Uncategorized

Een eigen wijze Vos.

‘On ne voit bien qu’avec le coeur. L’essentiel est invisible pour les yeux.’  Antoine de Saint-Exupëry

image

Daar moest ik aan denken toen ik alle hartverwarmende reacties zag op mijn blog van gisteren. Het is een uitspraak van de Vos, die aan de kleine Prins zijn geheim vertelt.

de vos en de kleine prins

Herinnering:

We zitten in de kleine huiskamer onder het goudgele licht van een ouderwetse schemerlamp. Ik heb mijn oranje pofbroek aan en een bruin/rood jasje erop. Nicole heeft een mooie wijde witte bloes aan met pofmouwen, met haar blonde springerige krullenbol lijkt ze op een prins. We vertellen het verhaal van de kleine Prins en de Vos.  In de huiskamer is een minitheater nagebouwd. De grote leunstoel onder de lamp is voor de wijze Vos en het krukje voor de kleine Prins. Grote en kleine ogen  kijken ons aan. Het is doodstil en je kan een spelt horen vallen als de Vos zijn verhaal doet en de kleine Prins zijn vragen stelt. Het publiek  is zo geboeid door het verhaal dat op het moment dat Vos over het denkbeeldige koren tuurt over de hoofden van het publiek heen, iedereen omkijkt, om te zien wat hij ziet. Als Vos die ene belangrijke zin, de essentie uit het verhaal, zegt, schurkt de kleine Prins even tegen hem aan en waart er een zucht van ontroering door dit intieme theater.

‘Alleen met het hart kun je goed zien. Het wezenlijk  is onzichtbaar voor het oog’.

We brachten iedere twintig minuten de voorstelling zonder pauze en aan het eind van de avond, moe en voldaan, sidderde de warme bedankjes nog uren na. Niet alleen vulde het onze harten maar ook die van de toehoorders, de ogen van de kinderen spraken boekdelen.

Littleprince.JPG

De kleine prins is altijd mijn held geweest, omdat hij door bleef zoeken naar de essentie van het leven en die vond in stukjes en beetjes in ieder mens, dier en plant die hij ontmoette.

Als ik naar mijn kinderen van de groep kijk, ik heb net weer twee dagen verdieping gehad door het schrijven van de verslagen, dan kijk ik door de ogen van de kleine prins. Je kan blijven hangen op wat allemaal anders moet en beter kan, maar als je het met de filosofie van de Saint-Exupéry bekijkt, dan zie je vooral waar ze sterk in zijn en goed, dan openbaren zich kwaliteiten die je anders licht vergeten zou, dan ontwaar je eigenschappen die zacht maken en schoonheid geven, dan opent het harten.

Daar elkaar ontmoeten, dat is voor mij het wezenlijke waar de wijze Vos over spreekt. Iemand die je lief hebt, tam maken, zodat je het schrijnen kan voelen bij het verlies. Binnen sluiten in je hart zorgt dat afstanden altijd overbrugbaar blijven of het in kilometers is of in lichtjaren.

Afscheid is opnieuw beginnen maar met de verlichting en in de wetenschap dat het goed was en straks zal zijn. Er komen nieuwe wijze vossen op mijn pad. Ik zal  de dronkenlap ontmoeten, de geograaf, de zakenman, de lantaarnopsteker en de koning en de ijdeltuit. Met elkaar gaan we het leven vieren en de roos koesteren, mijn roos, alle kinderen die hun eigen weg gegaan zijn en nu hun eigen kinderen hebben een eigen leven, een eigen wijze vos.

 

 

 

 

One thought on “Een eigen wijze Vos.

Comments are closed.