Uncategorized

Zeg het met bloemen

Er stonden twee ‘Taschen’ boeken tussen de nieuwkomers. Picasso en Cézanne in een klap voor de somma van 12 euro. Geen geld natuurlijk. Na een korte overweging nam ik ze mee. Het boek ‘Oei, ik groei’ waar ik eigenlijk naar op zoek was, vond ik niet.

Even daarvoor was ik aangewipt bij de jongste spruit. Als een heerlijk helder manneke lag ie in de door zon verlichte vriendelijke kamer en straalde tevredenheid uit. Kleine geluidjes getuigden ervan. Heerlijk jong leven en nog zo piepklein. Maar hij groeide goed. Er zijn periodes dat je ze wel ouder wilt kijken. Zou hij straks de krullen krijgen die toebehoren aan de schoonfamilie. Zou hij die kleine bruine knikkertjes van ogen behouden, zou hij…Gedachten sprongen alle kanten op. Geduld was een schone zaak. Ze werden snel genoeg groot.

cezanne

Bij de kassa graaide ik naar mijn portemonnee. Het kleine rugtasje zorgde er wonderlijk genoeg voor, dat er toch dingen verdwenen in de diepte. Nu was het lijdend voorwerp wel heel ver weggezakt. Nergens te vinden. Ze zat vast in de andere tas, die thuis aan de stoel hing of ze was in de auto eruit gegleden. Ik verontschuldigde me bij de vrouw achter de kassa, die beloofde ze nog even vast te houden. Als het lang duurde, mocht ze ze weer terug zetten, want als ik naar huis moest, kwam ik er niet meer voor terug.

Thuis gooide ik de deuren open en wandelde Pluis naar buiten. Onze binnenstebuitenpoes vond het heerlijk op het balkon. Omdat de twee boeken me vaag bekend voorkwamen stortte ik me op de stapel kunstboeken. En jawel. Cézanne lag bovenop Monet en Picasso ontwaarde ik helemaal onder aan de stapel. Pfff. Het lot, karma, de voorzienigheid of welke buitenaardse kracht ook, hadden me gered van het aanschaffen van twee overbodige boeken. Men zij geloofd en geprezen.

IMG_1924Under construction

’s Avonds stortten we ons op de zonnebloemen van van Gogh. Officieel de laatste avond. De dikke klodders waren niet droog, dus ik legde er geen oil-out over. Het maakte het schilderen stroever. Eerst de achtergrond, dan de stelen en de vaas. Een echte klassieker. Vaas met bloemen. Het doel was schilderen naar waarneming, dat gebeurde en ik was er zelf niet ontevreden over. Ik hou van kwast en paletmes. Ze kwamen letterlijk goed uit de verf. Heel anders dan het grote doek van de buuf, die een detail uitvergrootte tot een knallende ervaring met het glorieuze geel en het paars eronder.

img_1915.jpgVlammend detail

Voor een ander, schuchtere eerste schreden op het witte doek, is het een aarzelend begin. Ik herinner me mijn eerste keer tussen de routiniers en hoe mijn onzekerheid groeide. Niemand kon dat wegnemen. In eerste instantie lukte helemaal niets meer tot ik de vrees overwon en aan de gang ging, zonder op anderen te letten. ‘Veeg de aanname dat anderen beter zijn van je schouder’, merkt een van ons op. Het is waar.  Dat belemmerde. Doe en ga los, zet je eigen handtekening. Het zal goed komen.

‘Zonnebloemen maken vrolijk’ merkte iemand op. Dat klopte ook. Door je te verdiepen in het onderwerp, bemerk je dat je letterlijk opfleurt. Net als Van Gogh, die ze in eerste instantie schilderde voor Gauguin als finishing touch in de kleine kamer in Arles. Twee doeken hing hij op en ze werden dankbaar ontvangen. Een vriendschap die uiteindelijk sneller verwelkte dan zijn zonnebloemen zouden doen.

Ik boog me over het volgende probleem. Hoe bewaar je de transparantie als de omgeving verandert. Dat onderwerp was voor een volgende keer. In de volgende lessen gingen we met Georgia O’Keeffe aan de slag. Glad en gestroomlijnd waren haar opgeblazen bloemen, anders dan de natuurlijke eenvoud van die rossige man in het warme zuiden van Frankrijk. Ze wilde dat men de bloem ten volle zou aanschouwen. Het ingenieuze werk, de stamper, de meeldraden, de groei van de bloemblaadjes. Daarom blies ze ze op. Zodat iedereen het zou zien, een Modernist pur sang. Ze bewonderde Picasso en Cézanne  en daarmee sloot zich de cirkel voor vandaag. Toeval bestaat niet. De boeken liggen onder handbereik. Klaar om bestudeerd te worden. Zeg het met bloemen.

Een gedachte over “Zeg het met bloemen

Reacties zijn gesloten.