Uncategorized

Koester de kledingkast

In de lappenmand hoesten de longen het oude jaar naar buiten. De huisarts gaf een helder beeld van het geheel. Je bent zo oud als je je voelt en zo oud als je bent, maar je longen zijn twintig jaar ouder. Ik tors dus twee hoogbejaarde longen mee. Op zich vermakelijk als het bij tijd en wijle niet zo onhandig was, zoals nu. Dacht ik het hele jaar door gevrijwaard te blijven en ben ik toch nog de klos. Waarschijnlijk vond gesteldheid dat er na de drukke dagen pas op de plaats moest komen. Dat doen we dan maar, samen met de verhoogde puffen en de prednison.

IMG_7305.JPG

In rood en violetschakeringen belooft de lucht water in de sloot vanavond. Voorlopig is het genieten. Het zal een beetje rommelen en ritselen in huis worden. Er liggen nog wat kinderboeken om te recenseren en het boek van Vuong,met de mooie titel ‘Op aarde schitteren we even’, kan ik nu in een ruk uitlezen. Dat is handiger, want met los-opgediende fragmenten raak je de draad sneller kwijt.

IMG_6901

Er komt een artikel voorbij van vrij Nederland. met de aanstekelijke oproep: ‘Lang leve de lievelingstrui’. Het maakt gewag van de Fast Fashion industrie en roept op tot het in ere stellen van de spreekwoordelijke lievelingstrui. Ik weet bijna zeker dat ik hem nog ergens heb. Het was een turquoise en mijn eerste zelfgebreide trui. Ik had er ook nog bijpassende hoge gympen in dezelfde kleur bij. Die zijn wel weg, omdat ze uitgedroogd en ondraagbaar waren geworden.

img_7311.jpgJasje van No Man’s Land

Toevallig heb ik de hele winter een dun jasje van ‘No Man’s Land’ aan dat ik ooit, meer dan twintig jaar geleden, aangeschaft had bij de kringloop. Ook mijn oude hippie-wikkelrokken zijn er nog steeds. Een deel van mijn gekoesterde zeventiger-jaren garderobe heb ik weg moeten doen met koffer en al, omdat de muizen ze ook erg aantrekkelijk vonden en overvloedig aan het nestelen waren gegaan. Poes Coco in huis genomen en de koffer met tranend hart met een grote slinger bij het grof vuil gegooid.

IMG_7310De wikkelrokken uit beginjaren zeventig

Er is nog een blijvertje van het eerste uur. Een Pierre Cardin vest, kort klassiek model met prachtige ingebreide motieven. Nog steeds kan ik niet snel een kledingstuk wegdoen, maar als het echt op alle fronten te klein is, moet je jezelf niet pijnigen.

IMG_7309Cardin vest

Gisteren was er een herhaling over de collectie van de modeontwerpers Puck en Hans, die  verzameld werd en overal weggeplukt bij particulieren, voor een tentoonstelling in het Amsterdam museum. Van juni tot en met september hebben daar hun kunstwerken gehangen en dat het loonde bleek wel, omdat eigenaren van dergelijke verfijnde creaties aan materiaal en uitvoering, de stukken jaren hebben gekoesterd.

De wikkelrokken zijn zuiver sentiment, maar het jasje en het vest zijn verfijnd en te mooi om weg te doen. Mijn  lievelingsjurk heeft de koffermoord niet overleefd. Ze staat nog wel op de foto met dochterlief, want alles wat hippie en kleurrijk was ging die grote verkleedkoffer in. Vele verjaardagspartijen lang zijn ze van nut geweest. Gekke hoedjes, petten, riemen, indiase sari’s, mooie lappen zaten erin.

IMG_7312.JPG scannen0041Mijn lievelingsjurk en mijn lievelingstrui

Ik vind het een goed idee. Fast fashion proberen te mijden. Op zoek naar het draagbare en degelijke spul met hart voor de zaak. Maak heel wat slijt, wees omzichtig met wassen, kortom… Koester de kledingkast

 

 

7 gedachten over “Koester de kledingkast

 1. Van die lange wikkeljurken had ik er ook een heel stel. Heerlijk om mee rond de fladderen, de jonge studentenjaren door. Ik voelde me er vrij als een vogel in. Jammer genoeg zijn ze bij de verhuis verdwenen. Maar van zodra deze mode terug komt, ben ik de eerste om ermee te pronken, minder jong én minder vrij, maar toch…. 🙂

  Ik hoop dat je snel weer beter bent, deze maanden zijn niet zo gezond voor de longen, 20 jaar ouder is niet weinig….. In je schrijven ontdek ik vooral een creatief dynamisch persoon!

  Geniet van je boek achter glas.

  Geliked door 1 persoon

  1. Nee, die arme ouwetejs doen het niet best. Maar zolang ik bezig kan blijven en bewegen is het goed.

   Mooie kleidng uit die tijd, ik had ook heel wat trijpjurken uit de jaren dertig, maar daar is muis dus in gaan nestelen. Snif. Daar zaten mooie exemplaren tussen. ❤ Dank je wel Lieve, ik ga genieten achter glas 😉

   Geliked door 1 persoon

 2. Beterschap met die oudjes van longen ….. dat ze maar snel weer qua leeftijd bij jou mogen horen.
  Ik koop alleen wat ik echt mooi vind, geen goedkope mode-meuk, en doe zelden iets weg. Scheelt dat ik niet jojo qua gewicht;-)

  Like

  1. Dat laatste is belangrijk. Die ouwe longen zijn zo, helaas. Die worden nooit meer jong, maar ik hoop dat de ontstijking snel over is. Dan red ik het weer. 😉

   Geliked door 1 persoon

 3. Soms verbaas ik me over de “ouderdom”van sommige truien. Maar ik draag ze nog steeds met plezier.Beterschap met je hoesten

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.