Uncategorized

Straks schrijf ik in raadselen

Wat kleurde vanmorgen de hemel prachtig oranjerood en zette de wereld in een warme gloed. Natuur blijft strooien met bemoedigingen.

IMG_8463

Er kwam een mail van mijn vriend de Wijze waarmee ik heel blij was. Een teken van leven uit Hongarije is iets om in de balk te kerven, deze dagen.

IMG_8446

Gisteren had ik er zo’n behoefte aan om even de benen te strekken, dat ik naar de Lek ben gereden. Daar vind ik mijn eigen geheime plekje, waar op een dunne strook, de uiterwaarden nog steeds vol water, het speenkruid, de mossen, madelieven, distels en het opschietende loof van het fluitekruid, hun eigen paradijs creëren.

IMG_8389

Eend en woerd dommelen op het ritme van het kabbelende water. Twee zwanen zeilen waardig naar het midden van de rivier. Op een kleine strook opgehoogd land zitten twee watersnippen, terwijl de meeuwen hoog boven feestelijk krijsen als er weer een schip langs vaart, dankbaar om de nieuwe voorraad hulpeloze vis, als de boeg het water klieft.

IMG_8375

Ik vind het kleine stuk strand, net groot genoeg om neer te strijken en te genieten van de zon. Anti-coronawarmte. De brede rietkraag wuift goudgeel in het licht. Het kabbelen golft als het water wordt geroerd en sluist door naar vredig geklots. Pen en schetsboek neem ik de volgende keer mee, bedenk ik me.

Mensen boven aan de dijk fietsen haastig langs, sommige kijken niet op of om, en missen de schoonheid ten enenmale. Wielrenners zijn asfalttuurders. Een auto toetert en ik zie een arm zwaaien achter het raam, maar kan niet ontwaren wie me daar begroet. Een zwaai terug, en rust. Er cirkelt een buizerd tussen de meeuwen, maar verdwijnt weer net zo snel als hij gekomen is. Dochter stuurt een video via facetime en ik film mijn uitzicht. Kleinzoon  vraagt met klem of ik de brievenbus in de gaten wil houden. Haha.

IMG_8460

Thuis werkt zoonlief en belt met collega’s. We drinken samen gezonde smoothies, die hij heeft ingeslagen nu ze spotgoedkoop werden aangeboden. Iedere dag extra vitaminen naast de vitamine C en D. Vers sap dat een maand goed blijft volgens de verpakking. Ja, dag hoor. We spelen ongelovige Thomas. De violen staan op me te wachten evenals de vergeetmenieten en drie potjes Tête à Tête, die lieve kleine narcissen, voor het broodnodige kleuraccent. Ze bedelen om een pot in hun doorwortelde plastic bakjes en gelukkig heb ik nog wat aarde staan. Het balkon oogt weer wintervrij en vrolijk. Neerlands Hoop in bange dagen.

Het ziekenhuis heeft alle vrijwilligers afgeblazen. Dat zal een pittige aanslag op de verpleging zijn. Het betekent 700 paar helpende handen minder in de twee ziekenhuizen. Tel uit het verdriet. De zon staat hoog en ik denk dat ik me naar de tuin kan wagen, al heb ik nog niet alle energie om uit te pakken. Dat komt later. Voorlopig even genieten van de warmte en alles aan bloem de grond uit kijken. De oude heeft zijn krakkemikkige bouwval gesloopt. Straks zal er een grote kas voor in de plaats komen. Een oppepper, want het was mijn uitzicht als er aan de tafel getekend werd.

De weg hier beneden het huis is nog steeds even druk, er loopt, fiets en rijdt van alles. De krant geeft een overdaad aan informatie, maar ook een kruiswoordpuzzel. Voor het eerst in hele lange tijd breek ik mijn hoofd op het vinden van het juiste woord. Straks schrijf ik in raadselen.

3 gedachten over “Straks schrijf ik in raadselen

  1. En als jij in raadsels gaat schrijven, zal ik ze proberen op te lossen! Dan gaat mijn hoofd tenminste in lockdown. De natuur blijft heerlijke rust geven. Je foto’s ook.

    Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.