Uncategorized

Boeken met karakter

Er wordt hard gewerkt door vriendin en mij om de vertelling van Kikker en de Vreemdeling van Max Velthuijs inhoud te geven. Met de rust en de timing groeit de basis en met de stemmen van de dieren krijgen hun uitgesproken eigenschappen gestalte. In dit specifieke geval wordt varkentje ineens een oude betweter, die narrig op de buitenwereld reageert en vooral kritiek spuit. Eend is een wat suffig kipje dat neuzelt en met de wind, die varkentje met veel bombarie op laat stuiven, mee waait. Haas wordt in dit geval een deftige mevrouw, een soort juffrouw ooievaar. Kikker en rat blijven dicht bij hun oorspronkelijke zelf. Geaarde stemmen die niet anders kunnen klinken dan hoe ze doen. Verstandige en wijze mannen, die twee. Het is een mooi verhaal en bijzonder actueel met de vreemdeling, die als indringer wordt ervaren, terwijl het tegenovergestelde het geval blijkt.

Boeken met karakter behoren tot mijn lievelingsboeken. Dat maakte dat ik het boek van Carlos Ruiz Zafón: Schaduw in de Wind, zo verschrikkelijk goed vond. Zijn vondst, het kerkhof der vergeten boeken, waar in labyrintvorm alles wat gedrukt is, staat, is er een van onsterfelijke aard en de jongen, de hoofdpersoon van het boek, krijgt een lading mee, die het hele verhaal lang blijft sidderen. Een andere blogger maakte gewag van het laatste deel van het vierluik. Ik blijf nieuwsgierig, maar deel twee en drie kwamen niet in de buurt van de beklemmende spanning uit het eerste deel.

alleen1

Ik las, dat Youp van het Hek ooit gehuild had bij het voorlezen van Alleen op de wereld aan zijn kinderen jaren geleden. Dat ontroerde mij, want vanaf het allereerste begin dat het dikke blauwe boek van Hector Malot in mijn leven kwam, omarmde ik Remy en zijn vrienden en fantaseerde een groot deel van mijn jeugd om hun emoties heen. Ineens graaft mijn herinnering naar mijn vergeten boeken. Er zijn er  een paar, die de eindstreep niet haalden en voortijdig weer werden dicht geslagen. Daar zijn boeken bij van gerenommeerde schrijvers, die niet de opening van mijn bewustzijn konden vinden. Ze staan in mijn galerij der boeken omdat ze door mijn handen zijn gegaan en de pogingen om door het verhaal heen te komen, onuitwisbaar in mijn geest staan gegrift. Ze vervagen sneller dan de boeken van lang geleden, waar kleur en herkenning om op te snuiven waren. Soms is de sfeertekening in woorden stuk gevallen en misschien spreekt het de persoonlijke verbeelding minder aan. Het heeft niet met de schrijver zelf te maken, want het kan per boek wisselen. Mijn vergeten boeken zijn nooit echt uit het hoofd verdwenen.

De schaduw van de wind

De stad Barcelona krijgt in De Schaduw van de Wind haar spannende en geheimzinnige lading, die vervlochten wordt met een bezoek , lang geleden, aan de kunstenaars scene  daar. Met vrienden gingen we gangetjes door, trappen op en af, passeerden kleine opkamers om in de ontmoetingsruimtes te komen waar heel de kunstminnende natie zat. Logeerpartijen in panden, die rechtstreeks beschreven konden worden met hun karaktervolle hoge kamers, tegelpatronen en artistieke inrichting. Grenzeloos en verheffend schreven ze de geschiedenis rond, lang voor De Schaduw zijn vruchten afwierp.  Een leven met identiteit, waard om je eigen te maken en toe te voegen aan een  persoonlijk bestel.

Of het nou om een eenvoudig kinderboek gaat of om een ingewikkeld plot, als de boodschap iets te zeggen heeft, filtert het de juiste sfeer tot leven. Mijn levende galerij der boeken bestaat bij mijn persoonlijke gratie tot in lengte der dagen in de tijd die gegeven is. Boeken, die bijdragen en vormen, onnavolgbare boeken, boeken met karakter.

 

2 thoughts on “Boeken met karakter

Comments are closed.