Uncategorized

Blijf dromen

Arme Pluis is ziek. Ze oogt niet zo, maar ze houdt het eten niet meer binnen. Eerst dachten we, dat het lag aan de haarballen en de planten, waar ze af en toe aan knabbelt. Maar het lijkt nu toch echt wel op chronisch braken. Arm poezenbeest. Ik kan vanmiddag al met haar terecht bij de dierenarts. We hebben een superdeluxe reismand, dus dat gaat lukken. Zo wandel je van het ene moment in het andere. Tuin moet weer wachten.

Gisteren was de zoommeeting een groot succes. Zo fijn om te horen waar iedereen mee bezig is en welke problemen zich ontwikkelden op hun scholen gedurende deze tijden. Ze hebben het zwaar. Dat sijpelt door alle berichten heen. Nooit bij stil gestaan dat het gestechel over voor of tegen vaccinatie zo’n lange arm zou hebben, maar het kan haast niet anders, dan dat men de handelswijze van de school gaat verwijten en het verwijt bij een directeur, de adjunct of een leerkracht neerlegt. Altijd lastig als dat alles over de hoofden van de kinderen gaat. Zelden of nooit zijn er overwinnaars in zo’n strijd.

Het nieuwe thema is ondernemerschap. Een lastige en aan de andere kant ook weer niet, als je het terughaalt naar de basis. Dan komt het eenvoudigweg op handelen neer. Een projectbeleving is op zich al ‘ondernemerschap’ in de breedste zin van het woord. Door het onderzoeken en experimenteren is de betrokkenheid hoog en zijn kinderen ook eigenaar van hun ondervindingen. In die lijn past het prima binnen het Jenaplan. Ooit had ik voor de school een ‘big bang’ bedacht om het onderwijs een injectie te geven met nieuwe energie. De collega’s waren er nog niet klaar voor en zo werd het hele plan eigenlijk gereduceerd tot een fractie aan veranderingen. Soms bekruipt me stiekem nog weleens de gedachte aan ‘wat….als’. De te recenseren boeken, die ik bij dit thema heb bedacht, gaan allemaal stuk voor stuk over elementen van het ondernemen, moed, doorzettingsvermogen, denken in mogelijkheden en verbeeldingskracht. Ik ben benieuwd of ik er chocola van kan maken.

Guatamala bracht een combinatie van ingrediënten, die zo heerlijk was, dat die ervaring delen het enige juiste is. Ik ben geen liefhebber van fruit uit blik. Waarschijnlijk doordat het vroeger te pas en te onpas werd geserveerd. Er waren restaurants in de jaren zeventig, die ijs serveerden met daarbij een heel blik Delmonte. Iets kan ook te veel van het goede zijn. Voor gisteren had ik de bonenschotel uitgekozen, die ik samen met maistortilla’s en wat verse kool en wortel wilde eten. Bij de bonenstoof hoorde als garnering de ananas. Precies, toch maar uit een klein blik, een hele ananas ging er hier nooit in. ‘Wijsheid uw naam is vrouw’. De ananas steeg in die combinatie boven zichzelf uit door een goddelijke binding. Of kwam het misschien dat dat zuurzoete als smaak, door het gebrek aan de papillen van mijn kant, toch te proeven was. Al met al was het hemels. Om te onthouden.

Gisteren bij de tandarts was het goed toeven. Ze peutert hier en daar wat, haakt het beetje tandsteen eruit, krabt een worteltje schoon, polijst de boel en spoelt het schoon. Heerlijk. Ze hoorde het knakken van de kaakkopjes, die de boel tegenwoordig minder soepel laat sluiten. Dat hoort in het rijtje slijtage thuis, want versleten knie, zeurende heup, artritishanden en stroeve kaakkopjes. Ja ja en ik maar geloven dat veertig als leeftijd beter bij me past. Dromen verzacht de boel. Blijf dromen.

Een beetje rommelig, maar heel lekker

In 80 dagen de wereld rond. Guatamala. Op papier een stukje oorspronkelijke cultuur, muziek en op het bord, de maistortilla, salata met bonenstoof als vulling met vegan gehakt.

Recept voor tortillas (maïs-/bloemtortilla’s)
-200 gram maïsmeel
-200 gram bloem
-1 tl zout
-80 ml olie
-300 ml warm water

Bereidingswijze voor 12 tortilla’s:
Doe het maïsmeel, de bloem en een tl. zout in een grote kom en voeg het (warme) water toe. Kneed het deeg totdat het glad en elastisch is. Verdeel het deeg in 12 gelijke stukken en rol er balletjes van. Maak ze plat en maak er cirkels van 20 cm doorsnede van; snijd de randjes bij totdat ze mooi rond zijn. Dek ze af, want ze drogen snel uit. Verhit een braadpan boven matig vuur en leg een tortilla op de droge bodem. Bak beide kanten ca. 1 minuut. Draai de tortilla om en bak de eerste kant nog eens 30 seconden of totdat de tortilla begint te rijzen, zorg dat hij nog wel soepel is. Haal hem dan uit de pan.

1 pond zwarte bonen (pak of blik)
1 blikje tomaten à 400 gram
1 blikje ananas à 250 gram
(500 gram gehakt)
4 uien
1 Spaanse peper (of sambal oelek)
2 tenen knoflook
Zout, gemberpoeder, chilipoeder en cayennepeper

Indien nodig de bonen weken en gaar koken.

De uien fruiten, samen met de fijngesneden Spaanse peper en de uitgeknepen knoflook. Met gember chilipoeder, zout en peper op smaak brengen.
Blik tomaten + de bonen in de pan doen.
Op het laatste moment de stukjes ananas erbij doen

Salata: Kool en wortel dun snijden, appelazijn en zout er door mengen

4 gedachten over “Blijf dromen

  1. Hopelijk komt het goed met Pluis. Voor onze kater was dit het begin van het einde, maar hij was dan ook al 15 jaar.
    Ouder worden kunnen we alleen ondergaan en er het beste van maken door in beweging te blijven.

    Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.