Uncategorized

Alleen in het donker kan je het licht zien

Wat is er leuker dan bij thuiskomst een bloemetje op tafel en in de koelkast twee doosjes kaas en een fles wijn te vinden van zoonlief met, bijna het aandoenlijkst, twee lieve kattebelletjes erbij. Dan smelt het moederhart.

 

Het was een lange dag geweest met de hele dag schilderen en daarna een bezoekje aan dochterlief, die onbestorven weduwe had gespeeld deze week, omdat manlief op visvakantie was met zijn vader en broers. Jongste spruit was uitgerekend deze week een beetje koortsig en kleinzoon was bij een vriendje spelen. Die gingen we ophalen. Het aloude liedje van spelen bij elkaar om aan het eind, als moeder op komt dagen, gestoord te worden in een spel. Te moe om met de teleurstelling om te gaan, duurde het even voor hij zich weer in kon stellen op de volgende, niet minder leuke, stappen.

054

Vanmorgen een appje dat hij het zo leuk had gevonden met mij in de Bobo te werken. Onze kleine professor had de juiste drive te pakken en vond het geweldig. Ik kwam ondertussen een beetje bij van de hele dag zitten turen op het kleine stappenwerk om de huid bij te werken tot ze acceptabel werd en steeds minder doods eruit zag. De groeven werden aan gezet met een puntje alizarin crimson lake, tipje ultramarijn en een snufje rauwe omber. Het is chemie al wat de klok slaat. Langzaamaan werd het beter, al moet er nog veel gebeuren aan mond, haar en wenkbrauwen. Over twee weken zetten we de laatste puntjes op de i. En dan mag ik kiezen. Een landschap of een dier

Een belletje van broer. Hij en schoonzoon stonden voor het hek bij de tuin, want ze wilden de kachel aansluiten in de Bernagie. Normaal is er altijd wel iemand, maar het hek was dicht. Wat zou het fijn zijn als de kachel weer kon branden in mijn paradijselijke onderkomen. Wat een fijne mensen zijn er toch.

059.jpg

In de Zin van deze maand stond een artikel over met pensioen gaan en een over ‘Later als ik groot ben’. Een van de mensen, die reageerde, was een man van 84 die zijn leven opnieuw zou willen leven. Alle gelukkige momenten nog eens mee maken en alle fouten vermijden. Hij zei het mooi:‘Vanuit de schaduw van de hoop naar de sterren van de hemel, naar een mooie toekomst’. Hij haalde een filosoof aan, die gezegd zou hebben: Alleen in het donker kan een mens het licht van de hemel zien’.

Ik gooi het in mijn denktank en ga er eens goed op kauwen. Want er zijn meerdere betekenissen uit te halen. Het is maar net vanuit welk ‘licht’ de mens het leven beziet. Tegelijkertijd vraag ik me af of voor mij hetzelfde zou gelden. Sla je andere wegen in, als je vooraf weet wat de opbrengst is? Misschien maak je dan juist hele andere keuzes en zou je een andere weg ingeslagen zijn. Kom je dan nog uit bij waar je nu bent.

Overdoen is het ontwijken van de beslissingen die genomen zijn. Maar elke ‘mislukking’ heeft bijgedragen tot een volgende stap, die misschien wel de eer en de glorie van deze 84 jarige man heeft gebracht. Zonder fouten geen leerpunten, zonder leerpunten geen nieuwe inzichten, zonder nieuwe inzichten geen vooruitgang.

Ik hou het maar bij dit onvolmaakte, maar liefdevolle leven. Het is niet groots in dromen maar verfijnd en haalbaar en van iedere dag. De hobby’s, de Bernagie en haar omhullende paradijs, de fijne vriendenkring, de lieve familie en vooral mijn zussen en bovenal de kinderen en kleinkinderen en de wetenschap dat ik het leven heb doorgegeven aan al die mensen en kinderen die een tijdje met mij meegewandeld zijn.

Het leven is de droom zelf en zoals hij zegt; Alleen in het donker kan je het licht zien.

 

 

 

5 gedachten over “Alleen in het donker kan je het licht zien

  1. “…….de wetenschap dat ik het leven heb doorgegeven aan al die mensen en kinderen die een tijdje met mij meegewandeld zijn”. Heel, heel mooi verwoord, ze treffen me.

    Je logje zet ook mij aan tot denken, heel graag zou ik mijn leven overdoen, gewoon uit angst voor die naderende eeuwigheid, hier en daar zou ik een ander zijwegje zijn ingeslagen, maar het gras is niet groener aan de overkant, en tevredenheid zorgt voor een grote rust en soms piekjes van geluk.

    Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.