Uncategorized

Het is de warmte!

Gisteren kocht ik bij het Kruidvat, na een tip van mijn zus, een treinkaartje voor onbeperkt treinen op een dag. Ik moet vandaag naar Amsterdam. ‘Niet geschoten altijd mis’ glimlachte mijn moeder in mijn achterhoofd.

Het was een te warme dag. Ik had net van de longverpleegkundige een nieuwe puf voorgeschreven gekregen met twee luchtwegverwijders ineen. Daarbij de boodschap dat ik goed moest naspoelen, omdat de kans op schimmelinfectie in de mond groot was. Met die gedachte was ik nog aan het stoeien. Je krijgt een medicijn om je van een probleem af te helpen en dan heb je er  een nieuwe handeling bij om een nieuw probleem te voorkomen. ‘Al te goed is buurmans gek’, fluisteren de moederlijke wijsheden voort. We nemen maar gevoeglijk aan dat het is zo als het is, maar is dat het dan ook. Wat is wijsheid?
276_1.spiolto

In die flow kocht ik het kaartje, waarvan de werking net werd uitgelegd aan een andere mevrouw, die kennelijk ook zo’n vrij reizen kaart besteld had. De voucher werd onder code via de mail verstrekt. Kruidvat gaf de code op een kassabonnetje. Zo’n floddertje die je met gemak kwijt kon raken als je bijvoorbeeld aan hele andere dingen dacht. Mijn eerst verkregen code ooit, voor het wassen van de auto, had ik met het bonnetje weggegooid, onwetend als ik was. ‘Dat is met recht het kind met het badwater weggooien.’ Mijn moeder knikt instemmend.

11781718_10204599732448409_5532904736403445508_n

Met het nieuw verworven codenummer, zorgvuldig opgeborgen in mijn portemonnee’ ‘een ezel stoot zich nooit twee keer aan dezelfde steen'(Ja mam), probeerde ik na thuiskomst het kaartje via een NS app op de Iphone te krijgen. Dat was nog een dingetje. De Appstore stond niet meer op zijn gebruikelijke plek, maar was gaan wandelen naar een derde pagina. Volstrekt zinloos en overbodig zo’n zelfdenkende actie. Of had ik hem er per ongeluk naar toe geveegd. Het zou zo maar kunnen. Bij zo’n begin van een transactie had ik alles moeten laten vallen en me ergens anders op richtten. Ik wist eigenlijk al, dat ik in een verkeerde flow zat.

Ik moest het kaartje voor vandaag hebben. Ondanks alle tekenen van onheil, heb ik toch doorgeworsteld. Keurig netjes aanmaken van een NS account, inloggen, actie verzilveren. Nee dus. Grrrrr. Dan maar gewoon via de printer. Zoonlief schoot te hulp, want hij heeft de printer. Op dat moment werd het noodlot duidelijk. Het was een weekendactie en het stond nu verzilverd op de 22ste. Maar die dag ben ik helemaal niet in de gelegenheid om met een trein te gaan. ‘Goedkoop is duurkoop’ fluistert ze en zweeft de warmte in.

Bij de NS een E-ticket gekocht, 15 euro armer en de 13 van het Kruidvat. Een dure trip naar Amsterdam. Het was de warmte, ik wist het zeker. Ik was eigenlijk door de hitte, zoals Annie M.G. Schmidt het al eens had omschreven, uitgelopen als een pakje boter net als juffrouw Scholte. Alles wat nog mogelijkheden en potentie had, was opgelost in het niets, zweefde net als mijn moeder door het zwerk.

089

Er bleef niet anders over dan het gelaten te ondergaan, er viel ook niets nieuws meer te bedenken. Hoe een mens van slag kan raken door een ondergronds smeulende gedachtegang. Straks maar eens flink puffen en spoelen en dan maar kijken waar het schip strand. (een goedkeurend knikje van boven). Vandaag ga ik, hoe dan ook, met de trein naar Amsterdam. Dat staat als een paal boven water! ( Ze lacht me uit!), want ‘wie niet waagt, die niet wint’. Met een parelende lach verschimt ze weer en verbeeld ik het me nou, of vloog mijn oma in haar kielzog. Het is de warmte. Ik weet het zeker.

One thought on “Het is de warmte!

Comments are closed.