Uncategorized

Zorg met zorg is Zorg zonder zorgen!

Vanaf het voeteneinde zie ik de grote geel met roze ballonbloem in het schemeren van het ganglicht, die met een uitbundige smile mijn bezwaard gemoed probeert op te fleuren met een glimlach. Prioriteiten leven in een ziekenhuis een eigen leven en zijn doorgaans bepalend voor de gang van zaken. Nergens heerst hier ‘Wie het eerst komt, wie het eerst maalt.’ Wat telt is de mate van hoe men binnenkomt. Zelfs de brancard staat niet garant voor een Vip behandeling en geld heeft daar nauwelijks invloed op. Klassen zijn afgeschaft.

Decennia geleden op de afdeling Neurochirurgie IC in een Academisch ziekenhuis in een van de grote plaatsen werd er door de professor gebeld dat er een spoedgeval uit Spanje zou worden ingevlogen met een privé vliegtuig en dat we onmiddellijk plaats moesten maken. Het was overvol op de intensive care, een grote zaal, waarin de patiënten afgezonderd in compartimenten aan de bewaking lagen. Voor dit spoedgeval moest er een meneer, die uit een glazenwassersbak rechtstandig op zijn hoofd was gevallen en er ernstig aan toe was, toch  naar de gewone zaal. Er waren nog geen geavanceerde ontwikkelingen als monitoren die over afstanden toch bereik hadden via futuristische kleine kastjes om de nek van een patiënt, zoals bij mij nu. Eigenijk werd mijnheer afgevoerd voor iemand die nog slechter was en die meer hulp nodig had.

bloem

Het had wat voeten in de aarde eer we de glazenwasser een plek hadden gegeven, ingebouwd met goede bedoelingen, een ongerust gevoel en een overdosis aan de instructies voor het personeel van de gewone afdeling. Controles die we om de vijf minuten uitgevoerd wilden zien en een bewaking van bijna een op een. Zijn kamer werd klaar gemaakt voor de Patiënt onder de Spaanse vlag en Professor zelf voerde een inspectie uit of alles naar believen was. Een wonderlijk gegeven want doorgaans was dat aan ons. Wat schertst onze verbazing toen deze  ‘doodzieke’ patiënt zittend op de brancard werd binnengebracht. VIP first class, dat geleid had tot een gedwongen uitzetting van de glazenwasser zonder te oordelen naar kwaal, maar wel naar klasse. Mijn rechtgeaarde zusterhart en het voltallige IC-personeel waren volledig ontdaan door zo’n aanpak, die qua medische beoordeling volledig de plank had misgeslagen en waar geld boven menselijkheid werd gesteld.

Bij Klasse intern van een ander ziekenhuis serveerden we ragout-en nierbroodjes en pasteitjes tot aan gepocheerde eieren toe. Zoete broodjes werden er met handen vol gebakken. Sterker nog, een gerenommeerde patient met Levercirrose had in de kast een geheime flessenvoorraad en die was niet gevuld met haarwater. Niet alleen de prof maar ook de hoofdverpleegkundige sprak een andere taal dan de doorsnee verpleegkundige op de werkvloer.

IMG_1010

Op deze afdeling in dit ziekenhuis wordt geen klasse, als een scheidingswand tussen twee sekten, opgedragen en uitgevoerd. Men werkt hier met Klasse, door geduld en aandacht, behulpzaamheid en troost. Het zijn hun bedachtzame, informatieve, zachte stemmen, zalvende handen, omzichtige bewegingen als balsem voor de waanzinnige hectiek op de Cardio bij de afdeling van de eerste hulp. Overbuuf en ik werden tot de lichte categorie mens gerekend. Dat betekende in klare taal: M&M’s, cakejes, vruchtenkwark, roomvla of yoghurt. Vetrijk en zoet zonder extra geld toe te leggen. Rijkelui met een hoge bloeddruk of een infarct moeten ‘inleveren’ en worden gedoemd tot een arm dieet, zonder zout en cholesterol. Het knisperende geld mag achterwege blijven. Geen arts die er nog gevoelig voor is.

rozen

Zorg met zorg is zorg zonder zorgen, voor iedereen, met of zonder financiële  armslag.

Een gedachte over “Zorg met zorg is Zorg zonder zorgen!

Reacties zijn gesloten.