Uncategorized

Hoe heerlijk zou dat zijn

Ik schoof mijn vitrage opzij en gleed een schilderij van Magritte binnen. Waar ik ook keek, overal hingen roerloos dikke plukken watten in de lucht, zachte roomtoeven tegen een hemelsblauw decor. Mijn vermoeidheid was groter geweest dan de volle maan aan mij kon trekken. drie keer wakker en drie keer verder gaan dromen met zware oogleden die nauwelijks open wilden blijven.

Sinds het teststaafje omhoog was geschoten, tranen de ogen, bollen de wallen op en loopt de neus. Negeren is het beste. Gisteren zou ik oppassen op de Benjamin van de kleinkinderschare. Bij aankomst sliep hij en pas na anderhalf uur gaf de babyfoon vertederend gemurmel en gekraai door. In die tussentijd had ik de kunstenaar van die dag gezocht. California had de vinger geprikt en daar bleek een grappige recept te vinden te zijn die ‘Smashed Cucumber’ heette. Je kon daadwerkelijk de agressie kwijt op een komkommer door er met een deegrol, of in mijn geval bij het ontbreken van dat attribuut een lege schoongewassen fles, op te slaan, het was een recept uit ‘California dreamin’zo heette de site.

Met de mama’s en de papa’s als sfeerbrengers tekende ik het werk van een wall-art artiest, met de welluidende naam Ponywave, na, die hij in Venice Beach op een muurtje had geschilderd. Twee, in coronastijl met mondkapjes voor, zoenende geliefden. Een beetje van Ponywave, een beetje van mezelf. Vrije interpretatie nietwaar.

Omdat ik zo veel tijd had, kleurde ik het zwart met de fineliner, een geduldwerkje. Benjamin hield zich voortreffelijk aan het schema en om half drie hadden we nog een genoeglijk uurtje samen, met het gretig happen van een banaan en het doosje rozijntjes, een telefoon, de twee voetballen, de ambulances, de brandweer en de nieuwe politieauto van prachtig blauw. Wonderlijk hoe hij bij thuiskomst van zijn paps en mams onmiddellijk bravoure erin gooit. Het is een heerlijk vertederend en lief cadeau, met zijn donkere krulletjes en de meest hartverwarmende glimlach ooit.

Komkommers dus en dat was maar goed ook want ik was uitgeput. Wonderlijk. Het zou ook wel eens aan de conditie kunnen liggen. Toch maar weer meer op de fiets stappen, gelukkig belooft het weer in ieder geval beterschap en dat zou hoog tijd worden, want het is klaar met de kou. Nee tot moes heb ik ze uit nijd niet geslagen, maar met zachte hand en met liefde. De saus was verrukkelijk. Toch altijd een mooie combinatie, die rijstazijn met sesamolie. Wilde en witte rijst eronder maakte het af. Een mooi licht gerecht, in een oogwenk klaar en zomers als de zon beloofde.

Piëta - Wikipedia
Piëta van Michelangelo, de foto is van wiki

Gisteren bij het programma Lazarus van de EO een interessant interview door Marleen Stelling met Frénk van der Linden(geen familie), die na het weggaan van zijn moeder zo boos op haar was, dat hij haar tien jaar lang niet heeft willen zien. Met de afbeelding van de Piëta onder haar arm kwam Marleen binnen en dat werd de leidraad voor het gesprek. Prachtig en indringend en zeker de moeite waard om terug te kijken. Voor mij tevens een uitnodiging om het boek van Frénk van der Linden te lezen: ‘En altijd maar verlangen’, waarin hij door middel van brieven terugblikt op de liefdesoorlog van zijn ouders. Ook het gesprek is de moeite waard. Met name omdat hij zichzelf niet spaart en prachtige voorbeelden geeft van het jongetje Frénk en daarna van het herstel van de relatie tussen moeder en kinderen.

Hij eindigde met te vertellen dat hij haar nooit meer had kunnen aanraken, aaien of strelen maar toen ze aan het eind was van de Alzheimertunnel en de taal ontbrak, bleef alleen de dans nog over. En ik moest denken aan het feit dat je op de drempel van de dood dansend het leven uit mocht. Hoe heerlijk zou dat zijn.

‘In de wereld rond in 80 dagen’ de tekening hierboven en de smashed Cucumbers uit California.

2 komkommers, origineel recept: 6 libanese komkommers/1 tl zout/3 el rijstazijn/2 el olie/2 tl geroosterde sesam olie/2 tl suiker/2 tl vissaus/2 thaise pepers/1 teentje lookgeroosterd sesamzaad ter garnering/1 handvol thaise basilicum/extra optioneel gomasio ter garnering

Plet de komkommer door met een skillet of deegrol ze plat te kloppen. Haal de repen komkommer uit elkaar en snij desgewenst nog verder in gelijke stukken.Plaats de geplette komkommer in een vergiet en bestrooi met zout. Laat gedurende een half uurtje het vocht onttrekken uit de komkommer. Roer af en toe voorzichtig door.Meng ondertussen de overige ingrediënten behalve het sesamzaad, thaise basilicum en de gomasio. Voeg de uitgelekte geplette komkommers toe en roer voorzichtig door.Plaats in de schaal om op te dienen en bestrooi met geroosterd sesamzaad (evt. gomasio) en gescheurde blaadjes thaise basilicum.

5 gedachten over “Hoe heerlijk zou dat zijn

Reacties zijn gesloten.