Uncategorized

Diepgang en betekenis

Het was zo’n grauwe dag, bedoeld om een beetje te lanterfanten bij het opstarten. In het hoofd maalde kikker en de vreemdeling al geruime dagen. Varkentje met zijn rauwe snijdende stem, eend met haar temende nabouwen en Haas als een veredelde juffrouw ooievaar uit de fabeltjeskrant. Het was de dag van de Kerstavond van mevrouw Sprokkelhorst. Dat is voor de mensen uit IJsselstein en omstreken een begrip, een niet te missen gewaarwording, met ruim 90 culturele activiteiten op prachtige en bijzondere locaties en niet zelden ook in de huiskamers van de bewoners van de oude binnenstad.

Vriendin en ik hadden ’s middags afgesproken. Het schimmendoek was opgespannen maar moest nog gevormd worden tot een stabiele staat. De grote kringloop-proof schilderijenlijst was een perfect alternatief geweest voor een schimmenkast. Het idee is straks weer te gebruiken voor school. Het resultaat is lumineus met een schemerlamp erachter. De houten opbergdozen als steunen werkten perfect. Alleen moesten we ze met twee te kleine spijkertjes en een enorme hamer erin jenzen. Dat werkte niet. Schroef, schroef, schroef denderde het bij iedere hamerslag . Dat bleek de ideale oplossing.

sprokkelhorst

Check check en dubbelcheck. Bankje klaar, vogelgeluiden… Help de vogelgeluiden. Babyboomer en Iphone brachten uitkomst. Acht uur vogelgeluiden, check! Lamp, vakkundig de kap er af geschroefd. Achter het doek zag het eruit als een zonnetje. Check. Kleding in orde? Hoe kleed je een verteller en een kikker half aan. De groene panty uit de partyshop bleek een perfecte oplossing. Een pijp aan het been, een pijp over een zwarte t-shirt arm heen en klaar was kikker aan de ene kant en aan de andere kant als verteller stemmig zwart.

sprokkelhorst

Kleding voor rat, bruine harembroek en balkansokken, knotje met chinese houten pin er door. een echte vreemde eend in de bijt. Het antieke tafeltje waar de schimmenkast op moest staan, check. Lippenstift en make-up in de aanslag, check. Een paar keer oefenen en op pad. de doorloop was rommelig met al die wisselnede stemmen en poppen, maar na drie keer zat het er wel aardig in. Nu alles klaar zetten in het huis aan de Havenstraat.

Hoe bijzonder is het, dat mensen te goeder trouw,  hun huis openzetten voor de lange rij wachtenden. De hele avond buiten staan, portier spelen en standvastig de gouden regel, vol is vol hanteren. Zo’n twintig keer kan je een verhaal vertellen in drie uur, met nauwelijks pauze. Maar de beloning is groot. Het publiek luisterde aandachtig en wij genoten van de lieve verwachtingsvolle blikken in de ontvankelijke gezichten van de kinderen, maar ook van de intense beleving van het verhaal door de volwassenen. Aan het eind bleef het alle keren even stil, een moment van het verwerken van de boodschap. Die was duidelijk genoeg. ‘Het bos is groot genoeg’ zegt Haas in haar commentaar op het narrige varken en de neuzelende eend.

foto van Janine van Vossen.

Op FB schrijft Hans Oud vandaag: ‘Wie voor een betere wereld gaat, zet op het goede moment de beste stap.’ De Kerstavond van mevrouw Sprokkelhorst is voor IJsselstein elk jaar weer zo’n ‘beste stap’. De bevestiging dat we er met elkaar iets van kunnen maken. Op microniveau, maar daarom niet minder belangrijk, want de beleving en de strekking draagt verder, over alle grenzen heen. Kinderen nemen de verwondering mee, volwassenen het moment. Het is een van de vele kleine stenen in de loop van de rivier, die het meanderen richting geeft.  Mevrouw Sprokkelhorst zoekt met de wichelroede naar de onderaardse gangen, maar sprokkelt vooral warmte, sfeer en saamhorigheid. Dat geeft aan dit jaarlijkse sprokkelen die hele bijzondere diepgang en betekenis.

 

 

 

3 gedachten over “Diepgang en betekenis

  1. Dank voor het vermelden van de aangehaalde tekst die ik vandaag op Facebook mocht schrijven en vooral dank en bewondering voor de prachtige verbinding die je maakte waardoor de diepere zin, in de allermeest goede betekenis van het woord, inhoud én vorm heeft gekregen. Práchtig!
    Hartelijke groet,
    Hans Oud.

    Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.