Uncategorized

Leve de primeur

Pluis wil op het balkon. Even denk ik dat de wereld staat te beven op haar grondvesten, maar het is slechts de lantaarnpaal beneden op de hoek van de parkeerplaats. Twee mannen wrikken het rode gevaaarte heen en weer, alsof het een luciferhoutje is.  We krijgeen nieuwe bestrating en de nieuwe parkeerplaatsen zijn er al naast de flat. Corona of niet, de wegenbouwers volgen stug hun weg. Ze vinden andere obstakels op hun pad.

IMG_8588

In de frisse ochtendzon daal ik af naar een wereld van het leven buiten het huis, de krant ligt trouw in de bus. Dagen van onzekerheid blijken veel bestendiger als bepaalde routines doorgang vinden. Onder de krant ligt een felbegeerde bestelling. Er volgt een rondedans van vreugde in de kleine hal. Yeahhhh. Nieuwe filosofiën die zo broodnodig voeden in barre tijden. Beter dan welke broodsoort ook.

IMG_8587

En nog een verrassing die al was ingezet een  paar dagen geleden. De instructies voor het nieuwe tweedehands bewegen, dat straks, na de misère, weer in gang gezet kan worden. De gebruiksaanwijzing van de fiets. Door broer in de bus geworpen. O ja, de verrassing voor de gulle gever en broerlief waren twee grote bossen bloemen, die in vol ornaat werden afgeleverd, zonder dat ik daarvoor de vesting hoefde te verlaten. Leve het internet.

IMG_8589

Boven bleek Pluis liever weer naar binnen te willen. Zon bleek een gezichtsbedrogje want het was kouder dan anders. Met koffie, krant en buit sloop ik naar boven. Charlie Mackesy, you made my day!

Iedereen die behoefte heeft aan een positieve mindset, kan ik het boek aanraden. Net als De Kleine Prins trouwens of Pooh Bear, Kikker en Pad of de kikkerboeken van Max Velthuis en Alice in Wonderland. Ik weet het, het zijn mijn stokpaarden en ik berijd ze graag. Dit is een welkome aanvulling. Altijd blij met nieuwe rijkdom. ‘The Boy, the Mole, the Fox and the Horse’ heeft voer voor overpeinzingen als “I am so small”, said the mole. “Yes”, said the boy, “but you make a huge difference”. Pooh Bear kent dezelfde filosofie. In een paar woorden wordt de essentie bereikt. Hier worden gedachten gefilterd tot de kern. De tekeningen van Mackesy zijn de aanvulling, ze lijken snel gemaakt, maar zijn wel doordacht. Er is geen lijn teveel gezet.

Een ander verhaal geven de kleine juwelen tussen de tekeningen in, die in aquarel, houtskool en pastel zijn uitgevoerd. Het boek streeft de schoonheid voorbij en opent deuren in mijn hoofd, die verlangen naar een zelfde intensiteit van beschouwen. Waar optische bescheidenheid groot in kan zijn.

IMG_8590

Zo vult de boekenkast zich met de boeken die ik te allen tijde met me mee zal dragen en door zal geven aan de kinderen.

Ondertussen is naast het geestelijke voer via boek, krant en  en multimedia, het ordentelijk schoffelen van het balkon en het noodzakelijke fitnessprogramma tussen aanrecht en bank, de drang naar vernieuwing nog steeds aanwezig. Dus vroeg ik zoonlief, die de boodschappen haalt, of hij wat creatiefs voor in de keuken mee wilde nemen. Vroeger, toen ik gekluisterd aan huis zat vanwege de prille jaren van de kinderen, had ik er een periode van brood, cake en appeltaart bakken opzitten, naast een uitgebreide selfmade gang door de Indiase en de Oosterse keuken. De laatste twintig jaar in mijn allenerig bestaan was daar de klad ingekomen. Nu kriebelde het weer. Ik liet me verrassen. Zoonlief kwam met de beginselen voor een bananencake en een appeltaart, maar zonder bloem. Die was weggehamsterd. Het lege schap had hem ter onverrichter zake terug doen keren.

Vandaag onderneemt hij een nieuwe poging voor de bloem. Nieuwe ronde, nieuwe kansen. Ik begin vast met de bloemloze bananencake. Nooit gemaakt. Hoe het smaakt? Geen idee. Leve de primeur

3 gedachten over “Leve de primeur

 1. Jouw schrijven lezen, is voor mij een warm deken rond het hart.

  Ik zie dat je vanaf nu elektrisch gaat fietsen, ik kan je verzekeren, dat is heerlijk, reeds 10 jaar ben ik de meest vurige fan op deze aardbol. Het opent zoveel extra perspectieven, heerlijk!

  The boy, the Mole, the Fox and the Horse, ik heb het filmpje bekeken, kunst in woord en beeld.

  en laat je weten of de bananencake zonder bloem smaakte?

  Like

  1. Absoluut, (dat laatste) Ik had al eens een ouwetje, maar vorig jaar met de zussen een fietsvakantie in Zeeland gehouden. Voor het eerst sinds tien jaar weer gefietst en daarna de smaak te pakken natuurlijk. Alleen de oude eerste ging kaduuk. Nu dit nieuwe buitenkansje. Het boek is zeer de moeite waard. Je zult er vreugde in vinden.<3

   Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.