Uncategorized

Daar ben je nooit te oud voor

Een vriend van mij voelt zich oud. In jaren telt hij jonger. Het is een overpeinzing waard. Er is geen moment het gevoel geweest, dat mijn 66 jaar in de buurt van bejaard leven kwam, op kleinere en grotere ongemakken na. Sommige van de euvels waar ik tegenaan liep, had ik ook eerder kunnen ontmoeten. Ze zijn niet perse leeftijd gebonden, maar wel stress gerelateerd. Geloof me. Als je bij het ouder worden ergens weinig last van zou kunnen hebben, is het het laatste. Alhoewel. Je kan je zo druk maken als je wilt. Dat zijn de keuzes.

102

Er zijn allerlei factoren, die helpen om onder dat bejaardenleven uit te komen. De allerbelangrijkste is het jonge leven. Met liefde ontmoet ik jeugd. Mensen die nog midden in het maatschappelijk leven staan, met vraagstukken die achter ons liggen, maar waar je mening wel van belang kan zijn. Of die in situaties verkeren, waar je eigen ervaring een toevoeging kan zijn. Samen genieten van mooie dingen, een goede film, een wandeling, een mooi theaterstuk kunnen je zo naar de toppen van het geluk brengen. De meeste vrienden en kennissen staan midden in het leven. Ze hebben een stevig netwerk opgebouwd. Ze geloven in de leerbaarheid van het bestaan, al ben je over de grenzen van de jeugd heen. Ze volgen een nieuwe cursus, ze zoeken een fantastische hobby. Ze zijn creatief en beschikken over een soepelheid van geest.

Vroeger was het zo dat de ouderen in mijn omgeving een minzaam lachje te voorschijn toverden en met een opgeheven vinger oreerden wat kerk en vaderland tot het hoogste goed hadden gemaakt. Ze vonden dat dat na te streven viel door ons kinderen, in hun ogen nog maar net aan het slabbetje ontstegen. Het is een schrikbeeld. Er zijn enkele mensen in mijn kringen, die stukje bij beetje afdalen naar dat belerende en belegen bejaardendom, terwijl ze zo jong of nog jonger zijn dan ik. Iemand vertelde me, dat hij zich het ongans was geschrokken, toen een hulpverlener in het rapport had geschreven: ‘Voor mij zie ik een oude man van 66’. Dat heet met de neus op de feiten gedrukt. Onmiddellijk vertolkte zich elke uiting ‘oud’.

armando 2Armando

Het zoeken naar een goede balans is de uitdaging. Ik hoef geen nachten meer door te halen. Die zijn geweest. Er zijn dagen dat ik zin heb in even niets. Dat is de luxe die je je kan permitteren. Er zijn momenten dat je te hard van stapel loopt, dan is er een pas op de plaats. Alles is een eigen keuze. Met schilderen en schrijven kom ik een aardig eindje. De voetbal van de jongens in een winderig Almere van vandaag bracht eerst een bezoek aan een grote kringloop met zich mee. Het nuttige met het aangename verenigen is een goede raad die hout snijdt. Het vrijwilligerswerk houdt de sjeu erin. Wat een fantastisch gegeven om kinderen de meerwaarde van dans, muziek of drama te laten zien en beleven. De kleine juweeltjes die daar te vangen zijn, zijn rijk en ontroerend.

Kinderen en kleinkinderen, het kleine leven en alle mooie maatschappelijke ontwikkelingen scherpen de geest en slijpen de leeftijd. Ouderdom kan nog altijd. Bevlogenheid en passie voeden het leven. Daar ben je nooit te oud voor.

 

13 gedachten over “Daar ben je nooit te oud voor

 1. Bevlogenheid en passie. Dat telt, denk ik. Toch moet ik eerlijkheidshalve toegeven dat die eigenschappen wat lastiger naar boven te halen zijn naarmate de jaren zich aaneen rijgen. Nou ja, voor mij soms dan toch.

  Like

  1. De definitie kan verschillen. Daar ga ik nog eens over mijmeren. Het heeft voor mij heel erg met ‘Durf jezelf te verrassen’ te maken. 😉 En wat dan volgt!

   Geliked door 1 persoon

 2. Wat heerlijk je stukje te lezen. Ik denk er hetzelfde over en ook vrienden die zich al bejaard voelen (ik ben nog tot zaterdag 66 😊). Daar word ik verdrietig van, vooral van het feit dat zij bedenken dat bij deze leeftijd een bepaalde houding en denkwijze tov het leven moeten worden nagestreefd…Wil wel toegeven dat ik zonder ‘thuis’ en geïsoleerd wonend op het park mij toch iets minder leuk voel, iets minder levenslustig

  Geliked door 1 persoon

   1. Ik heb het geloof ik wat rommelig opgeschreven, maar ik bedoelde dat ik verdrietig word van de denkwijze van de vrienden, niet van het feit dat ik vanaf zaterdag weer een jaartje ouder ben 🥳🥰 men zou het anders kunnen lezen. Gelukkig denk ik zeker jong…leuk zoals jij het zegt, Berna!

    Like

 3. Ik heb het geloof ik een beetje rommelig opgeschreven, maar bedoelde dat ik verdrietig word van de denkwijze van de vrienden, niet dat ik vanaf zaterdag weer een jaartje ouder ben 🥳🥰 men kan het zomaar ook anders uitleggen en ik denk zeker jong, leuk zoals jij het uitdrukt, Berna!

  Like

Reacties zijn gesloten.