Uncategorized

Geen betere plek te wensen

Mijn vader is me net aangereikt. Tenminste, dat deel van hem dat ziek was geworden door een paar kleine hersenbloedingen en de daaropvolgende vasculaire dementie. Ik heb in zijn lege ogen gestaard. De holle blik van mistige radeloosheid, omdat hij niet meer wist wat hij wel wilde en alleen duidelijk voor ogen had wat hij niet wilde. Dat moeras van ‘niet meer kunnen’, waar de levensvreugde langzaam in wegzakt. Steeds meer moest hij opgeven wat niet meer mogelijk was. Alles wat waardigheid had en voor volwaardig stond, verdween uit zijn leven tot er niets anders meer dan een man van agressie of doffe berusting achterbleef. Mijn vader ging op reis in zijn hoofd en sloot zich steeds verder op achter de rook van zijn shag.

https://www.2doc.nl/documentaires/series/2doc/2020/wei.html#ee7b4928-78ca-4b5f-aa21-1e34c62d4100

Vanmorgen vroeg keek ik de documentaire ‘Wei’ bij 2doc.nl van de filmer Ruud lenssen. Saillant detail: Ruud is de zoon van Jac Lenssen. In de beelden ontmoette ik dat deel van mijn vader, die al 24 jaar uit ons leven verdwenen is. Een hele andere man om te zien, die Jac, maar wel dezelfde diagnose. Vasculaire dementie.

Vooral de onmacht bij het verlies van elk stukje zekerheid komt duidelijk over. De woede als er niet mét maar óver hem gepraat wordt, het schelden op mijn moeder op weg naar het ziekenhuis, luidkeels met publiek bij aankomst in de hal. De gène van mijn moeder. Alles balde zich samen in de docu. Aan het eind ervan, als de zoon zijn vader complimenteert over diens vaderschap en hem bedankt voor alle jaren, breken de man en ik in duizend stukjes. Stromen de tranen vrijelijk over de wangen. Nu zit ik bij te komen en troost Poes Pluis met kopjes geven en een portie extra aandacht.

Gisteren haalde ik de houtskool maar eens voor de dag. Afdrukken maken van foto’s heb ik alleen met etsen weleens gedaan. Ik ben meer van de losse pols en nog steeds. Anders zit ik gevangen tussen lijntjes en lijnen zoals bovenstaande tekening. Maar toegegeven, het is een stuk makkelijker om een gelijkend portret te maken. Thuis zag ik pas, op de foto, dat het rechteroog nog niet helemaal is wat het worden moet. Dat komt wel. Toch is het streven nog steeds vanuit het niets te beginnen. Het spannendst om te doen. Tussendoor zette ik de verdorde gerbera’s op het doek nog wat aan. Straks moet daar een fluïdum overheen komen, een waas wit.

Tussendoor wat lezen en schrijven, een puzzeltje en tuin-inspectie met wat wieden. De pareltjes legde ik vast. De uitbundig bloeiende Oost-Indische kers, die prachtig oplichtte in het zonlicht, de vaste malve en een verdwaalde korenbloem tussen de dovenetels.

Bij de vijver zag ik iets bewegen. Er bleek een kikker te zitten op de watersla. het leverde een jubelend hart op. De vijver was niet langer een ‘dodenakker’van kikker en merel, want de aktie: ‘Help de vijver in evenwicht de zomer door’ had de juiste vruchten afgeworpen. Het water tot de rand en de planten als drijvende reddingsboeien. ‘Of ik hem gekust had’, appte vriendinlief. ‘Hij reageert nogal koeltjes,’ was het antwoord. Als een kind zo blij bleef ik zitten voor het atelier en genoot van het idee en van lijster die langs kwam hippen en aan een wormpje trok in de zachte veengrond.

Van welke vogel het kleine witte veertje was, weet ik niet precies. Maar ze bracht geluk.

Vandaag belooft een laatste zomerdag te worden, voordat de herfst losbarst in alle facetten. De bomen zijn zich al op aan het maken voor een kleurrijke finale.

Straks haal ik kleinzoon drie van school. Gisteren moest er stoelverhoger komen. Zonde om die nieuw aan te schaffen in het kader van het consuminderen. Gisteren twee kringlopen doorgespit en bij de tweede had ik mazzel. Een ‘carkid’ als nieuw met te vervangen hoes in de kleuren van het interieur van de kleine Blauwe Prins. Super. De laatste zomerdag op het vakantiepark is in het bos Natuurlijk gaan we eikeltjes en dennenappels rapen voor de herfsttafel. Dat is geen straf, want met dit mooie droge weer is er geen betere plek te wensen.

12 gedachten over “Geen betere plek te wensen

 1. Op de vroege ochtend je tranen en trots te voelen, mooi dat je het deelt.
  Pittig begin van deze dag die het begin van de herfst 2020 aantikt. Die dag is daar zomaar weer en we hebben er niks voor hoeven doen. Fijn!
  Lieve herfstgroet. X

  Geliked door 1 persoon

  1. Door jouw opmerking op twitter ben ik hem gaaan kijken, ik had het niet willen missen ook al was het heftig. Maar de radeloosheid van de man en van zijn vrouw was zo invoelbaar. Zielsmedelijden. ❤ De tuin verzacht en buiten verzacht ❤

   Like

   1. oh .. ik twitter wel meer, maar na deze docu. kon ik niet goed de woorden vinden en raak ik jou, in je herinneringen en erkenning voor je mams. Wat wisten we toen nog weinig.
    De tuin troost, zeker vandaag. (hartje)

    Fr. z’n vader heeft ook deze vorm -vasculaire- dementie. Fr. was de hele dag al voor zijn werk bij een woonvorm voor dementen geweest en hoeft dit dan niet ook nog op tv. te zien.
    Maar nu keek hij mee.

    We herkende dezelfde blik bij Jac. en zijn vader, het leven wat wegloopt (bij zovelen al gezien) Deze docu is zo mooi gemaakt en zoon Ruud zei; ‘met camera’ zag ik h’m anders daardoor is het gelukt om mijn vader en moeder zo te filmen.
    Wat een document om te delen, poeh.

    Geliked door 1 persoon

   2. Heel indrukwekkend, maar ook herkenbaar. Mijn moeder schreef het op in haar dagboeken(Mutsjesweer) die ik voor de broers en zussen en schoonfamilie heb uitgewerkt. Ze wist niet oe ze de aandacht anders erop konn vestigen. Maar we lazen ze pas, toen ze overleden was in ’90 Mijn vader leefde nog 6 jjaar door in een verpleegtehuis(heel heftig daar).

    Like

  1. Ja hè. De docu is indringend maar de moeite waard. Mijn moeder heeft lang gevochten voor erkenning van het patient zijn, kreeg nauwelijks voet aan de grond. Hij was agressief, dus vervelend. 😦

   Like

 2. Een heftig begin van de dag, maar wat heb je jouw gevoelens en sowieso alle onmacht die iemand met vasculaire dementie bijzonder goed vastgelegd in dit stukje, Berna. En daarna kwam de rest van je gedachten en de dag aan bod. Ik ben ontroerd door je woorden van begrip en liefde ❤️

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.