Uncategorized

Zilte zee, zon, wind en zoutkristallen

Als het in het hoofd eenmaal stormt, dan stormt het goed, in variatie op het thema van het lied van De Dijk. Het tolt in het rond, een aantal gedachten, dringt zich een voor een op, en maalt en het schuiert. Er is geen houden aan. Alles heeft te maken met de zoektocht naar een tijdelijk onderkomen of tijdelijke behuizing voor vriendlief, die het nu op een kleine kamer moet zien uit te houden met, minimaal, met eveneens rondtollende gedachten k tegen het decor van de depressie, die nu over het land trekt, een allesbehalve opbeurende situatie.

Gemiddeld om het uur word ik wakker en ontsluit de verscheidene pagina’s van tijdelijk verhuur, anti-kraak, natuurparken met huisjes voor tijdelijke bewoning, groter dan een kip caravan. iedere keer slaap ik daarna weer in en droom dan een ideale of een desastreuse situatie bij elkaar, eigenzinnig.

Zelfs de kauwtjes uit de dakgoot laten zich niet zien in deze somberte. Hoe doen kauwen dat, zich verstoppen. Waarschijnlijk koppie diep tussen de vleugelveren en je niet meer verroeren. Grijs, grijzer, het grijst, vijftig tinten zijn het niet, maar gemiddeld vallen er vijf schakeringen te ontdekken. Van Payne grey tot blauwgrijs. om de donkerte kracht bij te zetten valt de regen bij tijd en wijle loodrecht naar beneden of miezert en sijpelt door.

Met dat ik bovenstaande opschreef en tussendoor naar Filmtalk keek, een interview van Noa Johannes met Danielle Kwaaitaal over de film van gisterenavond van de VPRO met de titel ‘Jimi. All is by my side’, blies een stormachtige wind de dikke deken open. Als je de film gemist hebt, is het zeer de moeite waard om hem terug te kijken om te zien hoe de wat verlegen Jimmy transformeert in de legendarische Jimi Hendrix in de vrijstaat die het leven eind jaren zestig/ begin jaren zeventig was, kleurrijk en experimenteel.

Gisteren bleef het bij rondlummelen en dan is de keuken de aangewezen plek nog iets uit de handen te krijgen, in dit geval een Caprese in bladerdeeg op de plaat. Heerlijk, half uurtje bereiding en daarna binnen twintig minuten op tafel. Op de geur alleen al roffelde zoonlief met schoondochter de trap af om te kijken wat moeders nu weer had verzonnen. met 2/3e van de plaat verdwenen ze weer naar hun domein. Het smaakte heerlijk.

Hoera, schapenwolkjes, dat klaart letterlijk en figuurlijk op. Onmiddellijk komt de energie terug en kunnen plannen gesmeed worden om deze dag wat te ondernemen. Ik verlang naar het strand om alle perikelen en stofnesten daarboven even door te laten blazen en schoon en fris weerom te keren. Vaak levert het nieuwe ideeën op en de betere ingevingen, hard nodig nu. De zon piept er zelfs doorheen.

Schoonzoon is jarig maar mijn beurt om op het feest te komen is pas donderdag, dat hebben we op oudjaar afgesproken. Morgen wordt er wel een kleine verrassing bezorgd. Het heeft ook wel wat, dat intieme vieren. Het komt sneller tot diepgang en het moment van ontmoeten telt dan dubbel.

De oproep om naar zee te gaan is geplaatst in de app van de zussen. Ik ben benieuwd wie ik naar buiten gelokt krijg. Ik kom eraan, zilte zee, wind, zon en zoutkristallen.

7 gedachten over “Zilte zee, zon, wind en zoutkristallen

 1. .
  Dit doet mij denken aan 2009.

  Toen dochter met gezin (5) na dertien jaar Afrika, en enig bezit: schulden, terug voor mijn deur stond.
  Opa (ik) naar de zolder verhuisde. Enkele vierkante meters groot.
  Maar dichtbij de wolken. De bomen en de vogels.

  Daar zelfs met een schouderoperatie, zelf kookte. Sliep en leefde.
  Samen met een bureau, twee stoelen en een tafel. Het kinderbed van dochter.
  En mijn venster op de wereld: een laptop.

  In huis namen zij mijn bed en bad, keuken en leefkamer en chaise longue in beslag.
  Zij moest terug van NUL Euro beginnen. Erger nog: min. 50.000 Euro.

  Dertien maanden… lang. Ach… en dan lag zij nog drie weken in een kliniek.
  Opa alleen met drie kindjes. En evenveel brooddozen.
  School… en kliniek. Koken … enz.
  Ik mocht haar op Kerstdag ophalen. En voor een weekje naar haar mama brengen.

  Moed houden!

  Geliked door 1 persoon

  1. En dit is dan maar mijn oude vriend alleen. Huis en haard in Hongarije achtergelaten en nu, hopelijk voor medisch onderzoek, hier. Op zolder is zeker een bed voor hem vrij, maar ik moet nog horen hoe het met de mobiliteit gesteld is. Hij moet hier eerst vier trappen op om bij de voordeur te komen. Er volgt nog een brief met info en als dat de laatste restjes info geeft, kan ik eindelijk stappen ondernemen. Dank , dank voor de aanmoediging. We houden vol. ❤ Zoals gezegd aanalles valt een mouw te passen behalve aan het onvermijdelijke. ❤

   Geliked door 1 persoon

   1. Met een beetje geluk…

    dit huis (bel-etage) telt 43 trappen. Tot op zolder.
    En zelfs met een heupoperatie, huppelde ik gelukkig naar boven.

    Dat was echter in 2019. En dus moest ik maar één etage doen.
    Al naargelang.

    Mààr, ik besef, dit is niet iedereen gegeven.

    Ik wens jullie een mobiel 2022!

    Like

   2. Treden of trappen? Het zou een Babylonische spraakverwarring kunnen zijn. 43 trappen reiken naar mijn begrip tot aan de hemel. 😊

    Precies, met een beetje geluk.
    Ik wens jou ook mooie en inspirerende momenten, dan wel fragmenten, toe voor dit nieuwe jaar. ❤️ warme groet.

    Geliked door 1 persoon

 2. De frisse zeewind rond het hoofd boordevol warrige gedachten heeft zeker helpen uitwaaien. Voor alles is een oplossing, alleen vraagt het soms de nodige tijd.

  Like

Reacties zijn gesloten.