Uncategorized

Al naargelang de behoefte

Op platform HetKind van het Nivoz geeft een moeder aan hoe een discussie over robotisering met haar pubers een staaltje realiteit meekrijgt, als ze naar een supermarkt gaan. De cassière toont compassie met een oude man, die boven zijn boodschappen in huilen uitbarst, omdat zijn vrouw twee weken terug is overleden. De cassière bedenkt zich geen seconde, komt resoluut achter haar kassa vandaan en troost de man in haar stevige armen. In de rij is iedereen tot tranen geroerd, zelfs de twee pubers. Conclusie: ‘Dat had een robot nooit gedaan’.

troost 2 Troost bieden

Daarna zag ik op twitter een bericht voorbij komen van een groot kordon van politie, om, in de Oekraïnen, een menigte dorpsbewoners tegen te houden. De laatsten waren  tegen de komst van 70 evacué’s uit Wuhan. Ze staken autobanden in brand en bekogelden de bussen op weg naar het ziekenhuis toe uit angst voor het Corona-virus. ‘Is dit echt’, vraagt iemand zich eronder af. Met ongeloof bezie ik het tafereel. Het eerste bericht staat haaks op het laatste..

De hemel huilt mee, lijkt het wel. Een paar sombere grijze dagen hebben een stralende winterdag vervangen. Het grijs maakt smoezelig en grauw en verdubbelt door de spiegeling in het natte asfalt. De merel, die in het begin van de week nog zo hoopvol zong, houdt wijselijk zijn snavel en schuilt om het verenpak droog te houden. Buiten plakt een mug tegen het raam als zwak protest dat het toch echt bijna lente is.

Iemand vertelde me laatst geen kranten meer te lezen of televisie te kijken. Al het wereldnieuws voegde niets toe en het Nederlandse nieuws was geneuzel in de marge. Ik kijk gefragmenteerd en het liefst naar de schoonheid van het leven. In wezen schift ik ook. Het nieuws neem ik wel altijd mee, om op de hoogte te blijven. Dat is het dilemma. Wat moet je doen als nieuws je depressief maakt of je machteloos laat voelen.

Het is fijn dat je ‘Uitzending gemist’ kan kijken. Vandaag staan ‘Mondo’ en ‘Floorje naar het einde van de wereld’ op de rit. Heerlijke programma’s die toevoegen, omdat ze laten zien dat er heel wat meer mogelijk is dan weeklagen en daarmee vormen ze de belangrijke tegenhang voor al die negatieve berichten. Dat is dan ook het antwoord voor vriendinlief. Zoek een balans tussen positief en negatief.

Daarnaast zijn er nog de ‘zegeningen’. Onverwachte gebeurtenissen of ingevingen. Vannacht was er weer zo een. Midden in de nacht liggen piekeren over een naam voor mijn schrijfsels voor een blad, toch wegdoezelen en dan ineens wakker worden met een lumineus idee. Al puzzelend de woorden verhaspelen en samenvoegen, betekenissen verifiëren op de computer en dan rijst het boegbeeld uit de losse lettergrepen omhoog, compleet met ondertitel en klaar om te gebruiken.  De euforie, zo’n heerlijk gevoel.

Netflixen doe ik nauwelijks. Toen ik niets anders meer kon, heb ik wat films gekeken, maar liever ga ik naar een filmhuis. Gewoon, lekker in het rode pluche met een handvol mensen. Daarnaast zijn er de boeken, die me meevoeren in hun verhaal, waar ik me in kan verliezen of over kan mijmeren op elk zelfgekozen uur van de dag en die de balans bieden in melancholie, tederheid, verdriet, of  blijdschap. Al naargelang de behoefte.

 

9 gedachten over “Al naargelang de behoefte

 1. Nieuws kijk ik kort. Maar realiseer me,dat het een ketting geregen van de meest negatieve gebeurtenissen is. Graag nog opgeklopt. Na die gedachten komt de ellende minder binnen.

  Geliked door 1 persoon

  1. De nieuwsgaring zelf kan ook wat balans gebruiken, inderdaad. Ze tellen alleen de rode kralen van jouw ketting en vergeten gemakshalve alle blauwen 😉

   Like

 2. Nu weet ik hoe jouw prachtige woorden en zinnen ontstaan, midden in de nacht😉
  Floortje is mijn favoriete programma van de week. Het staat hier altijd geprogrammeerd. Het leven, anders dan ‘normaal’ en vol idealen, fascineert me. En dan relativeer je al snel.

  Like

  1. Stttt, niet verklappen 😉

   Ik heb net de aflevering Floortje terug in Nepal gekeken. Zo bewonderingswaardig, zoveel goed werk wat daar wordt gedaan, door iemand bewerkstelligt, die haar hart volgde ❤

   Geliked door 1 persoon

   1. En deze uitzending heb ik ook een paar dagen geleden bekeken. Nergens zin in vanwege luchtwegperikelen, te moe, maar dit gaf mij weer een boost!
    Sowieso jouw stukje met veel plezier gelezen Berna, hoe jij de dingen beschouwt, opschrijft en een voorbeeld kunt zijn, dank ❤️

    Like

 3. Wat een prachtmens is die Floortje, hè Ellie en daar kiest ze ook deze parels bij uit. Zo’n bewondering voor die vrouw. Ben je alweer wat aan het opknappen. Ik geloof het wel, dat las ik vannacht haha 😉

  Like

Reacties zijn gesloten.