst stilte tussen de woorden en pauzes bij de gedachten. Te lang alleen met het eigen leven. Het lijf al niet jong meer, maar de geest neemt nog steeds een vlucht.

    Geliked door 1 persoon

  1. Dat snap ik wel. Inderdaad oud maar buigzaam in het land van Alphabet. Een oorlogskind. Zo oud als mijn oudste broer.
   Dan moet I.M. behoorlijk binnenkomen.

   Ja hoor. Kijk onder Berna van der Linden

   Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.